Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Bundesligan puolenvälin katsaus: Säilymistaisto osa 1/2

Kirjoittaja: — 23/01/2015

Bundesliga jatkuu noin viikon päästä. Nyt on hyvä tilaisuus kerrata, mihin joulukuussa jäätiin ja ennakoida hieman tulevaa kevättä jokaisen joukkueen osalta.

Säilymistaistoon Bundesliiga.com päätti listata sijoilta 10-18 löytyvät seurat. Tänään käsittelyssä ovat HSV, VfB Stuttgart, Werder Bremen, Borussia Dortmund ja SC Freiburg.

Toisessa osassa analysoimme säilymistaiston loput joukkueet: SC Paderbornin (19 pistettä), 1.FC Kölnin (19p), FSV Mainzin (18p) ja Herhta Berlinin (18p). Sen jälkeen vuorossa ovat kärkijoukkueet.

14. Hamburger SV (17p)

Alkukauden suurin pettymys on luonnollisesti ollut Borussia Dortmund, mutta HSV tulee hyvänä kakkosena. Päävalmentaja Mirko Slomka potkittiin pihalle jo alkukaudesta, mutta tilalle palkattu Josef Zinnbauer on ollut lähes yhtä hukassa.

Suurin pommi on ollut joukkueen järkyttävän huono hyökkäyspeli. Vain yhdeksän tehtyä maalia 17 ottelussa on surkuhupaisa saldo. Niistä vain viisi on ollut pelitilanne maaleja.

Ja HSV:n hyökkäyskalusto on sentään liigan kärkipäätä. Ehkä kulissien takana tapahtuu jotain, mitä tavalliset pulliaiset eivät pääse näkemään, tai sitten pelaajien kemiat eivät vain kohtaa. Joukkueen ympärillä on liikkunut niin paljon siirtohuhuja tammikuun aikana, että uudistuksen halua tuntuisi olevan ilmassa. Yhtä suurinta epäonnistujaa, Pierre-Michel Lasoggaa ollaan yhdistetty huhuissa moniin seuroihin, ja moni muukin pelaaja on ollut lähtökuopissa. Siirtoja ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut.

Zinnbauerin hyväksi on luettava se, että puolustus on toiminut hyvin, mikä on outoa, sillä luulisi joukkueella olevan vaikeuksia juuri puolustuksen kanssa. On vaikea sanoa mihin suuntaan HSV:n kausi lähtee, mutta materiaalinsa puolesta joukkue kuuluisi korkeimmalle sarjatasolle.

Arvio: HSV säilyy.

15. Vfb Stuttgart (17p)

Stuttgartin voi huoletta niputtaa samaan porukkaan Dortmundin ja HSV:n kanssa. Joukkueen syyspuolisko oli melkoista alisuorittamista, mutta uusi valmentaja Huub Stevens on tuonut Die Rotenin peliin hieman ryhtiä.

Viimeisimmissä otteluissa Stuttgart näytti piristymisen merkkejä, mutta yksilötasolla useampi pelaaja on jäänyt kauaksi tasostaan. Timo Werner ja Antonio Rüdiger etunenässä. Joukkueen kaikilla osa-alueilla on rutkasti petrattavaa, mutta pahiten hukassa on ollut puolustus. Stuttgart on päästänyt peräti 32 maalia omiin, ja sitä vastaan on lauottu keskimäärin lähes 16 kertaa ottelua kohden.

Materiaalinsa puolesta Stuttgart voisi taistella europaikoista. Mikäli Stevens saa palaset loksahtamaan kohdalleen, nousee joukkue sarjataulukossa nopeasti ylöspäin.

Arvio: Stuttgart säilyy lopulta melko selvällä marginaalilla.

16. Werder Bremen (17p)

Werder Bremenin kausi on ollut hyvin ailahtelevainen, mutta pääpiirteittäin Die Werderaner on ollut pettymys. Päävalmentaja Robin Dutt sai kenkää lokakuun lopussa, ja tilalle palkattiin Viktor Skrypnyk.

Ukrainalaiskoutsi tuntuisi sopivan Bremeniin paremmin kuin Dutt. Onhan seura Skrypnykille tuttu tämän pelaajauralta. Joukkueen otteet ovatkin uuden valmentajan alaisuudessa parantuneet, mutta paljon on vielä tehtävissä.

