Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Viikon pelaaja: Christoph Kramer

Kirjoittaja: — 30/10/2014

FC Barcelonan pelatessa useimpien huomio kiinnittyy Lionel Messiin, Neymariin tai Andrés Iniestaan. Espanjan loistaessa kreditit annettiin usein Xavi Hernándezille. Moni unohti, että kummankin joukkueen menestyksen yksi kulmakivistä oli verkkaisen ja honkkelimaisen oloinen Sergio Busquets. Samalla tavalla myös 190-senttinen Christoph Kramer jää usein Max Krusen, Raffaelin ja kumppaneiden varjoon Borussia Mönchengladbachissa.

Kramerin ja Busquetsin pelityyleissä ja roolituksissa on muutenkin paljon samaa. Mönchengladbach pyrkii Barcelonan tavoin pallonhallintapeliin, jolloin keskikentän pohjan ajokoirilla on korkeat kriteerit myös pelinrakentelun suhteen. Pallollisena 23-vuotias Saksan maajoukkuemies on rauhallinen, taitava, suojaa hyvin ja syöttää älykkäästi. Pallottomana mies sijoittuu järkevästi, katkoo ja riistää. Yhdessä Granit Xhakan kanssa Kramer muodostaa yhden liigan parhaista keskikentän parivaljakoista.

Lucien Favre on saanut Mönchengladbachin pelaamaan hyvin ja joukkue on sarjassa toisena. Edellämainittu parivaljakko onkin erittäin tärkeässä roolissa Favren pelitavassa. Xhakalla on ehkä hitusen suurempi rooli pelinrakentelussa, kun taas Kramer on aavistuksen puolustavampi pelaaja. Joukkueen pelatessa 4-4-2-ryhmityksellä, kummallakin on silti suuri vastuu sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Ensimmäisen yhdeksän kierroksen aikana Gladbach on päästänyt vain neljä maalia, joten miesten, ja etenkin Kramerin alkukautta voisi pitää erittäin onnistuneena.

Kramer on itseasiassa Bayer Leverkusenin omistuksessa, ja mies on nyt toista kautta lainalla Borussia Mönchengladbachissa. Leverkusenissa mies ei ole ikinä saanut täydellistä hyväksyntää. Teininä linnunpoikasen fysiikalla varustettu Kramer tuputettiin Fortuna Düsseldorfin akatemiaan. Mies palasi Leverkuseniin ja teki seuran kanssa vuonna 2010 ammattilaissopimuksen, mutta peliminuutteja irtosi vain kakkosjoukkueessa.

Hyvistä otteista huolimatta Kramerin ei nähty olevan vielä valmis harppaamaan 1. Bundesligaan, vaan mies pelasi vuodet 2011-2013 lainalla Bochumissa 2. Bundesligaa. Vasta viime kausi Mönchengladbachissa oli Kramerin varsinainen läpimurtokausi, ja keväällä Joachim Löw kutsui miehen maajoukkueen mukaan, ja lopulta Kramer nousi aina MM-miehistöön asti. Kisoissa vastuuta ei tullut juurikaan, joskin Sami Khediran loukkaantumisen vuoksi mies nostettiin finaalissa avauskokoonpanoon. Kramer kuitenkin löi päänsä pahasti ensimmäisellä puoliajalla, joten Löw joutui vaihtamaan miehen kentältä pois. Kisojen jälkeisissä otteluissa Kramer on ollut isommassa roolissa.

Tällä kaudella Kramer on tilastojen valossa ollut liigan parhaita taklaajia ja katkojia. Mies jakelee syöttöjä reilut 50 ottelua kohden, ja niistä lähes 90 prosenttia menee omille. Suuria heikkouksia Kramerilla ei ole. Isona miehenä liikkuminen ei toki aina ole niin räväkkää, ja laukauksissa on parantamisen varaa. Maaleja mies on ammattilaisurallaan tehnyt vain kahdeksan. Upein niistä syntyi Bochumin paidassa.

Seuraavat vuodet näyttävät nouseeko Kramer maailman terävimmälle huipulle. Viimeisten vuosien aikana kehitys on ollut merkittävää, ja syksyn perusteella myös alkaneesta kaudesta voi povata loistavaa. Hyvin pelaava Mönchengladbach on tällä hetkellä juuri oikea ympäristö Kramerille, mutta harppaus astetta kovempiin ympyröihin saattaa odottaa kulman takana.

loading comments...