Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Sami Hyypiä keskittyy tähän päivään ja haaveilee arvokisoista

Kirjoittaja: — 13/01/2014

Sami Hyypiän ensimmäinen kausi Bayer Leverkusenin päävalmentajana on ollut menestys. Joukkue jatkaa kauttaan ensimmäistä kertaa yhteentoista vuoteen kolmessa eri kilpailussa ja sijoitus sarjassa on hienosti kakkonen. Hyypiä ei kuitenkaan salli menestyksen nousta hattuun.

– Viime kaudella sovimme asioista yhdessä Sascha Lewandowskin kanssa. Se oli minulle oppivuosi. Nyt minulla on kokemusta, mutta on tärkeää, että kehitän itseäni jatkuvasti. Tiedän, etten tiedä kaikkea ja tiedän, että pystyn vielä parempaan. On tärkää, ettei tämä tunne katoa koskaan, Hyypiä painottaa Rheinische Postin haastattelussa.

Hyypiä myöntää, ettei koskaan halunnut voittaa pelaajiensa arvostusta sillä, että hän on itse entinen huippupelaaja. Siitä oli suomalaisen mukaan kuitenkin valmentajauran alussa hyötyä.

– Hyvin nopeasti työsi jälki on ainoa, mikä merkitsee jotain. Joukkue huomaa, kuinka työtäsi teet. Silloin on aivan sama, kuka olet aiemmin ollut. Jos työtään valmentajana ei tee hyvin, menettää pelaajien kunnioituksen.

“Emme ole voittaneet vielä mitään”

Suomalaisvalmentajaa odottavat kevätkaudella kovat haasteet niin Bundesliigassa, cupissa kuin Mestarien liigassakin, mutta erityisiä tulostavoitteita Hyypiä ei halua asettaa.

– Meidän täytyy pysyä keskittyneinä ja nälkäisinä. Vielä emme ole voittaneet mitään. Pitkäaikainen tavoiteasettelu aiheuttaa kuitenkin turhia paineita. Minä olen tyytyväinen, jos joukkue antaa jokaisessa pelissä kaikkensa ja pysyy keskittyneenä. Silloin menestystä tulee automaattisesti, sillä meillä on hyvä joukkue, Hyypiä kertoo.

Yksi kevään odotetuimmista kohtaamisista on Mestarien liigan neljännesvälierien ottelupari Zlatan Ibrahimovicin tähdittämää Paris Saint Germainia vastaan. Hyypiällä on omaakin kokemusta Ibran pysäyttämisestä.

– Ibrahimovic on onnistunut maalinteossa minua vastaan ainoastaan maajoukkueessa. Pelasin häntä vastaan Mestarien liigassa neljä kertaa eikä hän tehnyt peleissä maaliakaan. En kuitenkaan valitettavasti enää muista, kuinka onnistuin siinä, Hyypiä kertaa.

Jatkosopimuksen kanssa ei kiirettä

Bayer Leverkusenin johto on ilmoittanut julkisesti pyrkivänsä jatkamaan Hyypiän kesään 2015 saakka ulottuvaa sopimusta pian. Valmentaja itse ei kuitenkaan asian kanssa hätäile.

– Elän tässä ja nyt. En ajattele vielä edes ensi kautta. Jos keskittyy liikaa johonkin muuhun kuin nykyhetkeen, voi kaikki mennä pahasti pieleen. Haluan vain tehdä työni mahdollisimman hyvin. Pitkän aikavälin suunnitelmia en halua tehdä, sillä tässä bisneksessä kaikki voi tapahtua nopeasti.

Hyypiä on viettänyt jo lähes 19 vuotta ulkomailla eikä hänellä ole kiire kotimaahan palaamisen suhteen.

– Kotini on siellä, missä asun. Tunsin oloni hyväksi Englannissa ja viihdyn hyvin myös Saksassa. Mutta tietysti olisi upeaa asua joskus taas Suomessakin, Hyypiä paljastaa eikä surkuttele sillä, ettei pelaajaura koskaan huipentunut arvoturnaukseen.

– En voinut vaikuttaa siihen, missä maassa synnyin. Olen ylpeä siitä, että pelasin Suomen paidassa 105 maaottelua. Totta kai olisi ollut hienoa olla mukana arvoturnauksessa, mutta olen silti tyytyväinen uraani. Kenties koen jonain päivänä EM- tai MM-kisat valmentajana, Hyypiä unelmoi.

loading comments...