Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Katsaus maalirikkaaseen avauskierrokseen: Sarjanousija Hertha kärkipaikalle, Aubameyangille unelma-alku

Kirjoittaja: — 11/08/2013

Kaiken mahdollisen edellisellä kaudella voittanut Bayern München esiintyi komeasti edukseen sarja-avauksessa Mönchengladbachia vastaan ja otti odotetut kolme pistettä. Erityisesti Euroopan parhaaksi pelaajaksi ehdolla oleva Franck Ribery oli mainiolla pelipäällä ja ranskalainen alustikin ottelun kaksi ensimmäistä maalia. Koko kauden ensimmäisestä osumasta vastasi Mestarien Liigan loppuottelun ratkaissut Arjen Robben ja kahden maalin karkumatkalle baijerilaiset vei Mario Mandzukic.

Vieraat nousivat avausjaksolla vielä maalin päähän brassipuolustaja Danten ohjattua epäonnisesti Juan Arangon laukauksen omaan maaliin, mutta illan varsinainen epäonnen soturi oli kuitenkin Borussia-pakki Alvaro Dominguez. Dominguez pelasi toisen jakson puolivälissä palloa minuutin sisällä kaksi kertaa kädellään ja näin tuomari määräsi pallon kahdesti rangaistuspilkulle. Ensin yrittämään pääsi Thomas Müller, mutta Müllerin laukauksen eteen maalivahti Marc-André ter Stegen venytti upealla tavalla. Kun Dominguez antoi paluupallosta Bayernille toisen tilaisuuden, sai David Alaba vuoron yrittää. Alaba ei erehtynyt, ja niin loppulukemiksi kirjattiin 3-1.

Puolustava mestari ei ole hävinnyt uuden kauden avausottelua Bundesliigan historiassa vielä kertaakaan. Bayernille voitto Mönchengladbachista oli jo 26:s peräkkäinen liigapeli ilman tappiota. Vaihdosta kentälle tullut Javi Martinez teki myös pienimuotoista historiaa, sillä hän on ensimmäisenä pelaajana pelannut 28 ensimmäistä liigapeliään ilman ainuttakaan tappiota. Juhlaan oli aihetta myös 300. bundesliigaottelunsa pelanneella Bastian Schweinsteigerilla.

Aubameyangilta loistostartti Bundesliiga-kauteen

Borussia Dortmundin tähtihankinta, Ranskan Ligue 1:n St.Etiennestä ostettu Pierre-Emerick Aubameyang sai upean alun kauteen tehtyään hattutempun Dortmundin 4-0-vierasvoitossa Augsburgista. Avauspelin perusteella Gabonin ensimmäisen bundesliigapelaajan voltteja tullaan näkemään kauden aikana vielä paljon. Augsburg taisteli ottelussa sisukkaasti, mutta lopulta toisella jaksolla Dortmundin materiaaliylivoima oli täyden stadionin edessä pelanneelle kotijoukkueelle liikaa.

Aubameyang osui kerran päällä ja kahdesti oikealla lapikkaallaan, Marco Reusin ja Robert Lewandowskin hienoista esitöistä. Päätösnumerot 0-4 viimeisteli rangaistuspotkusta Lewandowski. Dortmundin ykkösvahti Roman Weidefeller oli ottelussa pelikiellossa. Maalia vartioinut Mitchell Langerak pelasi yhdennentoista ottelun Dortmundin maalilla eikä seura ole hävinnyt näistä otteluista ainuttakaan.

Hyypiän Leverkusenilla voitokas sarja-avaus

Sami Hyypiän koutsaama Bayer Leverkusen sai vastaansa siirtomarkkinoilla rajusti muuttuneen SC Freiburgin. Kotijoukkue otti vakuuttavan 3-1-voiton vieraistaan, ja maalinteosta vastasi upeasti yhteen pelannut hyökkäyspään kolmikko Stefan Kießling, uusi hankinta Heung-Min Son ja Sidney Sam. Näissä miehissä Hyypiällä vaikuttaisi olevan melkoinen syömähammas. Vieraiden ainokaisen teki Mönchengladbachista saapunut Mike Hanke, joka on tehnyt maalin jo viidessä eri bundesliigaseurassa.

Hyypiän loppuhetkillä kentälle vaihtamasta Levan Öztunalista tuli Leverkusenin bundesliigahistorian nuorin pelaaja. Öztunali oli debytoidessaan 17 vuotta, neljä kuukautta ja 26 päivää vanha. Nuorukaisen isoisä on legendaarinen maalitykki Uwe Seeler.

