Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Bundesligan puolenvälin katsaus: Kärkikahinat osa 1/2

Kirjoittaja: — 26/01/2015

Tulevana viikonloppuna Bundesliga herää talvinokosiltaan. Kerrataan vielä vähän syksyn tapahtumia, ja peilataan niitä tulevaan kevääseen.

Aiemmin kävimme läpi säilymistaistoon kuuluvien joukkueiden kuulumiset. Nyt vuorossa on sarjataulukon parempi puolisko. Aloitetaan FC Augsburgilla, Hoffenheimilla, Hannoverilla ja Eintracht Frankfurtilla.

Tiistaina suurennuslasin alla on sarjan kärkiviisikko.

6. FC Augsburg (27p)

Monet tuomitsivat Augsburgin potentiaaliseksi putoajaksi ennen kauden alkua. Nyt joukkueen säilyminen alkaa näyttämään jo melko varmalta, eikä europaikatkaan tunnu yhtään mahdottomalta ajatukselta.

Kurinalainen joukkuepeli on Augsburgin menestyksen pohja. Markus Weinzierl on tehnyt loistavaa jälkeä. Transfermarkt on arvioinut joukkueen pelaajat markkina-arvoltaan keskimäärin liigan vähiten arvokkaimmaksi heti Paderbornin pelureiden jälkeen. Se kertoo kuinka kovasta suorituksesta kyse. Augsburg on tosiaankin enemmän kuin osiensa summa.

Mielenkiintoista on myös se, että joukkueen runko koostuu pitkälti hyvin kokeneista pelaajista. Ehkä siinä piilee myös Augsburgin salaisuus. Siirtohuhujen kohteena ollut Baba Rahman edustaa oikeastaan ainoana avainpelaajana nuorempaa sukupolvea. Tosin joukkue sai riveihinsä kevätpuoliskolle kovan luokan vahvistuksen, kun Bayern Münchenin nuori keskikenttämies Pierre-Emile  Højbjerg siirtyi lainasopimuksella naapurikaupunkiin.

Parhaimmillaan Augsburg oli jo kolmantena, mutta viimeisimmissä otteluissa tuli hieman takapakkia. Tosin voitto Borussia Mönchengladbachista talvitaukoa edeltäneellä kierroksella saattoi olla henkisesti tärkeä saavutus.

Realistisesti tarkasteltuna kilpailijat vaikuttavat tällä hetkellä hitusen kovemmilta kuin Augsburg. Tosin joukkue on jo osoittanut yllätyksellisyytensä, joten mikään ei ole mahdotonta.

Arvio: Augsburg pysyy kymmenen parhaan joukossa, mutta europaikat jäävät haaveeksi.

7. Hoffenheim (26p)

Dietmar Hoppin rahoilla porskuttavan Hoffenheimin menoa on aina hauska seurata, sillä joukkue on usein jäänyt mieleen epäorganisoituna nippuna hyviä yksilöitä. Hoppulan matseissa sattuu ja tapahtuu. Tällä kaudella näyttäisi kuitenkin siltä, että Hoffenheimilla on kasassa ihan tasapainoinen ryhmä.

Tai ainakin siltä se alkusyksystä tuntui. Joukkue päästi ensimmäisessä yhdeksässä ottelussa vain seitsemän maalia. Markus Gisdolin miehistö puolusti tarkasti ja uhrautuvaisesti. Lisäksi Oliver Baumann oli maalillaan huippuiskussa. Hoffenheim oli pitkään neljän parhaan joukossa.

Sitten vastustajat kovenivat, ja puolustuksesta alkoi löytymään reikiä. Loistavan alkukauden pelanneen 19-vuotiaan toppari Niklas Sülen loukkaantuminen ei helpottanut tilannetta. Viimeisessä kahdeksassa ottelussaan joukkue päästikin sitten 18 maalia.

