Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Viikon pelaaja: Arjen Robben

Kirjoittaja: — 18/12/2014

Bayern München on tällä hetkellä täysin ylivoimainen joukkue Bundesligassa. Bayern ei ole hävinnyt vielä kertaakaan, ja se on päästänyt vain kolme maalia. Puolustustakin paremmin on toiminut joukkueen hyökkäspeli, ja sen kapellimestarina on häärännyt Arjen Robben.

Jos totta puhutaan, Robben olisi ansainnut tulla valituksi Viikon pelaajaksi jo monesti aiemmin. Viimeistään nyt oli sopiva aika nostaa hollantilainen esille. Viikonloppuna Robben teki kaksi upeaa maalia Augsburgin verkkoon, ja tiistaina mies iski voittomaalin Freiburgia vastaan. Kicker antoi Bayern-hyökkääjälle parhaan mahdollisen arvosanan Augsburg-ottelusta. Whoscored.com puolestaan antoi hollantilaiselle kahden edellisen kamppailun arvosanoiksi 9,82 ja 9,16.

Augsburgia vastaan nähtiin kahdesti tuttu kaava. Robben sai pallon rangaistusalueen kulmalla, ajoi sisään ja laukoi vasurillaan pallon maaliin. Yksinkertaista ja ennalta-arvattavaa? Pikemminkin helppoa ja tehokasta.

Kaikki jalkapalloa vähääkään seuraavat tietävät, että Robben on umpivasuri. Puolustajat tietävät sen vielä paremmin. Silti hollantilainen on paukuttanut tällä kaudella 12 ottelussa yhdeksän maalia ja antanut kolme maalisyöttöä. Robben on tehnyt pitkän uran, jonka varrelle on osunut sellaisia seuroja, kuten Real Madrid ja Chelsea, mutta jostain syystä vasta Saksassa hollantilainen on puhjennut kukkaan. Ehkä kyseessä ei ole niin yksipuolinen pelaaja kuin yleisesti ajatellaan. Yritetään pureutua vähän siihen.

Tehot eivät ole oikea mittari mittaamaan Robbenin tärkeyttä. Hollantilaisen ollessa loukkaantuneena Bayernin peli ei toiminut ihan samalla tavalla. Miehen rooli on Pep Guardiolan alaisuudessa muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi. Ikään kuin Lionel Messillä Barcelonassa. Hollantilainen pelaa pääosin oikealla laidalla, mutta yhä useammin Robben on rakentelemassa peliä myös keskemmällä.

Robben ei kuitenkaan ole pelintekijä sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan tilanteiden ja tilan luoja. Aktiivisella liikkummisellaan mies tekee jatkuvasti tilaa kanssapelaajille. Robben pystyy tunnetusti pitämään palloa, mikä taas avaa mahdollisuuden taustanousuille. Sen lisäksi hollantialinen pystyy itse hankkiutumaan kuljetuksillaan laukaisupaikoille.

Yksipuolisena pidetty Robben antaakin loppujen lopuksi Bayernille todella monipuolisia murtautumismalleja. Hollantilaisen pelikäsitystä on kritisoitu, mutta Saksassa se on kehittynyt valtavasti. Bayernissa mies on opetettu reagoimaan muuttuvaan ympäristöön kentällä, ja tällä kaudella se on korostunut. Sen lisäksi, että Robben on liikkellään luonut kentälle tyhjän tilan, osaa hollantilainen myös usein hyödyntää sen oikealla ratkaisulla.

Koska suurin osa Bayernin vastustajista puolustaa todella syvältä, voi tuo luotu tila olla yllätävänkin pieni. Taustanousu tapahtuu usein Robbenin taakse, vaikka mies olisi jo rangaistusalueen sisällä. Tälläisten pienien tilojen löytäminen oikea-aikaisella reagoimisella on Guardiolan pelitavan tehokkuuden kannalta äärimmäisen tärkeää. Tähän kykeneviä pelaajia espanjalaisella on ollut käytettävissään Barcelonassa ja Bayernissa, mutta ei yhdistettynä Robbenin dynaamisuuteen. Tulos on näkynyt taululla.

loading comments...