Nousija Hertha Berlin murskavoitolla sarjakärkeen

Eintracht Frankfurt sai Berliinin Olympiastadionilla paremman alun otteluun, mutta lopulta Eintrachtille kävi vanhanaikaisesti: jos ei joukkue käytä omia tekopaikkojaan, niin vastustaja iskee. Ja Bundesliigaan paluun tehnyt Hertha Berlin totisesti iski. Muutamia paikkoja ehti Herthakin tuhlata, ennen kuin 18. peliminuutilla Adrian Ramos aukaisi maalihanat. Ja sitten mentiin ja kovaa.

Kahden maalin miehiä ottelussa olivat Ramos ja tunisialainen Sami Allagui. Allaguin voi sanoa olevan jalkapallomaailman räväkimpiä starttaajia, sillä hän on tehnyt maalin kauden avauspelissä kaikilla kuudella ammattilaiskaudellaan. Lisäksi maalipuiden väliin osui ensimmäistä pääsarjaotteluaan pelannut toppari John Anthony Brooks ja vaihtomiehenä aloittanut sarjanousun takuumies Ronny.

Näin ensimmäistä otteluaan lähes viiteen kuukauteen pelannut tähtimaalivahti Kevin Trapp joutui hakemaan pallon selkänsä takaa peräti kuusi kertaa. Frankfurtille maalin onnistui tekemään vain rankkarin sisään ampunut maalihai Alexander Meyer, joten loppunumerot olivat pääkaupunkilaisten eduksi jäätävän tylyt 6-1.

Ottelussa tehtiin myös Bundesliigan ennätys, sillä koskaan aiemmin ei sarjanousija ollut tehnyt kuutta maalia avausottelussaan. Frankfurtin valmentaja Armin Vehlle Hertha on todellinen painajainen, sillä Veh ei ole voittanut yhtäkään yhdestätoista Hertha-kohtaamisestaan. Jos Luhukay puolestaan ei ole hävinnyt ainuttakaan kahdeksastatoista kotipelistään Herthan valmentajana.

Hannover hyödynsi Wolfsburgin antaman tasoituksen

Ottelussa Hannover-Wolfsburg isännät saivat 2-0-voiton Wolfsburgin yksitoistikon huvettua suosiollisesti yhdeksiköksi. Nuori Maximilian Arnold sai kovasta taklauksestaan suoran punaisen jo 32. minuutilla, ja 20 peliminuuttia myöhemmin vielä topparihankinta Timm Klose poistettiin kentältä toisen varoituksensa myötä. Klosen kauden aloitus oli pahasti epäonnistunut.

Pelillisesti Wolfsburg hallitsi ottelutapahtumia, mutta ylärimaa lähemmäs vieraat eivät osuneet. Poikkipuuta vavisutettiinkin sitten peräti kahdesti. Hannoverin maalit tekivät Leon Andreasen ja Szabolcs Huszti, molempien uitettua pallon röyhkeästi Wolfsburg-vahti Diego Benaglion jalkojen välistä maaliin. Tanskan maajoukkueeseen valittu Andreasen loukkasi ottelussa polveaan, ja joutui jäämään maajoukkueesta sivuun.

Maaliviivateknologia olisi tuonut Hoffenheimille lisäpisteitä

Ensimmäisen cup-kierroksen suurinumeroisimman voiton napannut 1899 Hoffenheim näytti pitkään olevan matkalla kohti avausvoittoa myös liigan puolella, mutta lopulta kylään saapunut Nürnberg venyi 2-2-tasapeliin.

Tasokkaassa, korkeatempoisessa ja tilannerikkaassa ottelussa ensimmäisestä maalista vastasi argentiinalaistoppari David Abraham, joka puski kulmapotkusta pallon verkon perille 34. minuutilla. Juuri ennen taukovihellystä Hoffenheim onnistui maalinteossa toistamiseen, mutta ottelun erotuomari Thorsten Kinhöfer katsoi, ettei Kevin Vollandin roikkupallo olisi ylittänyt maalilinjaa lainkaan. Hidastukset todistivat pallon käyneen maalissa, ja Kinhöfer pyysikin virhettään ottelun jälkeen anteeksi ja ilmaisi vahvan tukensa maaliviivateknologian puolesta.

Vielä toisen jakson aluksi ranskalaiskärki Anthony Modeste tuplasi Hoffenheimin johdon ensimmäisessä bundesliigaottelussaan, mutta pian kuitenkin tuuli kääntyi. Ensin vaihtomies Mike Frantz teki Nürnbergille kavennuksen, ja hetken päästä niin ikään Bundesliigassa debytoinut Daniel Ginczek iski vieraiden tasoituksen. Kaikki kolme maalia syntyivät kuuden minuutin sisään, ja vaikka viimeinen reilu puolituntinenkin oli hyökkäävää ja yritteliästä jalkapalloa, komeilivat taululla loppuvihellyksen koittaessa 2-2-numerot.

