Unohditko salasanan? Rekisteröidy

11. kierroksen ottelu: 1.FC Nürnberg-SC Freiburg

Kirjoittaja: — 02/11/2013

Bundesliigan 11. ottelukierroksella nähdään useita tasokkaiksi ennustettavia kamppailuja. Viikonloppu alkoi jo komeasti Dortmundin järjestämillä murskajaisilla. Nousukunnossa olevan HSV:n ja Mönchengladbachin kohtaamisesta on myös odotettavissa laadukas taisto ja Bayern München tavoittelee jo bundesliigaennätystä tappiottomien ottelujen putkessa Hoffenheimin vieraana.

Valitsimme kuitenkin kierroksen otteluksi häntäpään taiston Nürnberg-Freiburg, sillä tässä pelissä panokset ovat kaikkein korkeimmat. Joukkueet olivat viime kauden kaksi suurinta yllättäjää (Nürnberg 10:s ja Freiburg 5:s), mutta uusi kausi on edennyt katastrofaalisissa merkeissä. Seurat löytyvät sarjataulukon sijoilta 16 ja 17 ja odottavat yhä ensimmäistä liigavoittoaan. Molemmat eivät kuitenkaan voi voittaa ja tasapelillä pysyisivät suut mutrussa molemmilla paikkakunnilla. Syksyn tärkein peli kummallekin joukkueelle.

Loukkaantuneet

Nürnberg:
Timo Gebhart

Freiburg:
Mensur Mujdza
Marco Terrazzino

Viimeiset ottelut

21.9. Nürnberg-Borussia Dortmund 1-1 (Nilsson)
29.9. Werder Bremen-Nürnberg 3-3 (Kiyotake, Drmic, Hlousek)
6.10. Nürnberg-Hamburger SV 0-5
19.10. Eintracht Frankfurt-Nürnberg 1-1 (Drmic)
25.10. VfB Stuttgart-Nürnberg 1-1 (Drmic)

3.10. FC Sevilla-SC Freiburg 2-0
6.10. SC Freiburg-Eintracht Frankfurt 1-1 (Höfler)
19.10. Werder Bremen-SC Freiburg 0-0
24.10. SC Freiburg-GD Estoril-Praia 1-1 (Darida)
27.10. SC Freiburg-Hamburger SV 0-3

Seuraa heitä

Josip Drmic, Nürnberg: Nürnberg osti kesällä Sveitsin maajoukkuehyökkääjän FC Zürichistä 2,2 miljoonalla eurolla eikä hankintaa ole tarvinnut katua. 21-vuotias vasen laitahyökkääjä on tehnyt yhdeksässä pelaamassaan ottelussa kaikkiaan neljä maalia ja on lukemalla seuran selvästi paras maalintekijä. Kolme maaleista on syntynyt neljässä viimeisessä ottelussa, joten ruuti on juuri nyt rutikuivaa. Drmicin bundesliigaura ei olisi paljon paremmin voinut alkaa ja miehestä tullaan vielä kuulemaan paljon.

Matthias Ginter, Freiburg: Vasta 19-vuotias keskuspuolustaja ei kuulu pelkästään Freiburgin, vaan koko Saksan suurimpiin pelaajalupauksiin. Ginter on palkittu kahdella edelliskaudella kultaisella Fritz-Walter-mitalilla ikäluokkansa parhaana saksalaispelaajana ja Freiburgissa hän nauttii rajatonta luottoa. Ginter on Jonathan Schmidin ohella ainoa kenttäpelaaja, joka on pelannut täydet minuutit kauden otteluissa.

Pääsarjadebyyttinsä isokokoinen toppari teki vain 18 vuoden ja 2 päivän ikäisenä, ja samassa ottelussa syntyi myös miehen avausmaali Bundesliigassa. Ginter on valmis pelaaja jo nyt, mutta tulee varmasti kehittymään vielä paljon. Siirto suurempaan seuraan on edessä luultavasti ennemmin kuin myöhemmin. Brasilian MM-kisat tulevat Ginterille vielä liian aikaisin, mutta Venäjällä 2018 hän voi olla jo Saksan avauksessa.

