Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Bundesligan 11. kierroksen puheenaiheet

Kirjoittaja: — 10/11/2014

Maaottelutauko tietää Bundesliga-joukkueille pientä hengähdystä. Viikonloppuna painettiin kuitenkin täydet yhdeksän ottelua. Kierroksen ensimmäinen maali perjantai-iltana oli tuuletuksineen yksi viikonlopun näyttävimmistä, kun taas kierroksen viimeinen maali sunnuntaina oli totaalinen farssi. Niistä tarkemmin seuraavaksi.

Dortmundin nousu alkoi?

Ennen kauden alkua tuskin kukaan Borussia Dortmundin kannattaja olisi osannut nostaa 1-0-voittoa Borussa Mönchengladbachista kotikentällä mitenkään eirtyisen tärkeäksi virtstanpylvääksi. Päin honkia menneen alkuakauden jälkeen sunnuntaisella voitolla on kuitenkin iso henkinen ja symbolinen merkitys.

Se, että vastus oli juuri Mönchengladbach oli tärkeää. Ei pelkästään siksi, että kyseessä oli osavaltion paikalliskamppailu, vaan luonnollisesti siitä syystä, että Gladbach on yksi niistä joukkueista, jotka havittelevat paikkaa neljän joukosta. Kun Bayern on jo karkuteillä, lienee paikka ensi kauden Mestarien liigasta myös Jürgen Kloppin päätavoite. Nyt Keltamustat todistivat itselleen olevansa edelleen todellisuudessa sarjan toisiksi paras joukkue, sillä niin jyrän alla vierailijat olivat. Unohtamatta sitä, että Dortmund kiri kertaheitolla piste-eroa Gladbachin lisäksi myös Hoffenheimiin ja Bayer Leverkuseniin.

Tuloksen lisäksi myös peli-ilme oli lupauksia herättävä. Tietenkin viime kausilta tuttuun Dortmund-tyyliin joukkue tuhlaili maalipaikkoja utopistisen paljon. Mutta ainakin tilanteita syntyi ja joukkue näytti vapautuneelta sekä yritteliäältä. Marco Reus ja Henrikh Mkhitaryan ovat osoittaneet, miksi miesten poissaolo nähtiin isona ongelmana.

Kramerin symbolinen syöttö

Jos aiemmin oli puhetta siitä olisiko Borussia Mönchengladbachista Bayernille edes jonkunlaiseksi kilpailijaksi, pisti tämä viikonloppu moiset puheet toistaiseksi jäihin. Lucien Favren ryhmä on tasapainoinen ja laadukas, mutta loppujen lopuksi kuitenkin vielä askeleen terävintä huippua jäljessä. André Hahn, Max Kruse, Patrick Herrmann ja kumppanit ovat kehunsa ansainneet, mutta astetta laadukkaamman Dortmundin painaessa tukka pystyssä, olivat maajoukkuemiehet kevyttä kauraa.

Tapa, jolla voitto lopulta tuli, kuvastaneekin hieman Gladbachin tilannetta. Maailmanmestari Christoph Kramer on pelannut loistavan kauden, mutta alkukauden tärkeimmässä ottelussa anti on tämä:

Volkkari painaa De Bruynen johdolla

Wolfsburg ei tunnu hyytyvän. Torstaina joukkue pelasi varsin tapahtumarikkaan ja vauhdikkaan ottelun Krasnodaria vastaan Eurooppa-liigassa, mutta Dieter Hecklingin suojatit saivat rivinsä koottua sunnuntaiksi, eikä Hamburger SV:llä ollut mitään sanottavaa. Kevin De Bruyne oli jälleen ilmiömaisellä pelituulella ja teki esityön Wolfsburgin kumpaankin osumaan.

Kahdeksan voittoa putkeen maalierolla 25-5. Melko odottamatonta. Terve järki sanoo, että Wolfsburgin hiipuminen odottaisi kulman takana. Joukkue taistelee kolmella rintamalla, ja samoja pelaajia rasitetaan illasta toiseen. Kukaan tuskin odottaa, että joukkue pysyisi Bayernin kyydissä, mutta kaikki mahdollisuudet neljän parhaan joukkoon pääsemiseksi ovat olemassa. Nyt näyttää toki hyvältä, mutta luultavasti paikka Mestarien liigaan edellyttää enentyvää rotaatiota ja/tai hankintoja tammikuussa.

Bremenin ja Freiburgin äkilliset piristymiset

SC Freiburg ja Werder Bremen eivät voittaneet otteluakaan ensimmäisen yhdeksän kierroksen aikana, mutta nyt kumpikin seura on ottanut kaksi perättäistä täyttä pistepottia Bundesligassa ja lisäksi voitot cupissa. Viikonloppuna Werder Bremen otti helpohkon 2-0-voiton VfB Stuttgartista, ja Freiburg päihitti Schalken samoin numeroin.

Werdan kohdalla kurssin kääntymiselle suurin yksittäinen syy on valmentajan vaihto. Robin Duttin lähtö selvästi vapautti ilmapiiriä, sillä Viktor Skrypnykn alaisuudessa joukkue on voittanut kaikki kolme otteluaan. Viimeisimmässä ottelussa oli nähtävissä jo selvää pelillistä edistymistä.

Freiburgin ongelmat ovat olleet viimeistelyssä ja paikkojen luomisessa yleisestikin. Puolustuspelaaminen on toiminut, ja voitottomassa putkessaankin se pelasi varsin tasaväkisiä vääntöjä. Nyt Freiburgin uhriksi jäi Roberto Di Matteon alaisuudessa varsin sekavaan kuosiin ajautunut Schalke. Mikäli viime kaudella 12 maalia paukuttaneen Admir Mehmedin ketsuppipullon korkki lentää jorpakkoon, saattaa Freiburg kavuta nopeasti keskikastiin.

Hannover – nallipyssyillä nelosena

Kierros alkoi perjantaina, kun Hertha jäi Berliinissä Hannover 96:n jalkoihin. Hieman yllättäen Die Roten on kavunnut sarjataulukossa kaikessa hiljaisuudessa jo neljänneksi! Joukkue on paperilla sarjan alempaa keskikastia, ja mikäli fysiikan lait eivät kumoudu kauden aikana, ei Hannover tule löytymään neljän parhaan joukosta keväällä. Näin väkevällä kauden aloituksella joukkue kuitenkin pitää putoamispeikon luolassaan vielä pitkään.

Joukkueen menestys on perustunut hyvään puolustus- ja maalivahtipeliin. Hannover päästi Mönchengladbachia ja Bayern Müncheniä vastaan yhteensä seitsemän maalia, mutta yhdeksässä muussa ottelussa Ron-Robert Zieler on joutunut kaivamaan pallon maalista vain neljästi. Melko koomista onkin, että joukkue on sarjassa näin korkealla, vaikka se on tehnyt vain yhdeksän maalia! Perjantaina joukkue heilutteli Herthan verkkoja kahdesti. Bundesliiga.com valitsi Jimmy Briandin voittomaalin kierroksen hienoimmaksi. Tuuletusta unohtamatta!

loading comments...