Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Ennakko: Bayern München – Borussia Dortmund

Kirjoittaja: — 31/10/2014

Viimeisimpien vuosien aikana kaksi joukkuetta on Saksassa ollut ylitse muiden. Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin kohtaamiset ovat olleet seurattuja otteluita koko Euroopan mittapuulla. Nyt otteluun lähdetään poikkeuksellisista asetelmista, kun Dortmund on sarjassa vasta sijalla 15.

Poissaolot

Bayern München

Thiago Alcântara (loukkaantuminen)
Javier Martínez (loukkaantuminen)
Bastian Schweinsteiger (loukkaantuminen)
Holger Badstuber (loukkaantuminen)
Pepe Reina (loukkaantuminen)
Tom Starke (loukkaantuminen)

Borussia Dortmund

Nuri Şahin (loukkantuminen)
Ji Dong-Won (loukkaantuminen)

Edelliset ottelut

Bayern München

Hamburger SV – Bayern München 1-3 (Saksan cup)
Borussia Mönchengladbach – Bayern München 0-0 (Bundesliga)
AS Roma – Bayern München 1-7 (Mestarien liiga)

Borussia Dortmund

St.Pauli – Borussia Dortmund 0-3 (Saksan cup)
Borussia Dortmund – Hannover 96 0-1 (Bundesliga)
Galatasaray – Borussia Dortmund 0-4 (Mestarien liiga)

Edellinen keskinäinen ottelu

13.8.2014 Borussia Dortmund – Bayern München 2-0 (Super cup)

Arvio

Vaikka saksalaisen jalkapallon ystävät tykkäävät usein muistuttaa, ettei Bayernin ja Dortmundin kohtaaminen ole Der Klassiker sanan varsinaisessa merkityksessä, on paatuneimmankin futisromantikon myönnettävä, että kyseessä on nykypäivän saksalaisen jalkapallon isoin ottelu. Eikä tarkoitus ole vähätellä muita klassikoita. Ottelu herättää niin suurta kiinnostusta ympäri Saksaa, että kannattajille ehkä rakkaammat paikallistaistot jäävät auttamatta huomiossa kakkoseksi. Jopa nyt, kun Dortmund konttaa pohjamudissa.

Pelillisessä mielessä ennakkoasetelmat ovat mielenkiintoiset. Dortmund on hävinnyt neljä edellistä otteluaan, ja se on voittanut yhdeksän kierroksen aikana vain kahdesti. Tappiolla joukkue tippuisi luultavasti putoamisviivan huonommalle puolelle. Häviöille on kyllä löytynyt selityksiä, mutta totuus on, että Dortmund on pelannut surkeasti.

Bayern München sen sijaan paistattelee päivää norsunluutornissaan. Allianz-Arena on tällä hetkellä kenties koko maailman ikävin paikka vierailijoille. Pep Guardiolan miehistö on tarjonnut ylivoimaisia esityksiä toisensa perään, ja ihmeitä pitäisi tapahtua, että Saksassa nähtäisiin tällä kaudella minkään sortin mestaruustaistoa. Lisäksi seura ilmoitti muina miehinä hankkivansa Marco Reusin ensi kaudeksi punanuttuihin.

Mitä ajatuksia kahden edellisen kappaleen lukeminen herättää? Bayern voittaa ylivoimaisesti? Ei, päinvastoin! Tai, no, ehkä Dortmund ei voita ylivoimaisesti, mutta ennakkoasetelmat suorastaan huutavat vierailijoiden yllätyksen puolesta. Bayern varmasti haluaa voittaa, mutta joukkue ei tarvitse voittoa. Jürgen Kloppin suojatit puolestaan hamuavat täyttä pistepottia. Jos joku ottelu toimii vedenjakajana, on se nimenomaan Bayern-ottelu.

Psykologiset ennusteet tosin usein tuppaavat menemään puihin. Dortmundin voitolle löytyy myös tilastollisia ja pelitavallisia perusteita. Edellisestä kahdeksasta joukkueiden välisestä ottelusta Bundesligassa Bayern on voittanut vain kerran. Elokuussa Dortmund oli Super cupissa vahvempi.

Bayernin pallonhallintapelin tiedetään sopivan Kloppin pelitavalle. Liigassa Dortmund on useimmissa otteluissa pakotettu ottamaan pallonhallinta itselleen, jolloin sen hyökkäyspeli on puuroutunut. Bayernia vastaan Keltamustat pääsevät toteuttamaan vastahyökkäyspeliään. Ei pidä silti unohtaa, että Dortmundilla on myös ihan oikeita pelillisiä ongelmia. Puolustuspelaaminen on ollut välillä todella sekavaa. Sellaiset edelliskausien luottomiehet kuin Mats Hummels ja Roman Weidenfeller ovat tällä kaudella olleet kaukana todellisesta tasostaan.

Robert Lewandowskille ei ole helppoa löytää korvaajaa. Ciro Immobile, Adrián Ramos ja Pierre-Emerick Aubameyang onnistuvat ajoittain, mutta keneltäkään ei ole vielä löytynyt samanlaista tasaisuutta kuin puolalaiselta. Se ei varsinaisesti helpota Kloppin päätöksentekoa. Mielenkiintoista on nähdä onnistuuko Lewandowski maalinteossa entistä seuraansa vastaan. Mario Götzellä ei siinä hommassa kauaa nokka tuhissut.

Bayern yritti sotkea pakkaa ilmoittamalla julkisuuteen hankkivansa Marco Reusin riveihinsä. Saa nähdä, miten moiset puheet vaikuttavat miehen esitykseen. Reus on ollut palattuaan joukkueen ainoita valopilkkuja.

Arjen Robbenin pelaaminen on Bayernin kannalta tärkeää, ja tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että mies nähdään avauskokoonpanossa. Hollantillaisella on ollut melkoinen vaikutus joukkueen hyökkäyspeliin. Pep Guardiola vihjasi myös Franck Ribéryn aloittavan lauantaina.

Koska pelataan Allianz-Arenalla ja puhutaan Bayern Münchenistä, ei ottelussa voi olla kuin yksi suosikki. Toisaalta Dortmundin kehnon alkukauden taakse kätkeytyy lukuisia pieniä muuttujia, ja ennakkoon tarkasteltuna moni niistä saattaa kääntyä parempaan päin juuri tässä ottelussa. Mahdolliselle yllätykselle kannattaa siis uhrata ajatus.

loading comments...