Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Sami Hyypiä: “Toimitsijakiellossa en voisi auttaa joukkuettani”

Kirjoittaja: — 10/10/2013

Bayer Leverkusenin päävalmentaja Sami Hyypiä täytti maanantaina 40 vuotta. Hyypiän valmentajaura on vahvassa nousukiidossa ja hän herättääkin suurta huomiota jo ympäri Eurooppaa. Bild-lehti ottikin Hyypiän syntymäpäivähaastatteluun. Lauantaina Leverkusen ylsi pistejakoon saksalaisjätti Bayern Müncheniä vastaan, mutta Pep Guardiolan kanssa suomalainen ei paikkaa vaihtaisi.

– Olen tyytyväinen siihen, missä olen ja mitä minulla on. Meillä on hieno seura ja toimimme meille annettujen raamien mukaan, Hyypiä toteaa.

Hyypiä ei sivurajalla raivoa

Hyypiä myöntää olevansa rauhallinen tyyppi, mutta vannoo osaavansa korottaa ääntäänkin tarpeen mukaan.

– Suomessa on enemmän rauhallisia ihmisiä kuin Saksassa. Minäkin olen aina ollut rauhallinen tyyppi. Mutta osaan olla myös äänekäs, jos suutun. Kun joku käyttäytyy epäkunnioittavasti tai kurittomasti. Kyllä minunkin pokkani joskus pettää.

Sivurajalla Hyypiän ei juuri koskaan nähdä raivoavan tai karjuvan kuuluisempien kollegoidensa tavoin. Esimerkiksi Jürgen Kloppin kohdalla ylilyönnit ovat johtaneet jopa toimitsijakieltoihin. Samin tyyliin tuollainen käytös ei kuulu.

– Säännöt ovat sellaiset. Minä yritän aina auttaa ja tukea joukkuettani. Sitä en voi tehdä, jos olisin toimitsijakiellossa. Olemme Guardiolan ja Kloppin kanssa erilaisia ihmisiä. Jokaisella on oma tyylinsä eikä ole olemassa oikeaa tai väärää tyyliä. Mutta meidän jokaisen tavoite on sama: voittaa pelejä, Hyypiä kiteyttää.

Jalat pysyvät tukevasti maassa

Hyypiä on päässyt mainioon syysrytmiin, sillä Leverkusenin alkukausi on ollut seurahistorian paras. Voikkaalainen haluaa kuitenkin ottaa menestyksen vastaan maltillisesti.

– Totta kai olen iloinen tähänastisista onnistumisista, mutta kausi on vielä pitkä. Mitä vaan voi tapahtua. Meidän pitää keskittyä niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa: harjoituksiin ja keskittyneeseen valmistautumiseen. Tässä työssä ei kuitenkaan voi suunnitella liikaa. Tulin tänne nopealla aikataululla ja kaikki voi olla yhtä nopeasti ohi. Mutta en pelkää sitä, suomalaiskoutsi luonnehtii.

Hyypiän luottopelaajia on ollut molemmilla kausilla hyökkääjä Stefan Kießling. Hän ei kuitenkaan kritisoi Saksan maajoukkuevalmentaja Jogi Löwiä kärkimiehen rannalle jättämisestä.

– Se ei ole minun tehtäväni. Hän joutuu tekemään suurempia päätöksiä kuin minä. Minulle on tärkeämpää, että “Kies” pelaa hyvin Leverkusenissa ja ampuu meille paljon maaleja.

Unelma valmentaa Liverpoolia siintää mielessä

Hyypiä on tyytyväinen oloonsa Leverkusenissa, mutta hän ei sulje pois mahdollisuutta valmentaa tulevaisuudessa myös Liverpoolissa.

– Sydämessäni on kaksi hyvin erityistä paikkaa. Olen syntynyt Suomessa ja siellä maajoukkueen päävalmentajan pesti on jalkapallon arvostetuin työpaikka. Toinen sydäntäni lähellä oleva paikka on Liverpool. En sano, että valmentajan työ siellä olisi tavoitteeni, mutta kymmenen Liverpoolissa viettämäni vuoden jälkeen on se kuitenkin kaukainen haave. Nyt olen kuitenkin Leverkusenissa ja todella iloinen siitä.

Leverkusenilla on edessään syksyllä valtava otteluruuhka, mutta Hyypiäkin osaa irrottaa välillä ajatuksensa jalkapallosta. Ja kun Bild vertailee rauhallista Hyypiää biletystaipumuksistaan tunnettuun Kimi Räikköseen, on nelikymppisellä vastaus valmiina.

– Parhaiten rentoudun motocrossin parissa. Silloin en voi ajatella jalkapalloa tai muuten päädyn sairaalaan. Mutta kyllä minä juhliakin osaan, kun sen aika on. Olenhan minäkin vain ihminen.

loading comments...