Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Bundesliigakausi 2013-2014 on vanhentunut seitsemän sarjakierroksen verran ja toistaiseksi kaksi pääsarjaseuraa on päätynyt vaihtamaan valmentajaa. VfB Stuttgart ehti aivan ensimmäisenä ja seuran vire onkin ollut täysin toisenlainen uuden valmentajan Thomas Schneiderin alaisuudessa. Suurella kohulla myös pohjoisen jätti HSV päätti erottaa valmentajansa Thorsten Finkin. Uuden valmentajan Bert van Marwijkin ensimmäinen ottelu päättyi tasapeliin.

Kakkos- ja kolmosliigassa seurapamppujen käsi on ajautunut paniikkinappulalle vielä paljon herkemmin, sillä kakkosbundeksessa kenkää on saanut kolme valmentajaa ja kolmosliigassa neljä. Jutun lopusta voit tarkistaa kaikki kaudella tapahtuneet valmentajanvaihdokset, mutta aluksi pieni katsaus siihen, minkä pääsarjaseurojen valmentajien otsissa hikikarpalot kuhisevat kaikkein kiivaimmin.

Eintracht Braunschweig: Ei olisi järin suuri yllätys, jos sarjajumbo päätyisi valmentajanvaihdokseen jo alkuviikon aikana. Braunschweigin ainoa sarjapiste on perua kotona Nürnbergiä vastaan pelatusta 1-1-tasapelistä, mutta muuten omassa päässä on soinut peräti kuusi kertaa useammin kuin vastustajan maalilla. Torsten Lieberknecht on toiminut seuran päävalmentajana jo lähes viiden ja puolen vuoden ajan ja on seuran sisällä erittäin pidetty henkilö. Silti bundesliigakääpiön tulokset ovat olleet viime aikoina niin vaisuja, että voisi hyvin kuvitella seurajohdon ajautuvan hyvin perinteiseen ratkaisuun. Lieberknecht antoi tästä sunnuntain lehdistötilaisuudessa itsekin pieniä vihjeitä.

1.FSV Mainz 05: Myös Mainzin päävalmentaja on toiminut tehtävässään jo kauan, sillä Thomas Tuchel aloitti pestissä jo elokuussa 2009. Parhaimmillaan Tuchel on johdattanut Mainzin jopa sijalle 5 ja koskaan joukkue ei ole ajautunut tukalaan putoamiskamppailuun. Tämäkin kausi alkoi loistavasti kolmella voitolla, mutta sitten joukkue alkoi kärsiä muutamista loukkaantumisista ja ajautui tappiokierteeseen. Liigassa Mainz on hävinnyt nyt neljä ottelua putkeen maalierolla 3-12 ja lisäksi se putosi Saksan Cupista hävittyään kotonaan kakkosliigan 1.FC Kölnille. Tulevan viikonlopun Hoffenheim-ottelun voisi uskoa olevan erittäin tärkeä jo valmentaja Tuchelin omankin tulevaisuuden kannalta.

SC Freiburg: Freiburgin päävalmentaja Christian Streichin erottamisesta ei tule helppoa kolmestakaan syystä. Ensinnäkin Freiburgin seurajohto kuuluu liigan kärsivällisimpiin, sillä seura on erottanut 14-vuotisen bundesliigahistoriansa vain kerran päävalmentajansa kesken kauden. Tuolloin, 29.12.2011 vastuun otti kantaakseen juurikin Streich, joukkueen silloinen kakkosvalmentaja. Toisekseen Streich on melkein kuin kaupungin oma poika, sillä hän pelasi suurimman osan urastaan Freiburgin joukkueessa ja on saavuttanut valmentajanakin erinomaisia tuloksia. Ja lopulta Streich on sidottuna joukkueeseen myös pitkällä, viime toukokuussa jatketulla sopimuksella, joten erottaminen ei olisi myöskään erityisen edullista.

Streichin ensimmäisellä kaudella Freiburg ei hävinnyt hänen alaisuudessaan kotikentällä kertaakaan ja mies nostikin joukkueensa putoamiskamppailusta sijalle 12. Toinen kausi meni vielä paremmin, sillä Freiburg yllätti kaikki viidennellä sijallaan ja pääsi suoraan Eurooppa-Liigan lohkovaiheeseen. Tästä kaudesta tiedettiin tulevan vaikeampi joukkueen suuren vaihtuvuuden takia, mutta silti tuskin kukaan odotti, että Freiburg olisi seitsemän kierroksen jälkeen yhä ilman voittoja suoran putoajan paikalla. Erityisen tuskallista joukkueelle on ollut johtoaseman menettäminen useita kertoja, mukaanlukien kahden maalin johto Slovan Libereciä vastaan Eurooppa-Liigassa. Cup-voitto VfB Stuttgartista takasi hetkeksi työrauhan, mutta Dortmundin Freiburgille lauantaina antama 5-0-selkäsauna palautti eteläsaksalaiset heti takaisin maan pinnalle. Jos joukkue jää tämän viikon Sevilla- ja Frankfurt-otteluissakin pisteittä, alkaa pinna Freiburgin toimistolla varmasti olla jo kireällä.