Werder Bremenin pitkä kuiva kausi päättyi

Lauantai-illan viimeisessä ottelussa kohtasivat sarjanousija Eintracht Braunschweig ja Werder Bremen. Braunschweig teki paluun pääsarjaan 28 vuoden tauon jälkeen, mutta kotiyleisö joutui pettymään vieraiden haettua ottelusta tuikitärkeän 1-0-voiton. Bremen ehti pelata 13 peräkkäistä ottelua ilman voittoa, sillä sen edellinen voitto Bundesliigassa oli 4-1-vierasvoitto Stuttgartista helmikuun yhdeksänneltä päivältä.

Bremen oli päästänyt vähintään yhden maalin 24 peräkkäisessä vieraottelustaan, joten nollan pitäminen maistui varmasti hyvältä. Sarjaohjelma on vaikeuksissa rypeneille pohjoissaksalaisille suosiollinen, sillä seuraavaksi se saa vastaansa kotikentällään myös putoamistaisteluun povatun FC Augsburgin.

Ottelun avausjaksolla heikosti harjoituskaudella esiintyneet ja jo cupista pudonneet joukkueet pelasivat erittäin varovaisesti ja hermostuneesti. Toiselle jaksolle sarjanousija saapui kuitenkin pirteämpänä ja oli huomattavasti lähempänä maalintekoa. Lähimmäs pääsi laitapuolustaja Ken Reichel, jonka tukeva kaukolaukaus sai yläriman väpättämään. Sankarin viitan loppuunmyydyllä Eintracht-stadionilla otti kuitenkin kantaakseen Bremenin itävaltalaisvahvistus Zlatko Junuzovic, jonka pyssy lopetti isäntien pyristelyt kymmenisen minuuttia ennen loppuvihellystä.

Okazaki rankaisi vanhaa seuraansa

Stuttgartista Mainziin täksi kaudeksi siirtynyt japanilaiskärki Shinji Okazaki teki tärkeän 2-1-osuman entistä seuraansa vastaan isäntien 3-2-voitossa schwaabeista. Japanilainen meritoitui myös puolustuspäässä putsattuaan pallon kertaalleen pois maaliviivalta. Tappio oli Stuttgartille jo neljäs perättäinen Mainzin kotikentällä.

VfB:n valmentaja Bruno Labbadialle päänvaivaa aiheutti puolustuksen kokoonpano. Georg Niedermeier oli loukkaantumisen takia sivussa ja Antonio Rüdiger pelikiellossa. Kapteeni Serdar Tascin pelikuntoa jännitettiin viimeiseen asti. Tasci kuitenkin käveli avaukseen, mutta jalka ei pelaamista kestänyt ja hänet vaihdettiin kentältä jo parinkymmenen peliminuutin jälkeen. Stuttgartin puolustuslinjaa SakaiSchwaabRöckerRausch ei oltu aiemmin peluutettu yhdessä lainkaan.

Mainzin voiton suurimmat sankarit olivat useisiin paraatipelastuksiin venynyt maalivahti Heinz Müller ja kaksi maalia tehnyt sukunimikaima Nicolai Müller. Vierailta maalinteossa onnistui ykköspyssy Vedad Ibisevic sekä Martin Harnik, jolla paikkoja olisi ollut useampiinkin osumiin.

Teemu Pukki sivussa maalijuhlista

Kotkan poika Teemu Pukki ei mahtunut Schalken kokoonpanoon kuninkaansinisten avatessa kautensa täpötäydellä Veltins-Arenalla Hamburger SV:tä vastaan. Gelsenkirchenissä vietettiin todellisia maalijuhlia ja ottelu oli erityisesti puskumaalien näytöstä. Avausmaalin iski kuitenkin Klaas-Jan Huntelaar kaukolaukauksella. HSV:n tasoituksen ampui pilkulta Rafael van der Vaart Joel Matipin käsivirheen jälkeen.

Schalken keskikenttä koki kovan menetyksen 20. peliminuutilla, kun pelintekijä Julian Draxler jouduttiin ottamaan kolhun saaneena pois kentältä. Tilalle tullut nuorukainen Leon Goretzka sai näin bundesliigadebyyttinsä odotettua nopeammin.

Tämän jälkeen vastuuta alkoivat ottaa vahvat pääpelaajat. Ensin Maximilian Beister vei HSV:n johtoon, sitten Huntelaar puski avausjakson lisäajalla illan toisen maalinsa ja toisen jakson alkuun Lasse Sobiech vei vieraat jälleen johtoon. Schalke-toppari Matip ihaili hampurilaisten kaikkia osumia aitiopaikalta. Loppunumerot 3-3:een viimeisteli vaihdosta sisään tullut unkarilainen Ádám Szalai Rene Adlerin eteensä sylkemästä paluupallosta.

Maaotteluviikosta huolimatta tositoimiin Bundesliigassa palataan jo ensi lauantaina.