Arvio: Tasapelikone Nürnbergin vahvuudet alakerrassa

Nürnberg on osoittautunut liigan tasapeliautomaatiksi, sillä seitsemän sen kymmenestä sarjaottelusta on päättynyt pistejakoon. Pelkillä tasapeleillä ei kuitenkaan sarjapaikka tule säilymään, vaan jossain vaiheessa olisi voittotilinkin auettava. Elokuun nöyryyttävä cup-tappio Sandhausenille mukaan laskettuna Nürnberg on pelannut kauden aikana jo 11 ottelua kannattajien pääsemättä kertaakaan järjestämään voitonjuhlia. Joukkueen edellinen voitto onkin viime kauden päätöskierrokselta, jolloin Werder Bremen kaatui 18.5. maalein 3-2.

Viininpunaisten valmentajana kauden aloitti viime jouluaattona ruoriin tarttunut kokematon Michael Wiesinger. Heppoiseen materiaaliin suhteutettuna Nürnberg saavutti pääasiassa ihan kelpo tuloksia sisukkaasti taistellen ja monien mielestä valmentajanvaihto olikin kohtuuton ratkaisu. 0-5-kotitappio Dortmundille oli kuitenkin seurajohdolle liikaa.

Uudeksi luotsiksi nimitettiin Bundesliigan keltanokka, hollantilainen Gertjan Verbeek, joka tunnetaan vaativana ja kuria arvossa pitävänä valmentajana. Verbeekin debyytissä mukaan tarttunut vieraspiste Stuttgartista oli tyydyttävä tulos, mutta kotiavauksesta ei kelpaa kuin voitto. Etuna vertailussa Freiburgiin on, että Nürnberg pelaa jatkuvasti vain kerran viikossa, kun Freiburgia pitää liigan lisäksi kiireisenä niin europelit kuin Saksan Cup-kilpailukin.

Nürnbergin kivijalka on joukkueen kapteeni Raphael Schäfer, joka on 34-vuotiaanakin sarjan kärkimaalivahteja. Kokenut topparipari Nilsson-Pogatetz täyttää Bundesliigan minimivaatimukset, mutta alakerran parhaat voimat löytyvät laidoilta. Niin suurseuroja kiinnostava Marvin Plattenhardt kuin myös USA:n maajoukkuemies Timothy Chandler nousevat koko ajan suuremman ja suuremman yleisön tietoisuuteen.

Keskikenttä on tiukasti japanilaiskokoonpanossa, sillä niin Makoto Hasebe kuin Hiroshi Kiyotake kuuluvat joukkueen ehdottomasti kantaviin voimiin. Joukkueen suurin ongelma onkin siinä, että piikistä puuttuu todellinen pelote. Sen kummemmin Tomas Pekhart kuin Daniel Ginzcekkään eivät ole vastanneet huutoon, joten maalintekovastuu on langennut yksinomaan Josip Drmicin harteille. Sveitsiläistä onkin peluutettu viime otteluissa piikissä, jossa tämän parhaat ominaisuudet eivät kuitenkaan pääse esiin.

Arvio: Tehottoman Freiburgin ainoat ilonaiheet cupissa

Jos on Nürnbergin kausi ollut nihkeä, ovat Freiburgissa mielialat vielä synkemmät. Bundesliigan ja Eurooppa-Liigan 13 ottelusta ei ole vielä yksikään kääntynyt Freiburgin voitoksi. Cupissa sen sijaan kaatui ensin alasarjan Neustrelitz ja toisella kierroksella paikallisvastustaja Stuttgart kauden parhaassa pelissä. Seuraavalla kierroksella vastus kuitenkin vain kovenee ja vieraaksi saapuu Bayer Leverkusen.

