Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Joo-Ho Parkin tulevaisuus pelissä ensi kesänä: MM-kisamenestystä tai armeijaan

Kirjoittaja: — 15/02/2014
Tagit:

Mainz-puolustaja Joo-Ho Parkille ensi kesän MM-kisoilla on poikkeuksellisen suuri merkitys. Mies toivoo menestyvänsä mahdollisimman hyvin Etelä-Korean joukkueen kanssa välttyäkseen kutsulta kahden vuoden armeijapestiin.

27-vuotias Park siirtyi vasta viime kesänä Mainziin FC Baselista. Mainz teki korealaisen kanssa harvinaisen lyhyen kaksivuotisen sopimuksen, sillä seuran tiedossa oli jo, että Etelä-Korean puolustusvoimat saattaa kotiuttaa pelaajan jo vuonna 2015. Paluu Eurooppaan olisi tällöin mahdollista vasta kaudella 2017-2018.

– Tiesimme asiasta tehdessämme sopimuksen kesällä. Siksi myöskään maksamamme siirtosumma ei noussut niin korkeaksi (arvio 900 000 euroa), Mainzin manageri Christian Heidel kertoo Bildille.

Etelä-Koreassa on pakollinen asepalvelus, mutta Parkin pelastukseksi voi koitua poikkeuslaki. Mikäli urheilija menestyy hyvin olympialaisissa, Aasian mestaruuskilpailuissa tai maailmanmestaruuskisoissa, voi hän saada vapautuksen asepalveluksesta.

– Se riippuu kansan mielialasta. Jos yleinen mielipide puoltaa jalkapalloilijan palkitsemista, laatii urheiluministeri vapautusanomuksen. Lopulta kabinetti päättää sen hyväksymisestä, Jong Seok Yun Etelä-Korean Saksan-suurlähetystön kulttuuriosastolta valottaa.

Lontoon olympiamitalistit palkittiin vapautuksella

Urheilumenestys on vapauttanut korealaispelaajia asepalveluksesta aikaisemminkin. Parkin seurakaveri Ja-Cheol Koo ja Augsburgissa pelaava Dong-Won Ji saivat vapautuksen Lontoon olympialaisissa voittamiensa pronssimitalien ansiosta.

Käänteisiäkin esimerkkejä kuitenkin on. Yksi Etelä-Korean jalkapallohistorian parhaista pelaajista, Bum Kun Cha ehti pelata ensimmäisessä saksalaisseurassaan Darmstadtissa kaudella 1978-1979 vain yhden ottelun, ennen kuin hänet noudettiin takaisin Etelä-Koreaan asepalvelustaan suorittamaan.

Park ei suinkaan ole ainoa Bundesliigan eteläkorealaispelaaja, joka pelaa MM-kisoissa asepalvelukseen kutsumista vastaan. Myös Leverkusenin 21-vuotiaan Heung-Min Sonin yllä leijuu samanlainen mahdollisuus. Etelä-Korea pelaa MM-kisoissa samassa lohkossa Venäjän, Belgian ja Algerian kanssa.

– Ehkä onnistumme tekemään Brasiliassa pienen ihmeen. Ainakin teemme kaikkemme sen eteen, Park vakuuttaa.

loading comments...