1.FC Nürnberg: Nürnberg on Braunschweigin ja Freiburgin ohella kolmas yhä avausvoittoaan odotteleva joukkue, mutta viidellä tasapelipisteellään se sinnittelee kuitenkin niukasti putoamisviivan yläpuolella. Joukkueen alkukauden ohjelma on ollut kuitenkin melko suotuisa, joten voittokin on varmasti seurajohdon toiveissa ollut. Ainoat tappiot ovat tulleet Baijerin osavaltion sisäisissä välienselvittelyissä Bayern Müncheniä ja Augsburgia vastaan, mutta tällöinkin Nürnberg on selvinnyt korkeintaan kahden maalin tappiolla.

Joukkueen valmentaja Michael Wiesinger sai nykyisen tehtävänsä seurajohdolta joululahjaksi viime vuoden jouluaattona Wolfsburgin ostettua edellisen valmentajan Dieter Heckingin leipiinsä. Wiesinger onnistui viemään joukkueen komeasti sijalle 10. Uuteen kauteenkin viininpunainen miehistö pääsi matalin odotuksin, sillä seuraa pidetään yhtenä putoajakandidaattina. Joukkueen puolustus on kuitenkin toiminut mukaanmenevästi ja peli-ilme on ollut yritteliäs. Erityinen näyttö taistelutahdosta saatiin eilen, kun Nürnberg nousi kaksi kertaa tappioasemasta tasoihin Werder Bremenin vieraana. Toistaiseksi Wiesinger saaneekin vielä hengittää rauhassa, mutta avausvoiton olisi syytä tulla jo lokakuussa tai tilanne voi muuttua ratkaisevasti.

FC Schalke 04: Joulukuusta alkaen Schalkea valmentanutta Jens Kelleriä pidettiin joukkueen katastrofialun takia Bruno Labbadian ja Torsten Finkin ohella yhtenä suurimmista kandidaateista potkujen saajaksi. Schalken peli kuitenkin piristyi merkittävästi Kevin-Prince Boatengin hankinnan myötä ja Keller sai jatkoaikaa. Viimeiset neljä ottelua ovat kartuttaneet pistepussia seitsemällä pojolla ja myös Mestarien Liiga-avauksesta seura sai aihetta tuuletteluun Schalken kaadettua Steaua Bukarestin maalein 3-0.

Schalken huolenaiheena on kuitenkin seuran surkea puolustuspeli, sillä viime kauden nelonen on päästänyt tässä vaiheessa enemmän maaleja (16) kuin koko kärkikolmikko yhteensä (14). Viimeiset kaksi ottelua eivät varmasti mieltä lämmittäneet, sillä Bayern München tylytti Schalkea 4-0-numeroin Gelsenkirchenissä ja lauantaisessa vieraspelissä Hoffenheimia vastaan Schalke hukkasi kahden maalin johtonsa omaan hölmöilyynsä. Keller on Boatengille varmasti jo useat selkääntaputtelut velkaa, mutta kovin kova kiire paniikkinappulalle tuskin kuitenkaan vielä on.

Werder Bremen: Werder sai kauteen hienon alun, mutta viimeiset viisi kierrosta ovat tuoneet joukkueelle vain viisi pistettä lisää ja eilinen tasapeli Nürnbergiä vastaan maistui melko varmasti enemmän tappiolta kuin tasapeliltä. Cupin avauskierroksen jatkoaikatappion kolmosliigan Saarbrückeniä vastaan uskoisi sapettavan vieläkin. Katastrofi ei roiku ilmassa vieläkään, mutta kauden kolmas voitto mahdollisimman pian rauhoittaisi varmasti seurajohtoa kummasti. Bremenin uuden päävalmentajan Robin Duttin on syytä löytää jostain lääkkeet siihen, ettei eilisenkaltainen romahdus (Nürnbergiä vastaan) pääsisi enää toistumaan.

Saksan kolmella ylimmällä sarjatasolla on nähty alkukauden aikana seuraavat valmentajanvaihdot:

Bundesliiga:

– Yli kaksi ja puoli vuotta VfB Stuttgartia valmentanut Bruno Labbadia sai potkut 26.8. Stuttgart hävisi Labbadian alaisuudessa kaikki kolme otteluaan ja palkkasi uudeksi valmentajaksi kokemattoman Thomas Schneiderin. Schneiderin saldo 10 pistettä neljästä ottelusta on mahtava, mutta kauden kaksi muuta päätavoitetta on mennyt penkin alle. Tappio Freiburgille pudotti Stuttgartin Saksan Cupista. Molemmilla valmentajilla puolestaan oli sormensa pelissä Stuttgartin pudottua nolosti Eurooppa-Liigan lohkovaiheesta.

