Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Viikon pelaaja: Thiago Alcántara – väkevä paluu parrasvaloihin

Kirjoittaja: — 24/04/2015

Viikon pelaaja –valintaan vaikuttivat tällä kertaa otteet sekä Bundesliigassa että Mestarien liigassa. Valintamme on erinomaisesti loukkaantumisensa jälkeen pelannut Bayern Münchenin Thiago Alcántara.

Aloitetaan siitä, että Thiagon valinta Bundesliiga.comin Viikon pelaajaksi on suurelta osin Pep Guardiolan ansiota. Jos Guardiola ei olisi siirtynyt Bayernin päävalmentajaksi, Thiagoa ei todennäköisesti olisi koskaan hankittu Barcelonan vaihtopenkiltä. Bayern joutui maksamaan nuoresta espanjalais-brasilialaisesta keskikenttäpelaajasta 25 miljoonaa euroa vuonna 2013. Siirtosumma on alkanut näyttää melko maltilliselta Thiagon otteiden rinnalla.

Toistaiseksi ongelmia on ollut paljon loukkaantumisten suhteen. Ensimmäisellä Bundesliiga-kaudellaan Thiago pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien 25 ottelussa yhteensä 1745 minuuttia, eli noin 19 täyden ottelun verran. Viime kaudella tullut polvivamma pilasi lähes täysin tämänkin kauden. Thiago pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa vasta tämän kuun alussa. Yhteensä pelejä on nyt kertynyt kuusi. 24-vuotiaan Barca-kasvatin pelillinen taso on ollut hämmentävän korkea poissaolon pituuteen nähden.

Viimeisen viikon aikana Thiago pelasi kahdessa ottelussa. Viikonloppuna tuli 34 minuuttia Hoffenheimia vastaan. Thiagon syötöt löysivät oman pelaajan 89-prosenttisesti. Keskikenttäpelaaja ehti peliaikansa puitteissa luoda yhden maalipaikan ja haastaa pallollisena kolme kertaa – jokainen haasto onnistui.

Vielä paremman pelin Thiago pelasi tiistaina Mestarien liigassa Portoa vastaan. Bayern oli avausosan jälkeen 1-3-tappiolla (Thiago oli tehnyt Bayernin ainokaisen), joten saksalaisten oli pakko hyökätä alusta lähtien. Ei mennyt kauan, kun Thiago toi Bayernin maalin päähän. Hän myös syötti otteluparin voittomaaliksi jääneen Bayernin neljännen osuman. Jälleen haastot (4) onnistuivat 100-prosenttisesti, minkä lisäksi Thiago voitti suurimman osan taklauksistaan. Syöttöpelaaminenkin oli sikäli hyvällä tasolla, että hän loi ottelussa yhteensä neljä maalipaikkaa.

Mikä tekee Thiago Alcántarasta niin hyvän? Se, että hän on omaksunut asioita eri koulukunnista. Yhdessä vaakakupissa ovat Barcelonan La Masia -akatemiassa tietyn metodin myötä opitut asiat: hyvin tarkasti määritellyt syöttö- ja prässipelaaminen. Syöttö-liike-syöttö-liike… Toisessa vaakakupissa on tietynlainen brasilialaisen jalkapallokulttuurin tuoma huolettomuus. Se näkyy syöttöinä ja haastoina, joita eurooppalaisten kulttuurien (esimerkiksi saksalaisen tai espanjalaisen) kasvatit eivät välttämättä tee. Tulos on ainutlaatuinen yhdistelmä ortodoksisia ja epäortodoksisia ratkaisuja.

Tämän videolinkin kautta sanat saavat konkreettisemman muodon. Seuratkaa Thiagon perus syöttötyöskentelyä. Se on hyvin barcalaista – sekä syöttötekniikan että syöttövalintojen suhteen. Mutta mukana on myös ripaus brasilialaisuutta. Niitä “luovempia” syöttöjä, joita vastustaja ei välttämättä odota. Haastoja, joissa vartalo keinuu sambamaisesti oikeassa rytmissä, ja vastustajat menevät vipuun. Kaiken kaikkiaan Thiago (kunhan pysyisi terveenä) on Guardiolalle jokerikortti, joka oli merkittävässä roolissa Mestarien liigan puolivälierissä, ja joka voi osoittautua hyvin tärkeäksi välierissä Barcelonaa vastaan.

Kaikki Viikon pelaaja -artikkelit pääset selaamaan tästä.

loading comments...