Nopeat vastahyökkäykset näyttelevät isoa roolia Gisdolin pelitavassa. Kun hyökkäyksestä löytyy Kevin Vollandin ja Roberto Firminon tasoisia pelaajia, on jälkikin ollut ihan mukiinmenevää. Hoffenheim on paukuttanut 29 maalia. Näistä peräti seitsemän on tilastoitu vastahyökkäysosumiksi, mikä on selvästi eniten koko liigassa.

Löytääkö joukkueen puolustus taas sen saman formin kuin alkukaudesta? Jos Hoffenheim saa takalinjat tilkittyä, voi se nousta taistelemaan jopa paikoista Mestarien liigaan. Se vaatisi kuitenkin lähes täydellistä onnistumista.

Arvio: Hoffenheim selvittää tiensä ensi syksyksi Eurooppa-liigaan.

8. Hannover 96 (24p)

Hannover ei ole esittänyt ihmeitä puolustus- tai hyökkäyssuuntaan, mutta kaikessa hiljaisuudessa se on ujuttanut itsensä mukaan europaikkataisteluun.

Suoritusvarmuus on ollut Die Rotenin vahvuus. Kotonaan se kaataa muut saman kaliiberin seurat, ja vieraissa joukkue pystyy pelaamaan tuloksesta.  Hannover on yksi niistä seuroista, jotka ovat hakeneet Dortmundista täydet pisteet.

Joukkueen tärkein yksittäinen pelaajan on ehdottomasti tällä kaudella ollut maalivahti  Ron-Robert Zieler, joka on pelastanut monet pisteet Hannoverille. Näyttäisi siltä, että mies ei siirry tämän siirtoikkunan aikana mihinkään. Sama näyttäisi koskevan Lars Stindliä, joka on loukkaantumisesta toivuttuaan ollut joukkueen hyökkäyspelin sielu.

Muuten Hannoverin materiaali ei kestä vertailua pahimpiin kilpailijoihin. Nähdynlaisella tasaisella suorittamisella joukkueella on ohkainen mahdollisuus kavuta kuuden parhaan joukkoon, mutta huomattavasti todennäköisempää on, että Hannover löytyy kauden päätteeksi keskikastista.

Arvio: Hannover valahtaa sijoille 9-12.

9. Eintracht Frankfurt (23p)

Yksi alkukauden viihdyttävimmistä joukkueista on Eintracht Frankfurt, sillä sen otteluissa on tehty yhteensä 68 maalia eli neljä maalia ottelua kohden. Tällä hetkellä joukkue pitää hallussaan yhdeksättä sijaa.

Tarkemmin ilmaistuna Die Adlerin maaliero on tällä hetkellä 34-34. Se kertoo aika pitkälti joukkueen alkukaudesta. Hyökkäyspeli on toiminut hyvin, mutta puolustamisen kanssa on ollut ongelmia.

Frankfurtin kokoonpanoa tutkaillessa tämä ei tule yllätyksenä. Joukkueen nimimiehet löytyvät pääosin hyökkäävimmistä rooleista. Puolustajista korkeimman profiilin omaava Carlos Zambrano on ollut loukkaantuneena lähes koko kauden.  Päävalmentaja Thomas Schaafilla riittää tekemistä takalinjojen kuntoon laittamisessa, ja siinä onnistuminen tulee määrittämään Frankfurtin kevään kulun.

Hyökkäyspeli ei ehkä kokonaisuudessaan ole ollut mitään silmiä hivelevää balettia, mutta kaksi tehokasta maalipyssyä ovat pitäneet huolen siitä, että verkot heiluvat. Alexander Meier johtaa maalipörssiä 13 osumallaan ja myös Haris Seferović on iskenyt seitsemän maalia. Miesten välinen yhteispeli on toiminut loistavasti.

Jos 32-vuotiaan Meierin dominointi jatkuu, ja puolustus terävöityy on Frankfurtilla hyvät mahdollisuudet europaikoille. Todennäköisempää kuitenkin on, että Meierin hanat hyytyvät jossain vaiheessa.

Arvio: Sijat 7-10.

Bundesligan puolenvälin katsaus: Säilymistaisto osa 1/2

Bundesligan puolenälin katsaus: Säilymistaisto osa 2/2

loading comments...