Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Bundesligan 17. kierroksen puheenaiheet: Säilymistaisto tiivistyi – onko Dortmund mukana?

Kirjoittaja: — 22/12/2014

Niin se aika rientää. Bundesligan kausi on edennyt jo puoleenväliin, ja nyt on aika hengähtää noin 1,5 kuukauden ajan. Sarjan 17. kierros tarjosi useita mielenkiintoisia tuloksia.

Kihelmöivä säilymistaisto edessä

Alimmasta yhdeksästä joukkueesta ainoastaan Werder Bremen onnistui voittamaan viikonloppuna. Sarjataulukkoa tarkkailemalla tulee helposti siihen johtopäätökseen, että alempaa löytyvä puolisko käsittää juurikin ne joukkueet, jotka keväällä tulevat putoamista vastaan taistelemaan.

SC Paderborn on sarjassa kymmenentenä 19 pisteellä. Taulukon perää pitävällä SC Freiburgilla pongoja on kasassa 15. Peräti yhdeksän joukkuetta mahtuu siis viiden pisteen sisään eli asetelmat saattavat helposti muuttua. Nousijajoukkueet Paderborn ja Köln eivät saaneet plusmerkkisistä syyspuoliskoistaan huolimatta kurottua eroa hirveästi putoamispeikkoon.

HSV:lla, Mainzilla, Hertha Berlinillä ja Stuttgartilla on ollut omat vaikeutensa, joiden myötä mahdollisuudet europaikoille ovat menneet. Ne, jotka tästä nelikosta pystyvät pelaamaan kevätpuoliskolla edes vähän materiaalinsa edellyttämällä tasolla, tulevat luultavasti säilymään. Tällä hetkellä Stuttgartin tilanne näyttäisi olevan paranemaan päin. Muille viimeiset viikot ovat olleet synkempiä.

Freiburg ja Werder Bremen olivat jo kauden alussa vahvoja ehdokkaita vaihtamaan sarjatasoa, ja kaksikko löytyykin putoamisviivan heikommalta puolelta. Oman mausteensa säilymistaistoon tuo viimeinen viivan alta löytyvä joukkue eli Borussia Dortmund.

Wolfsburg hoiti syyspuoliskon kunnialla loppuun saakka

VfL Wolfsburg ei ole Saksan perinteikkäin seura, ja Volkswagenin seuralle antama massiiviinen taloudellinen tuki saa monet näkemään punaista. Mitään ei kuitenkaan voi ottaa pois joukkueen upeasta syyspuoliskosta. Talvitaukoa kohden tiivis ottelutahti alkoi selvästi kuormittamaan melko samoilla pelaajilla ottelusta toiseen tahkonnutta Wolfsburgia, mutta joukkue onnistui selvittämään pahimmat sudenkuopat.

Viimeisin ottelu 1.FC Kölniä vastaan Volkswagen Arenalla ei ollut helppo. Vain muutamaa päivää aikaisemmin Wolfsburg oli pelannut henkisiä ja fyysisiä voimavaroja kuluttaneen kamppailun Borussia Dortmundin vieraana. Köln siirtyikin johtoon ensimmäisellä puoliajalla. Joukkue on tunnettu tiiviistä puolustuspelistä, ja vierailijat saivat melko hyvin pidettyä Sudet pois maalipaikoilta. Eivät kuitenkaan tarpeeksi hyvin. Das Bost puski tasoituksen, ja Dortmundissa pisteen Wolfsburgille pelastanut Naldo iski kulmapotkusta voittomaalin vartti ennen loppua.

Volkkari on tarjonnut tällä kaudella aika ajoin silmiä hivelevää jalkapalloa, mutta Kölniä vastaan esitys ei ollut kummoinen. Joukkue klaarasi kuitenkin pisteet kotiin. Tuloksen myötä Wolfsburg lähtee loistavista asetelmista kohti kevätpuoliskoa: Dieter Heckingin miehistö on toisena, ja kolmantena oleva Bayer Leverkusen on jäänyt jo kuusi pistettä.