Freiburg on tehnyt kymmenessä ottelussa vain yhdeksän maalia ja sitä tehottomampi sarjassa onkin ollut vain jumboksi jämähtänyt Braunschweig. Erityisen ikävää on, että kierroksesta toiseen on Freiburg hassannut johtoasemansa tasapeliksi tai tappioksi. Mike Hankesta ei ole ollut johtohahmoksi vaikeilla hetkillä eikä lähteneiden tähtipelaajien aukkojen paikkaamisessa ole onnistuttu. Alkukauden vaikea loukkaantumissuma on sentään alkanut hellittää, mutta vieläkään joukkue ei osaa voittaa tiukkoja pelejä. Heikot peliotteet ovat johtaneet rajuun pelaajarotaatioon, jonka aikana avauskokoonpanossa on kokeiltu jopa 20 eri pelaajaa. Tuskin edes valmentaja Christian Streichilla on enää käsitystä siitä, mikä on Freiburgin ns. ykköskokoonpano.

Illan mielenkiintoisimpiin pelaajiin kuuluu ehdottomasti maalivahti Oliver Baumann. Baumann on ollut viimeisten kolmen kauden aikana yhtä vaille kaikissa otteluissa maalin suulla, mutta pitkästä aikaa hänen asemaansa kyseenalaistettiin miehen sählättyä karmealla tavalla kolmesti ottelussa HSV:tä vastaan. Kapteenin nauhaa ottelussa kantanut Baumann oli harmikseen koko viikon puhutuin bundesliigapelaaja ja lauantaina nähdään, kuinka mies on koonnut itsensä umpisurkean HSV-matsin jälkeen.

Freiburgin nuori puolustuslinja on ollut alkukaudella erittäin haavoittuvainen eivätkä keskikentän kesähankinnat Francis Coquelin ja Gelson Fernandes ole täyttäneet odotuksia. Keskikentän merkittävimpiin onnistujiin kuuluvat Julian Schuster ja Jonathan Schmid, mutta vasta vammoistaan toipuneiden tshekkien Daridan ja Pilarin varaan laskettu pelinrakentelu ei ota onnistuakseen. Kun joukkueesta ei löydy tulikuumia kärkiäkään, on maalimääräksi jäänyt toistaiseksi surkea yhdeksän. Joukkueen kuumin hyökkääjä on Nürnbergin Drmicin kanssa peliajasta Sveitsin maajoukkueessa kilvoitteleva Admir Mehmedi.

Freiburgin alkukaudesta odotettiinkin vaisua, mutta ei missään nimessä näin vaisua. Seura varmasti haaveili paikasta ylemmässä keskikastissa ja sijoitus putoamisviivan alapuolella tarkoittaa varmasti raskasta ilmaa seuran toimistolla. Eurooppa-Liigan suhteen tuntuu olevan jo pyyhe kehään heitettynä. Prioriteetit ovat vahvasti Bundesliigassa ja paine avausvoiton saamiseksi kasvaa. Nürnbergin vierailu olisi siihen loistava tilaisuus. Täsmävahvistuksia hyökkäyspäähän saatetaan katsastaa tammikuussa, mutta jo sitä ennen pistepussin olisi syytä karttua 12-13 pisteellä, jotta luottovalmentaja Streich saisi yhä pitää työpaikkansa.

Kovin suuri yllätys ei olisi, jos ottelu päättyisi jälleen Nürnbergin lempilukemiin 1-1. Jos kuitenkin jompikumpi joukkueista onnistuu vihdoin voittotilinsä avaamaan, lienee Nürnberg lähempänä oikeaa vastausta. Freiburgin peliesityksissä ei juuri mikään viittaa siihen, että se maalinteossa onnistuisi, ainakaan yhtä kertaa enempää. Nürnbergille voitto olisi ensimmäinen joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa sitten yhteisen sarjanousun keväällä 2009.

Oletetut avauskokoonpanot

Nürnberg: Raphael Schäfer; Timothy Chandler, Per Nilsson, Emanuel Pogatetz, Marvin Plattenhardt; Niklas Stark; Robert Mak, Makoto Hasebe, Hiroshi Kiyotake, Josip Drmic; Daniel Ginczek
Freiburg: Oliver Baumann; Oliver Sorg, Matthias Ginter, Fallou Diagne, Christian Günter; Julian Schuster, Gelson Fernandes; Jonathan Schmid, Francis Coquelin; Vladimir Darida; Admir Mehmedi

loading comments...