Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Bundesligan 13. kierroksen puheenaiheet: Klopp laskussa, Augsburg nousussa

Kirjoittaja: — 01/12/2014

1. Bundesligan 13. kierros on paketissa. Viikonloppu tarjosi varsin yllättäviä tuloksia. Tai sitten vähemmän yllättäviä. Tässä muutama kierroksen kirvoittama kuuma peruna.

Dortmund pakan pohjimmaisena – eikä syyttä

Alkuun se oli vain huonoa onnea ja tehottomuutta. Sitten loukkaantumisia ja itseluottamuksen puutetta. Nyt on kuitenkin nostettava kissa pöydälle: Borussia Dortmund ei ole enää entisensä. Viikonlopun tappion myötä Jürgen Kloppin suojatit löytyvät, niin absurdilta kuin se kuulostaakin, koko sarjataulukon hänniltä.

Olihan joukkueella taas paikkoja, eikä Eintracht Frankfurt ole huono joukkue. Yksittäisenä tuloksena Dortmundin kannattajat kuittaisivat tämän pelkkänä työtapaturmana, mutta tappio oli jo kauden kahdeksas! Ja Frankfurt ansaitsi voittonsa täysin. Viikosta toiseen Dortmund-leirissä uskotellaan itselleen, että kurssi kyllä kääntyy, kun henkiset lukot aukeavat. Hiljalleen alkaa tuntua, että siitä ei ole enää kyse.

Joukkueen pelaajamateriaali on loukkaantumisista huolimatta selvästi liigan toisiksi paras, eikä putoaminen nykyisestä sijoituksesta huolimatta ole mitenkään realistinen vaihtoehto. Silti vaikuttaa siltä, että sarjassa on tällä hetkellä monia joukkueita, joiden esitykset ovat kypsempiä kuin Dortmundin.

Optimiavauksen kanssa Klopp saa varmasti aikaan hyvää jälkeä, mutta on huolestuttavaa kuinka paljon pelin taso laskee muutaman poissaolon myötä. Totuus on, että mies ei saa tällä hetkellä valjastettua joukkueen potentiaalia käyttöön sitten lainkaan. Dortmund käyttää samoja murtaumismalleja, joilla se on aiemmin menestynyt. Sillä erotuksella, että Saksassa vastustajat ovat oppineet pelaamaan Kloppin pelitapaa vastaan, eikä kokoonpanosta löydy enää Mario Götzeä tai Robert Lewandowskia. Siksi joukkue onkin erittäin riippuvainen esimerkiksi Marco Reusista. Kuinka kauan konttaamisen pitää jatkua ennen kuin syyttävä sormi osuu Kloppoon?

Augsburg matkalla Mestarien liigaan?

Kukapa olisi uskonut, että 13 kierroksen jälkeen neljättä sijaa pitää hallussaan FC Augsburg. Viikonloppuna joukkue päihitti kotonaan Hamburger SV:n 3-1. Ensimmäisen puoliajan jälkeen HSV vielä johti, mutta toisella jaksolla kotijoukkue pisti haisemaan. Voitto oli Augsburgin kolmas perättäinen ja yhteensä jo seitsemäs.

Jos ottelut pelattaisiin paperilla, pelaisi Augsburg ensi kaudella 2. Bundesligaa. Onneks näin ei jalkapallossa tehdä. Tähtipelaaja on vaikea määritelmä, mutta tuskin menee hirveän metsään, jos väittää, ettei Fuggerstädterin kokoonpanosta moisia löydy. Ehkä se on myös joukkueen vahvuus.

Kokemus on valttia. Tällä kaudella Augsburgin parhaita pelaajia ovat olleet viheriöitä jo hyvän aikaa tallanneet Tobias Werner (29), Raúl Bohadilla (27), Halil Altıntop (31), Daniel Baier (30) ja Paul Verhaegh (31). Viimeisin näistä on paukuttanut rankkareista jo viisi maalia tällä kaudella. Jos kuitenkin joku yksittäinen henkilö pitää nostaa joukkueen menestyksen takaajaksi, on se valmentaja Markus Weinzierl. Verrattaen nuori koutsi (39) on hiljalleen kehittänyt Augsburgista varsin tasapainoisen ryhmän.

