Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kießlingin haamumaali ei johtanut uusintaotteluun

Kirjoittaja: — 28/10/2013

Toissa viikolla koko Euroopan jalkapallopiirejä kuohuttanut Leverkusenin Stefan Kießlingin Hoffenheimia vastaan tekemä “haamumaali” oli Saksan jalkapalloliiton DFB:n oikeusistuimen käsittelyssä tänään. Hoffenheimin vaatimusta uusintaottelusta ei hyväksytty ja näin ottelun lopputulos, Leverkusenin 2-1-voitto jäi voimaan.

Päätöstä perusteltiin siten, että ottelun tuominnut Felix Brych teki kyllä virheen, mutta ei rikkonut voimassaolevia sääntöjä. Jotta uusintaottelu olisi voitu myöntää, olisi tilanne vaatinut todisteita siitä, että Brych tuomitsi tilanteen tahallaan väärin. Hoffenheim saattaa päätöksestä vielä valittaa, mutta todennäköisyydet valituksen läpimenolle ovat käytännössä olemattomat.

Fifa:n kanta ei vaikuttanut asiaan

Tuomioistuimen käsittelyä johtanut tuomari Hans Lorenz painotti, että DFB:n tuomioistuin oli puolueeton eikä se saanut minkäänlaista ohjeistusta Fifa:lta. Lorenz kuitenkin tiedostaa, että yleinen mielipide ja oikeuskäsitys tuntui puhuvan vahvasti uusintaottelun puolesta ja Hoffenheimin anomus oli saanut laajasti tukea arvostetuilta jalkapallovaikuttajilta. Viimeksi eilen Uefa:n pomo Michel Platini toivoi ottelua pelattavaksi uudestaan. Myös Lorenzin kotona oli selvästi asiasta peistä taivutettu.

– Saan varmasti kuulla illalla kotona kunniani puolisoni toimesta päätöksen takia. Mutta vääräkin erotuomarin päätös on pätevä ja se kuuluu peliin. Meidän tehtävämme ei ole kajota sääntöihin, Lorenz kertoi ja vetosi loppulausunnossaan myös maalikamerateknologian puolesta.

Leverkusenin urheilutoimenjohtaja Rudi Völler toisti ehdotuksensa ottelun jatkamisesta 68. peliminuutilta Bayer Leverkusenin 1-0-johtoasemasta. Tällaista vaihtoehtoa ei DFB:n sääntökirja kuitenkaan tunne. Seuran toimitusjohtaja Michael Schade ehti myös sanoa ennen päätöksen ilmoittamista, että seura hyväksyisi kaikki ratkaisut, uusintaottelun mukaanlukien.

Brychin keskustelu tuomareiden kanssa ratkaisi asian

Oikeusistuimen käsittelyssä paikalla oli lainoppineiden lisäksi molempien seurojen johtoportaan edustajia, koko ottelun tuomaristo, Hoffenheimin kenttämestari sekä itse maalintekijä Stefan Kießling.

Olennaista ratkaisulle oli se, että päätuomari Felix Brych oli kysynyt avustavien erotuomarien mielipidettä maalin synnystä ennen tuomionsa antamista. Avustava erotuomari Mark Borsch oli sanonut Brychin kuulokkeisiin, että ei ollut varma maalin synnystä ja kehotti kysymään Kießlingin näkemystä asiaan. Kießling itsekin oli myöntänyt olevansa epävarma, mutta ei myöskään sanonut pallon menneen verkkoon maalin sivusta.

Toinen avustava erotuomari Stefan Lupp ei puolestaan epäröinyt maalin syntyä hetkeäkään ja lähtikin heti juoksemaan kohti keskiviivaa. Yhtään varmaa näkijää sivuverkko-osumalle ei siis löytynyt ja päinvastoin yksi tuomariston jäsenistä piti maalia selvänä. 

Ei niin vakavaa asiaa, etteikö tilaa olisi myös huumorille. Asian ratkaissut tuomari Lorenz hauskuutti paikallaolijoita kertomalla Kießlingin tuomioksi harkitun, että tämän pitäisi yrittää tuhat kertaa osua samaan reikään uudelleen. Ja mahtui sekaan toinenkin vitsi:

– Vihdoinkin olette saaneet kutsun Saksan jalkapalloliitolta, Lorenz heitti Kießlingille, kun tämän todistuksen aika koitti.

– En usko, että minun tarvitsee vastata tuohon, maajoukkueen päävalmentajan Joachim Löwin epäsuosiossa oleva Kießling vastasi hymyillen.

Asian käsittelyn vaiheista raportoi Focus-lehti.

loading comments...