– Hamburger SV erotti 17.9. valmentajansa Thorsten Finkin. Finkin alaisuudessa seura haali vain neljä pistettä viidestä ottelusta. Kahden ottelun ajan joukkuetta ohjasi väliaikaisvalmentaja Rodolfo Cardoso, mutta 25.9. seura nimesi uudeksi päävalmentajakseen kokeneen hollantilaisen Bert van Marwijkin. Van Marwijkin debyyttiottelu päättyi vierastasapeliin Eintracht Frankfurtia vastaan. HSV on ollut viime vuodet Bundesliigan ahkerin potkujen antaja, sillä 61-vuotias Hollannin maajoukkueen ex-koutsi on kolmen vuoden sisällä jo kahdeksas HSV-luotsi.

Kakkosbundesliiga:

– Dynamo Dresden oli Saksan ammattilaissarjojen kauden ensimmäinen valmentajanvaihtaja, sillä se osoitti ovea Peter Pacultille jo 18.8. Dynamon saldo neljän pelin jälkeen oli kaksi sarjapistettä. Uusi valmentaja Olaf Janßen astui tehtäväänsä 4.9. ja on saavuttanut ensimmäisistä kahdesta ottelustaan niin ikään kaksi tasapeliä.

– Nousijakandidaatti 1.FC Kaiserslautern erotti valmentajansa Franco Fodan 29.8. joukkueen ollessa sarjassa neljäntenä. Kaiserslautern oli koonnut yhdeksän sarjapistettä viiden kierroksen jälkeen, mutta joukkueen sisällä väitettiin olevan vakavia ristiriitoja. Kosta Runjaic nimitettiin uudeksi luotsiksi 16.9. Runjaicin alaisuudessa seura on saanut neljä pinnaa kahdesta pelistä ja lisäksi se pudotti Hertha Berlinin Saksan Cupista.

– Sarjan kolmas valmentajanvaihto nähtiin 31.8., kun TSV 1860 Münchenille riitti yhteistyö Alexander Schmidtin kanssa. Viikkoa myöhemmin 7.9. uudeksi valmentajaksi palkattii nousuekspertti Friedhelm Funkel. Schmidtin alaisuudessa joukkue saalisti yhdeksän pistettä kuudesta ottelusta. Funkelin saldo on kolmen pelin jälkeen neljä pistettä ja odotettu cup-tappio Borussia Dortmundia vastaan.

Kolmosbundesliiga:

– Kolmosbundesliigassa 5.9. oli suosittu valmentajanvaihtopäivä, sillä peräti kolme seuraa erotti koutsinsa samalla päivämäärällä. Preußen Münster antoi Pawel Dotschewin mennä seuran saatua tämän alaisuudessa seitsemän pistettä yhtä monesta ottelusta. 15.9. uudeksi luotsiksi nimettiin Ralf Loose, mutta toistaiseksi vaihdos ei vaikuta kovin onnistuneelta. Loosen saldo on yksi piste kolmesta ottelusta ja putoaminen cupista Augsburgia vastaan.

– 1.FC Saarbrücken erotti samana päivänä Jürgen Lugingerin, jonka alaisuudessa joukkue oli pudottanut Werder Bremenin cupista, mutta saalistanut sarjassa vain neljä pistettä seitsemässä ottelussa. Kroatialainen Milan Sasic aloitti tehtävässä 13.9. ja on tuonut joukkueelle kaksi pistettä kolmesta ottelusta sekä paikan Saksan Cupin kolmannella kierroksella.

– Valmentajanerotuspäivänä 5.9. myös SV Wacker Burghausen antoi vanhalle valmentajalleen monoa. Vanhan valmentajan Georgi Donkovin johdolla Burghausen oli saanut vain yhden vaivaisen pisteen seitsemässä ottelussa. Uusi koutsi Uwe Wolf astui ruoriin 13.9. ja on tuonut joukkueelle kolmessa ottelussa neljä sarjapistettä.

– 9.9. kenkää sai vielä Stuttgarter Kickersin luotsi Massimo Morales. Kahdeksan sarjakierrosta oli tuonut Kickersin pistelaariin kolme pinnaa ja koutsi sai mennä. Uutta vakinaista valmentajaa ei ole vieläkään palkattu, vaan tehtävää hoitaa toistaiseksi väliaikaiskoutsi Jürgen Hartmann. Hartmannin alaisuudessa seura on saanut kuusi pistettä kolmesta ottelusta, joten kukaties sopimuksen vakinaistaminen voi vielä tulla kyseeseen.

loading comments...