On tietty hyvin todennäköistä, että kauden päätteeksi Augsburg ei neljän parhaan joukossa ole. Hyvän alkukauden myötä joukkue on kuitenkin ottanut pesäeroa putoamistaistoon.

Mihin katosi Gladbachin vire?

VfL Wolfsburg nollasi Volkswagen Arenalla Borussia Mönchengladbachin sunnuntaina. Vieralijat pitivät palloa 60 prosenttia ajasta, mutta varsinaiset maalipaikat jäivät vähiin. Kaiken kaikkiaan alkukaudella hyvää futista pelannut Gladbach jätti itsestään varsin aneemisen kuvan. Tappio oli joukkueelle jo kolmas perättäinen, ja Lucien Favren miehistö on sarjassa nyt viidentenä.

Kun Mönchengladbach ja Bayern München tasasivat pisteet reilu kuukausi takaperin, näytti siltä, että Die Borussen löytyisi keväällä takuuvarmasti neljän parhaan joukosta. Christoph Kramerin karmaiseva oma maali Borussia Dortmundia vastaan käänsi joukkueen kelkan täysin. Sen jälkeen Mönchengladbachista ei ole huokunut samaa itseluottamusta kuin alkukaudesta.

Mutta hätä ei ole tämän näköinen. Gladbachin kaltainen tasapainoinen ja laadukas ryhmä tulee napsimaan pisteitä tasaisen varmasti pitkin kautta. Joukkueen mateeriaali on suht leveä verrattuna pahimpiin kilpailijoihin, ja se saattaa kääntyä joukkueen eduksi kevään lähestyessä. Kuherruskuukausi näyttäisi kuitenkin olevan ohi, ja Mönchengladbach on palannut tasolleen. Se, nähdäänkö joukkue ensi kaudella Mestarien liigassa riippuu nyt siitä minkälaiseen lentoon Bayer Leverkusen, Schalke, Wolfsburg tai esimerkiksi Hoffenheim yltyvät. Ja onhan siellä vielä sarjajumbo Borussia Dortmund kummittelemassa yhdeksän pisteen päässä.

Maalitehtailua, murskavoittoja ja upeita vaparimaaleja

Bundesligan 13. kierroksella tehtailtiin yhteensä 35 maalia eli lähes neljä maalia ottelua kohden. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että yksikään otteluista ei päättynyt tasapeliin. Sen sijaan selkeitä voittoja nähtiin useampi. Schalke pesi Mainzin 4-1, Bayer Leverkusen kuritti Kölniä maalein 5-1, Stuttgart osui neljästi Freiburgin vieraana ja Werder Bremen voitti Paderbornin 4-0.

Kaikki tuloksista olivat melko yllättäviä. Stuttgart oli sarjajumbo, kun taas Freiburg oli pelannut hyvin. Schalke on kontannut Roberto Di Matteon alaisuudessa pahemman kerran, ja Werder Bremenillä on ollut huomattavia vaikeuksia hyökkäyspelissään. Kölnin ainoa vahvuus sen sijaan on tuntunut olevan tiivis puolustuspeli. Nyt joukkue on edellisessä kolmessa ottelussa päästänyt kymmenen maalia. Ensimmäisellä kymmennellä kierroksella Peter Stögerin suojatit päästivät kahdeksan maalia.

Eniten maaleja tehtiin Hoffenheim-Hannover -ottelussa. Varsin viihdyttävä ottelu päättyi kotijoukkueen 4-3-voittoon. Hoppula on viimekausilta muistettu juuri vastaavanlaisista tuloksista. Tällä kaudella joukkueen ottelut ovat kuitenkin olleet yllättävän vähämaalisia.

35 maalin joukkoon mahtuu luonnollisesti useita upeita osumia. Vapaapotkumaaleja nähtiin kolme. Pirmin Schwegler osui Hoffenheimille kovalla kudilla alakulmaan ja Hakan Çalhanoğlu vei Leverkusenin johtoon tarkalla pommilla yläkulmaan. Bundesliiga.com valitsi kuitenkin viikon maaliksi Zlatko Junuzovićin kieteisen laukauksen vasempaan ylänurkkaan noin 35 metristä.

 

loading comments...