Saksa varmisti MM-kisapaikkansa ja harjoitteli maalintekoa Schürrlen johdolla

Kirjoittaja: — 17/10/2013

Saksan maajoukkue vietti Bundesliigan maaottelutaukoa iloisissa merkeissä. Perjantaina se varmisti paikkansa Brasilian MM-kisoissa ja tiistaina se sai revanssin Ruotsista toistamiseen maalirikkaaksi muotoutuneessa ottelussa. Vaikka Saksalta oli loukkaantumisten takia sivussa Marcel Schmelzer, Lukas Podolski, Mario Gomez sekä luottohyökkääjä Miroslav Klose, ei maalinteko luottanut joukkueelle lainkaan päänvaivaa. Vastuuta maalinteosta ottivat joukkueen taidokkaat keskikenttäpelaajat Andre Schürrlen johdolla. Leverkusenista Chelseaan täksi kaudeksi siirtynyt Schürrle ampuikin otteluissa puolet Saksan kahdeksasta maalista.

Ainoa varsinainen hyökkääjä Saksan kokoonpanossa oli Mönchengladbachin Max Kruse, joka kuitenkin aloitti perjantaisen Irlanti-ottelun vaihtopenkillä. Ylimpänä pelaajanaan Joachim Löw peluutti Arsenalin Mesut Öziliä.

Irlanti-ottelu oli vauhdikas ja tapahtumarikas, mutta maalinteossa onnistui vain kotijoukkue Saksa. NImensä maalintekijätilastoihin saivat Sami Khedira, Schürrle ja Özil. Maaleista kaksi alusti Toni Kroos, joka pelasi muutenkin hienon ottelun ja on osoittautumassa entistäkin vahvemmaksi vaihtoehdoksi Saksan keskikenttäkokoonpanoa rakennettaessa. Sami Khedira sai ottelussa varoituksen ja joutui pelikieltoon tiistain Ruotsi-otteluun.

Saksa-Irlanti 3-0
Maalit: Khedira (12.), Schürrle (58.), Özil (90.+1)

Ruotsi ja Saksa takoivat jälleen kahdeksan maalia

Viime vuoden lokakuussa Saksa ja Ruotsi pelasivat ikimuistoisen ottelun, kun länsinaapurimme Ruotsi nousi uskomattomasti 0-4-tappioasemasta 4-4-tasapeliin. Sama maalimäärä saatiin aikaiseksi nytkin ja Saksa vastasi kalavelkojen maksusta käsikirjoituksen mukaan noustuaan 0-2-tappioasemasta 5-3-voittoon.

Khediran pelikiellon myötä Max Kruse sai tilaisuutensa piikissä ja 25-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Özil palasi oman osaamisalueensa ytimeen keskikentälle. Keskuspuolustukseen Löw heitti Mats Hummelsin Per Mertesackerin tilalta. Syytä juhlaan oli Özilin lisäksi myös Bastian Schweinsteigerilla, jolle Ruotsi-ottelu oli uran sadas maaottelu.

Ruotsi karkasi ottelussa jo kuudennella minuutilla johtoon ja tukevoitti johtoasemaansa muutama minuutti ennen hengähdystaukoa. Synttärisankari Mesut Özil onnistui kuitenkin avaamaan Saksan maalitilin avauspuoliajan lisäajalla, joten aivan päät painoksissa ei tarvinnut koppiin lähteä.

Toiselle jaksolle Saksa vaihtoi Thomas Müllerin Mario Götzeen ja vaihto toikin nopeasti tulosta. Puoliaika ehti vanheta vain 20 minuuttia, kun Saksa oli iskenyt pallon jo kolmesti Ruotsin maaliin. Tasoitusosumasta vastasi Götze ja kahdesta jälkimmäisestä Schürrle. Tobias Hysén toi illan toisella maalillaan Ruotsin vielä maalin päähän, mutta Schürrlen viimeisteltyä hattutemppunsa taululle kirjattiin loppunumerot 3-5. Saksan kosto oli valmis.

