Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Näkökulma: Alkukauden Top 5 maalivahdit

Kirjoittaja: — 12/11/2014

Yksittäisinä pelaajina maalivahtien merkitystä usein aliarvioidaan. Hienoja torjuntoja osataan arvostaa, mutta usein vain virheet muistetaan. Lieneekö sattumaa, että viime kaudella 70 maalia päästänyt Hoffenheim on tällä kaudella päästänyt 14 maalia, kun maalinsuulle naarattiin tekijämies Freiburgista? Oliver Baumann jäi juuri ja juuri kovatasoisen top 5:n ulkopuolelle.

5. Diego Benaglio

Ottelut: 9
Päästetyt maalit: 5 (0,56/ottelu)
Kickerin avosteluiden keskiarvo: 3,00

Sveitsin maalinsuulla vuosikausia esiintynyt Diego Benaglio jätti kesän MM-kisojen jälkeen maajoukkuetouhut nuoremmilleen, mikä on selvästi tehnyt gutaa VfL Wolfsburgin miehelle. Benaglio on pelannut todella mainion syksyn, ja muutamissa otteluissa mies on ollut suorastaan maaginen. Etenkin edellisessä Eurooppa-liigan otteluissa Krasnodaria vastaan sveitsiläinen otti useita loistotorjuntoja.

Bundesligassa mies on päästänyt taakseen vain viisi maalia. Tietty osakiitos kuuluu koko joukkueelle, joka on pelannut mahtavan syksyn, eikä torjuntahommia aina ole ollut otsikoihin asti. Silti on merkillepantavaa, että kakkosvahti Max Grün on päästänyt neljä maalia kahdessa ottelussa.

4. Ron-Robert Zieler

Ottelut: 11
Päästetyt maalit: 11 (1,00/ottelu)
Kickerin avosteluiden keskiarvo: 2,90

Hannover on Bundesligassa lähes sensaatiomaisesti neljäntenä. Joukkue ei ole esittänyt hyökkäyssuuntaan ihmeitä, mutta onneksi maalin suulta löytyy luottomies. Ron-Robert Zieler on vuosi vuodelta ollut parempi, ja tälläkin kaudella saksalaisvahti on pelannut erinomaisesti. Ei liene liioiteltua sanoa, että Zieler on joukkueensa tärkein pelaaja.

Senn lisäksi, että 25-vuotias Zieler on loistava torjuja, on miehellä Manuel Neuerin tavoin rohkeutta ja osaamista tulla ulos maaliltaan. Viivahiirulaiset alkavat olla huipputasolla jo menneen talven lumia, siinä missä Zieler edustaa modernia suuntausta.

3. Roman Bürki

Ottelut: 11
Päästetyt maalit: 14
Kickerin arvosteluiden keskiarvo: 2,50

SC Freiburgin sveitsiläisvahti saattaa hyvin olla Benaglion seuraaja. Viime kaudella Grasshoppersisa torjunut Roman Bürki on muutamassa kuukaudessa noussut parrasvaloihin Bundesligassa. Mies on ollut ottelusta toiseen Freiburgin parhaita pelaajia, ja etenkin esitys Bayer Leverkusenia vastaan oli 24-vuotiaalta maalivahdilta erinomainen.

Freiburg on päästänyt vain 14 maalia. Joukkueen puolustuspelaaminen on ollut ihan mukiinmenevää, mutta iso kiitos menee myös Bürkille. Mies osaa käyttää kookasta kroppaansa erinomaisesti ja on lähitorjujana hyvä. Saa nähdä kasvaako sveitsiläisestä ikinä voittavaa maalivahtia isompaan Bundesliga-seuraan, mutta ainakin alku on ollut hyvä

 2. Yann Sommer

Ottelut: 11
Päästetyt maalit: 6 (0,55/ottelu)
Kickerin avosteluiden keskiarvo: 2,55

Jälleen yksi Sveitsin maalivahtikoulun luomus. Borussia Mönchengladbach on pelannut loistavan alkukauden. Joukkueen kenttätasapaino on kunnossa, ja se hyökkää sekä puolustaa hyvin. On siis hieman yllättävää, että Yann Sommerin maalia ollaan hätyytelty viidenneksi eniten koko sarjassa. Silti omissa on soinut vain kuusi kertaa.

Marc-André ter Stegen vaihtoi maisemaa kesällä, joten Sommerille jäi todella isot saappaat täytettäväksi. Mies otti haasteen itseluottamusta puhkuen vastaan, eikä joukkueen kannattajien ole tarvinnut itkeä ter Stegenin perään lainkaan, sillä huonoa päivää Sommerille ei vielä Die Borussenin paidassa ole kohdalle osunut.

1. Manuel Neuer

Ottelut: 11
Pääsetyt maalit: 3 (0,27/ottelu)
Kickerin avosteluiden keskiarvo: 2,86

Enemmän kuin maalivahti. Bayern Münchenin puolustuksen viimeinen lukko ja 11. pelaaja. Kassareille on äärimmäisen haastavaa seisoskella suurin osa ottelusta toimettomana, ja olla tilanteen tullen hereillä. Neuerin torjuntamäärät ovat kaukana liigan kärkinimistä, mutta torjuntaprosentti on silti hyvä. Ja kyllähän mies venyy lähes ilta toisensa jälkeen yhteen tai kahteen paraatipelastukseen,

Mikään ei ole vastustajan psyykkeelle niin masentavaa kuin se, että kun vihdoin saa pallon, ja vihdoin pääsee jopa maalipaikkaan, on siellä Neuerin tapainen mörkö ottamassa luulot pois. Heikkouksia miehellä ei käytännössä ole. Lisäksi Neuer on enemmän tai vähemmän mullistanut maalivahtien pelaamista liikkumalla laajalla säteellä lähes koko omalla puoliskolla. Todella ainutlaatuinen maalivahti, eikä ole missään nimessä mielipuolista tituulerata Neueria maailman parhaaksi pelipaikallaan.

loading comments...