Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Talvitauon suomalaiskatsaus: Tim Väyrynen siirtyi mahtiorganisaatioon

Kirjoittaja: — 17/01/2014

Tammikuun puhutuin suomalaissiirto nähtiin, kun Veikkausliigan viime kauden maalikuningas Tim Väyrynen valitsi uudeksi seurakseen Borussia Dortmundin. Pelipaikka ei suinkaan löydy viime kauden Mestarien liiga-finalistin riveistä, vaan seuran reservijoukkueesta, joka pelaa Saksan kolmosbundesliigassa. Näin Drittestä löytyy tällä hetkellä peräti viisi suomalaispelaajaa.

20-vuotias Väyrynen allekirjoitti Dortmundin kanssa 2,5-vuotisen sopimuksen. Noususta ykkösjoukkueeseen ei kannattane ennen sopimuksen viimeistä vuotta juuri puhua, mutta sopimuksen kesto on melko täydellinen niin seuran kuin pelaajankin kannalta. Dortmundilla on pari vuotta aikaa tarkkailla Väyrysen tason riittävyyttä ykkösmiehistöä ajatellen ja tarjota kenties kahden vuoden päästä jatkosopimusta. Jos taas seuranvaihto on osapuolten intresseissä, on Väyrynen viimeistään kesällä 2016 vapaa vaihtamaan maisemaa, aiempaa valmiimpana pelaajana.

Viimeistään ensi kaudella isoon rooliin

Borussia Dortmund II:n hyökkäyskalusto ei ole mitenkään ylimiehitetty, joten Väyrynen voi elätellä aivan realistisia toiveita peliajasta piankin. Joukkueen ehdoton ykkösnimi on 19-vuotias huippulahjakkuus Marvin Ducksch, joka on viimeistellyt tällä kaudella yhdeksän maalia. Kicker-arvosanojen perusteella Ducksch on ollut koko kolmosliigan paras pelaaja. On vain ajan kysymys, missä vaiheessa Ducksch nousee pysyvästi emoseuran kokoonpanoon. Etenkin, jos Dortmundin ykkösjoukkueen loppukaudesta tulee panokseton, Ducksch saanee jo riittämiin peliaikaa Bundesliigassa.

23-vuotias unkarilainen Balint Bajner on saanut vaihtelevasti peliaikaa ja maaleja on syntynyt vain kolme. Bajnerin sopimus loppuu tämän kauden jälkeen ja voi hyvin olla, että mies saa etsiä itselleen uuden seuran. Taustalla on lisäksi 22-vuotias Timmy Thiele, jonka koko syyskausi meni pipariksi kesällä tulleen polvivamman takia. Peliajasta kilpailee myös Saksan alle 19-vuotiaiden maajoukkuekärki Nick Weber.

Näillä näkymin Väyrynen on lähtötilanteessa joukkueen kolmos-neloskärki, mutta saanee tilaisuutensa jo pian. Ensi kaudelle tilanne muuttunee selkeästi, sillä Ducksch noussee bundesliigamiehistöön ja Bajnerin ja Thielen voisi uskoa vaihtavan maisemaa. Näin Väyryselle on tarjolla ensi kaudella jopa ykköskärjen asema.

Kotistadionina Rote Erde

Väyrysen uusi valmentaja David Wagner tunnetaan erinomaisena nuorten pelaajien kehittäjänä. Dortmundissa 41-vuotiaaseen Wagneriin luotetaan täysin, sillä mies sai marraskuussa seuralta peräti neljän vuoden jatkosopimuksen. Wagner on jatkuvasti keskusteluyhteydessä Jürgen Kloppiin, joten jos Väyrynen jatkaa kolmosliigassa Veikkausliigasta tuttua maalitehtailuaan, aukeaa tilaisuus ykkösliigassakin ennemmin tai myöhemmin varmasti. Organisaatio on tunnettu Saksan parhaasta scouttauksesta ja juniorituotannosta.

Pelaajakehityksen lisäksi BVB II haluaa luonnollisesti myös varmistaa, että sarjataso on ensi kaudellakin Dritte Liga. Putoamisviivaan on etäisyyttä vain neljän pisteen verran. Väyrynen voi toivoa ensiesiintymistään vieraspelissä SpVgg Unterhachingin vieraana ensi viikon lauantaina.

Ensimmäinen kotiottelu puolestaan on viikkoa myöhemmin sarjakärki Heidenheimia vastaan. Kotipelejään reservijoukkue ei suinkaan pelaa maineikkaalla Signal-Iduna-Parkilla, vaan 10 000 katsojaa vetävällä Rote Erdellä. Joukkueen kotipelien yleisökeskiarvo on tosin vain 1 768 katsojaa/peli.

loading comments...