Etenkin puolustuksen kanssa Bremenillä on suuria vaikeuksia. 39 päästettyä maalia 17 ottelussa on karmaiseva saldo. Sebastian Prödl on joukkueen ainoa todella laadukas puolustaja, ja itävaltalainen on ollut paljon loukkaantuneena.

Franco Di Santon ollessa loukkaantuneena maalintekovastuu jää 19-vuotiaan Davie Selken harteille. Selken kausi on ollut lupaava, mutta riittääkö se kannattelemaan Bremeniä säilymistaistossa? Zlatko Junuzovićin ympärillä on liikkunut paljon siirtohuhuja. Miehen myyminen saattaisi olla kuolinisku Bremenille. Materiaali ei nimittäin ole sarjan parhaimmistoa.

Arvio: Werda pysyy karsijan paikalla? Hyvin mahdollista.

17. Borussia Dortmund (15p)

Ei ole kenellekään Bundesligaa seuraavalle epäselvää, mikä on ollut tämän kauden kohutuin puheenaihe. Borussia Dortmundista on jo melkein kaikki sanottu. Useiden muuttujien mennessä pieleen, voi laadukaskin joukkue vajota alas. Tämä oli Keltamustien syyspuoliskon tarina.

Jokaisella osa-alueella on ollut ongelmia. Ykkösvahtia ei ole löytynyt, puolustus on sekoillut enemmän kuin vuosiin, keskikentältä puuttuu luovuutta, prässipeli ei ole toiminut ja Robert Lewandowskin saappaat ovat osoittautuneet liian isoiksi Ciro Immobilelle, Adrián Ramosille ja kumppaneille. Tähän päälle vielä lukuisat loukkaantumiset.

Kokonaisuudessaan tämän kauden projekti vaikuttaa siis pannukakulta. Jürgen Kloppilla on paljon ongelmia selvitettävänä, mutta loppujen lopuksi yksikään niistä ei yksittäisenä ongelmana ole kovin iso. Kaikki palikat kurssin kääntämiseksi löytyy. Ja onhan Dortmundilla ollut myös järkyttävän huonoa tuuria.

Keltamustien materiaali ei ole yhtä hyvä kuin jokunen kausi takaperin, mutta silti laatua löytyy Bayernia lukuun ottamatta selvästi enemmän kuin yhdeltäkään Bundesliga-joukkueelta. Talvitauko saattoi tulla hyvään saumaan, sillä nyt Dortmund on saanut rivinsä koottua, pelaajat ovat toipuneet vammoistaan ja voitetut harjoitusottelut ovat tuoneet itseluottamusta. Kaiken järjen mukaan joukkueen pitäisi nousta sarjataulukosta kohisten. Europaikat tosin saattavat olla jo liian kaukana.

Arvio: Dortmund nousee kevään mittaan ylempään keskikastiin.

18. SC Freiburg (15p)

Kukaan ei varsinaisesti hämmästele sitä, että Freiburg on sarjassa viimeisenä. Pelaajamateriaali ei ole kummoinen, eikä joukkueelta odotettu juuri mitään ennen kauden alkua.

Tosin niin typerältä kuin se kuulostaakin, Freiburg on pelannut oikeastaan ihan hyvin siihen nähden, että sillä on vain 15 pistettä. Ei joukkue ole häikäissyt, mutta hieman paremmalla onnella se voisi olla sarjataulukossa korkeammalla. Puolustus on toiminut kohtalaisesti ja Roman Bürki on maalillaan pelannut hyvän alkukauden.

Freiburgilla on kuitenkin muutama paha ongelma. Ensimmäinen on sen omituinen taipumus sulaa otteluiden loppuhetkillä. Freiburg on menettänyt toistakymmentä pistettä päästämällä maaleja viimeisen viisiminuuttisen aikana. Syitä voi vain arvailla.

Toinen ongelma on maalinteko. Joukkueen hyökkäyskalusto ei muutenkaan ole kummoinen, mutta sen lisäksi ne tärkeimmät pelaajat, kuten Admir Mehmedi ja Jonathan Schmid ovat epäonnistuneet. Tammikuun siirtoikkunassa seuraa vahvistaneet Nils Petersen ja Mats Møller Dæhli saattavat tuoda helpotusta maalinteko-ongelmiin. Potentiaalia sarjapaikan säilyttämiseen joukkueelta löytyy, mutta tällä hetkellä näyttää vähän huonolta.

Arvio: Freiburg tippuu niukasti.

loading comments...