Ruotsi-Saksa 3-5
Ruotsi: Hysén (6., 69.), Kacaniklic (42.)
Saksa: Özil (45.), Götze (53.), Schürrle (57., 66., 76.)

MM-karsinnan tehokkain joukkue, puolustus Ruotsille paperia

Saksa voitti C-lohkon lopulta varsin selvällä kahdeksan pisteen erolla. Sen ainoa pistemenetys tuli tuosta legendaarisesta 4-4-tasapelistä Ruotsia vastaan. Löwin poppoo paukutti kymmenessä ottelussa peräti 36 maalia. Lukema oli koko Euroopan osalta kaikkein korkein.

Vain Itävaltaa vastaan Saksa jäi kerran kahteen maaliin, mutta muuten se teki jokaisessa ottelussaan vähintään kolme osumaa. Mielenkiintoinen pointti on sekin, että lohkon heittopusseja Kazakstania ja Färsaaria vastaan Saksa maalasi harvemmin kuin Irlantia ja Ruotsia vastaan. Kokeneiden arvokisamaiden joukkoon se latoi kaikkiaan yhdeksän maalia per joukkue.

Puolustus sen sijaan aiheuttaa päävalmentajalle edelleen murheita, sillä peräti 17 maata päästi karsinnoissa vähemmän maaleja kuin Saksa. Tosin kymmenestä takaiskumaalista seitsemän iski Ruotsi, joten puolustusongelmat sai esiin varsinaisesti vain yksi maa.

Saksan paras maalintekijä karsinnoissa oli kahdeksan maalia tehnyt Mesut Özil. Viiteen osumaan ylsi Marco Reus. Neljän maalin miehiä olivat puolestaan Mariö Götze, Thomas Müller, Andre Schürrle ja Miroslav Klose. Täydet minuutit MM-karsinnoissa pelasi vain maalivahti Manuel Neuer. Seuraavaksi eniten peliaikaa saivat kaksi muuta jokaisessa ottelussa esiintynyttä pelaajaa, Mesut Özil ja Thomas Müller. Yhteensä Saksa käytti karsintojen aikana 24 pelaajaa.

Marraskuussa edessä kaksi kovaa harjoitusottelua

Saksan hyvät otteet MM-karsinnassa takasivat sille paikan myös MM-kisojen alkulohkojen arvonnan ykköskorissa. Helppoa lohkoa ei tosin sekään takaa, sillä kakkoskorista löytyvät muun muassa Hollanti ja Italia.

Edessä olevissa harjoituspeleissä tultaneen näkemään useita pelaajakokeiluja. Manuel Neuerin takana Saksan kakkos- ja kolmosvahdin tontista on kilpailu yhä avoinna ja huhujen mukaan Dortmundin Roman Weidenfeller pääsisi debytoimaan maajoukkueessa marraskuussa. Puolustuslinjassa ovat uurastaneet lähinnä Marcel Schmelzer, Per Mertesacker, Jerome Boateng ja Philipp Lahm, mutta ei olisi suuri yllätys, mikäli alakerrassakin kokeiluja nähtäisiin.

Keskikentälle Saksalla on puolestaan jopa selkeää ylitarjontaa, sillä 8-9 pelaajaa on osoittanut olevansa avauspaikan arvoisia. Löwiä ei käy varsinaisesti kateeksi tämän positiivisen ongelman edessä. Joukkueen ehdoton ykköshyökkääjä on yhä edelleen 35-vuotias Miroslav Klose. Häkellyttävää onkin, että maajoukkueen nimellinen kakkoskärki Mario Gomez ei päässyt MM-karsintojen aikana kertaakaan kentälle.

Seuraavan kerran Saksa pelaa jälleen marraskuussa. Edessä on kaksi kovatasoista ystävyysottelua vieraskentällä. 15.11. se kohtaa Italian ja neljä päivää myöhemmin Englannin. Maaliskuulle puolestaan on sovittu kotipeli Chileä vastaan.