Kauhu valtaa Freiburgin päätösvihellyksen lähestyessä

Kukaan tuskin on erityisen yllättänyt siitä, että SC Freiburg on sarjataulukon hännillä, sillä joukkueen pelaajamateriaali kuuluu Bundesligan heikoimpiin. Moni ei ole kuitenkaan välttämättä kiinnittänyt huomiota siihen, että Christian Streichin suojattien peliesitykset ovat olleet ihan kohtalaisia. Ratkaiseva silaus on kuitenkin jäänyt usein puuttumaan. Viikonlopun Hannover-ottelu kuvasti hyvin koko kautta.

Freiburg näytti laskettelevan kauden kolmanteen voittoonsa, millä se olisi jättänyt Borussia Dortmundin sarjan viimeiseksi. Joukkue johti kotonaan Hannoveria 83 minuutin pelin jälkeen 2-0, ja sillä tuntui olevan homma täysin hanskassa. Vierailijat tulivat silti tasoihin. Etenkin Joselun iskemä 2-2-maali oli karmaiseva isäntien kannalta. Ottelun 93. minuutilla maalivahti Roman Bürki yritti vaarattoman näköisessä tilanteessa purkaa pallon selvemmille vesille, mutta peliväline päätyikin suoraan Joselulle, joka rankaisi tylysti.

Sanotaan, että jalkapallo ottelu kestää 90 minuuttia. Jos peli todellisuudessa vihellettäisiin poikki 90 minuutin pelin jälkeen, olisi Freiburgilla kasassa kolme voittoa enemmän kuin nyt. Lisäksi joukkue on kerran päästänyt vastustajan tasoittamaan 88. minuutilla ja kertaalleen 89. minuutilla. Ilman viimeminuuttien tohelointeja Freiburgilla olisi siis kasassa 10 pistettä nykyistä enemmän. Sillä oltaisiin jo lähes europaikoissa kiinni. On vaikea sanoa onko joukkueen loppuhetkien koomailuiden syynä väsymys, paineensietokyvyn puute vai huono onni. Vai kenties sekoitus näitä kaikkia. Joka tapauksessa Freiburgin kehityksen kohde kevätpuoliskolle on melko selkeä.

Hyvästi keltamusta kevät!

Syyspuoliskon viimeinen “Kierroksen puheenaiheet” -juttu on hyvä päättää  koko kauden kohtuimpaan aiheeseen: Borussia Dortmundiin. Juuri Freiburgin sulamista Dortmundin on kiittäminen siitä, ettei Keltamustat joudu lähtemään talvitauolle sarjajumbona. Bundesligaa vähemmän seuraavat tukehtuvat toki silti aamupalapullaansa seuraavan 1,5 kuukauden ajan sarjataulukkoa plärätessään. Tämän tason joukkueen ei pitäisi ikimaailmassa olla minkään sarjan toiseksi viimeinen!

Usein Dortmund on saattanut pelata ihan kohtalaisesti, mutta tulos on silti ollut huono. Epäonni on seurannut Jürgen Kloppin miehistöä koko syksyn läpi. Viikonlopun ottelu Werder Bremenin vieraana ei kuitenkaan jättänyt edes jossiteltavaa. Bremen oli parempi, ja se ansaitsi voittonsa täysin. Keltamustien peli oli anemmista ja mielikuvituksetonta.

Niin karulta kuin se kuulostaakin, Dortmund on tällä hetkellä mukana putoamistaistelussa. Kyllä, joukkue on koko kauden ollut sarjataulukon häntäpäässä, mutta vasta nyt todellisuus on iskemässä päin kasvoja: Joukkueesta ei ole taistelemaan paikasta neljän parhaan joukkoon. Kaikki tietävät, että materiaali siihen riittäisi, mutta mikään ei ole viitannut siihen, että joukkue ryhdistäytyisi. Lisäksi puoli kautta on pitkä aika kuroa umpeen 12 pisteen ero (4-6 sijat). Etenkin, kun pahimmat kilpailijat ovat pelanneet hyvin.

loading comments...