Unohditko salasanan? Rekisteröidy

SC Freiburg – Onnistuuko jälleenrakennus?

Kirjoittaja: — 09/08/2013
Tagit:

Perinteikäs Etelä-Saksan hissijoukkue ja hyvässä hengessä sanottuna “kyläseura” hurmasi viime kaudella positiivisilla esityksillään ja sijoittui sarjassa viidenneksi. Sijoituksellaan Freiburg ansaitsi paikan tämän kauden europeleissä ja pääsi vieläpä suoraan Eurooppa-Liigan lohkovaiheeseen.

Menestys oli lähellä myös Saksan Cupissa, jossa se putosi vasta välierävaiheessa “paikallisvastustaja” VfB Stuttgartia vastaan. Freiburg jäi vain täpärästi ulos Mestarien liigan karsinnoista, johon sen olisi vienyt kotivoitto päätöskierroksella Schalkea vastaan, mutta toisin kävi ja Eurooppa-Liiga kutsui.

Lähtijöiden listalla manageri ja melkein koko keskikenttä

Viime kausi onkin vähän katsantatavasta riippuen Freiburgin historian paras tai toiseksi paras, ja niinpä se palkittiinkin europeleillä 12 vuoden tauon jälkeen. Kuten menestyville pikkuseuroille kuitenkin usein käy, tyhjennetään kauden jälkeen pajatso. Yksi merkittävimmistä lähtijöistä oli varmasti urheilutoimenjohtaja Dirk Dufner, jolla tiettävästi oli joitain näkemyseroja päävalmentaja Christian Streichin kanssa.

Seuran jättäneiden pelaajien lista on pitkä: Keskikentältä siirtyi kongon tasavaltalainen Cédric Makiadi Werder Bremeniin, tuore maajoukkuemies Max Kruse Mönchengladbachiin, Daniel Caligiuri Wolfsburgiin ja Johannes Flum Eintracht Frankfurtiin. Frankfurtiin Flumille teki seuraa hyökkäyspelaaja Jan Rosenthal.

Kun melkein koko keskikenttä menee uusiksi, on lähtökohta itsestäänselvästi vaikea. Freiburgilla on kuitenkin vuosien kokemus menetysten käsittelemisestä. Lähtijöistä on kuitattu siirtokorvauksina yli kymmenen miljoonaa euroa, mutta menopuolelle on kirjattu vain alle kaksi milliä. SCF:n pelaajatarkkailu on tunnetusti laadukasta, ja seura on löytänyt vapailtakin markkinoilta paitsi valmiita pelimiehiä niin myös raakaa kehityspotentiaalia. Itsensä näköisiä pelaajia toisin sanottuna.

Nuorukaisia puolustukseen, kokemusta kärkeen

Kaksikymppisestä ranskalaistopparista Christopher Jullienista oli kiinnostunut moni suurseurakin. Keskikentän pohjaa tukevoitettiin Sveitsin maajoukkuemies Gelson Fernandesilla ja nuorella Arsenalin sopimuspelaajalla Francis Coquelinilla.

Freiburgin suurimmat ongelmat olivat kuitenkin viime kaudella hyökkäyspäässä, ja sinne on tehty myös tärkeimmät satsaukset. Wolfsburgista lainattiin koko viime kauden polvivamman takia sivussa ollut, edellisissä EM-kisoissa Tsekille pari maalia pyssyttänyt Václav Pilar.

Suurimmat maalintekopaineet kantavat kuitenkin nuori sveitsiläinen Admir Mehmedi ja kokenut saksalainen Mike Hanke. Mehmedi teki scoutteihin suuren vaikutuksen jo nuorena kloppina FC Zürichissä ja esiintyi edukseen myös Lontoon olympiaturnauksessa. Dynamo Kiewissä homma ei ole kuitenkaan lähtenyt kulkemaan, joten Freiburg sai hänet halvalla lainalle.

Ruoholle allerginen Hanke puolestaan on ollut parhaimmillaan maajoukkuetasoa. Täydet peliminuutit hän pelasi viime kaudella Mönchengladbachissa vain kolme kertaa, ja koko kauden maalisaldo jäi neljään. Pelivuosia on kuitenkin yhä rutkasti jäljellä, ja ilmaisena siirtona Hanke voi vielä osoittautua kultakimpaleeksi.

Freiburgissa hallitaan palapelit

Siinäpä oikeastaan Freiburgin seurafilosofian koko kuva: “Low risk, high reward”. Menetykset viime kauden jälkeen olivat ankaria, mutta ne on paikattu erittäin viisaasti. Pelaajia on ostettu paikoille, jossa heitä tarvitaan ja rahankäyttö on ollut maltillista. Oma juniorimylly tuottaa lahjakkuuksia koko ajan lisää, ja jos parikin hankituista junnutähdistä lunastaa odotukset ja Hanke löytää takavuosien vireensä, niin Freiburg löytyy tälläkin kaudella vähintään ylemmästä keskikastista.

Resurssit eivät ole samaa luokkaa kuin vaikkapa eräällä Gazpromin tukemalla gelsenkircheniläisjätillä, mutta johdon osaamisella onkin vähän paremmat näytöt. Toki pelaajarinki saisi olla vielä laajempikin, sillä tulokkailta löytyy omat loukkaantumishistoriansa ja europelit eivät tule päästämään pelaajistoa helpolla. Kuriositeettina mainittakoon, että Saksan maajoukkuevalmentaja Joachim Löw on edelleen Freiburgin seurahistorian paras maalintekijä.

Avainpelaajat: Oliver Baumann (mv), Mensur Mujdza (p), Gelson Fernandes (kk), Julian Schuster (kk), Mike Hanke (h)
Läpimurtopelaaja: Admir Mehmedi (h)
Arvio: Kauden alku voi olla vaihtuvuudesta johtuen vaikea, mutta Freiburg noussee kauden edetessä vähintään keskikastiin.
Sijoitusveikkaus: 8.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Oliver Baumann
19 Daniel Batz
21 Alexander Schwolow

Puolustus

2 Pavel Krmas
3 Fallou Diagne
5 Christopher Jullien
6 Vegar Hedenstad
24 Mensur Mujdza
25 Oliver Sorg
30 Christian Günter
41 Immanuel Höhn

Keskikenttä

4 Gelson Fernandes
8 Vaclav Pilar
11 Hendrick Zuck
17 Jonathan Schmid
20 Francis Coquelin
22 Marco Terrazzino
23 Julian Schuster
27 Nicolas Höfler
28 Matthias Ginter
29 Tim Albutat
31 Karim Guede
36 Felix Klaus
37 Sebastian Kerk

Hyökkäys

9 Mike Hanke
14 Admir Mehmedi
35 Sebastian Freis

loading comments...