Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Bundesligan 15. kierroksen puheenaiheet: Nousijajoukkueet nousussa

Kirjoittaja: — 16/12/2014
Tagit:

Kaksi kierrosta joulutaukoon. Lomien lähestyessä ottelutahti kirenee, sillä Bundesligan syyspuolisko pistetään pakettiin vielä tämän viikon puolella. Viikonloppuna pelattiin jälleen täysi kierros. Dortmund hävisi, ja Bayern voitti. Se on niin tuttu kaava tältä syksyltä, että nostetaan vaihteeksi esiin muitakin puheenaiheita.

Nousijajoukkueiden riemua – onnea ja onnistumisia

Kun nousijajoukkueet taistelevat säilymisestä, ei peli ole aina silmiä hivelevää. SC Paderborn oli täysin jyrän alla Volkswagen Arenalla, mutta joukkue lähti kotimatkalle piste taskussaan. FC Köln ei tosiaankaan vakuuttanut Schalkea vastaan, mutta joukkue nappasi silti täydet kolme pistettä. Tälläisten tarinoiden siivittelemenä Paderborn ja Köln miehittävät sarjataulukossa sijat 10 ja 11.

Kummatkin nousijat painivat materiaaliltaan eri sarjassa kuin suurin osa liigan joukkueista. Siksi välttääkseen putoamisen Kölnin ja Paderbornin pitää puolustaa kurinalaisesti ja uhrautuvasti. Ja viimeistellä tehokkaasti sekä olla hereillä silloin kuin vastustajan keskittyminen herpaantuu. Juuri tässä kummatkin ovat onnistuneet.

Paderborn on kuin minkä tahansa nousijajoukkueen tavoin perustanut menestyksensä vahvoihin esityksiin kotiluolassaan. Köln puolestaan on mielenkiintoinen poikkeus. Peter Stögerin miehistö on koko sarjan toiseksi huonoin kotijoukkue. Vieraissa peli sen sijaan on sujunut. Köln on kerännyt kahdeksassa ottelussa peräti 13 pistettä. Ainoastaan Bayern Münchenin vierassaldo on parempi. Järki sanoo, että tähän trendiin on tulossa muutos. Ovatko vierasvoitot olleet vain tilastokummajaisia, ja syöksy kohti putoamiskurimusta on alkamaisillaan vai alkaako Köln napsia pisteitä kotonaan, ja sen myötä hätyyttelemään jopa europaikkoja?

Vain kaksi kotivoittoa

Köln ja Paderborn eivät olleet ainoat joukkueet, jotka pistivät kotikannattajat kävelemään stadionilta pois päät painuksissa. Bayern München nöyryytti FC Augsburgia maalein 0-4, Borussia Mönchengladbach taisteli pisteen BayArenalta ja Mainz jäi tasapeliin VfB Stuttgartia vastaan. Lisäksi tasapeleihin ylsivät myös Hamburger SV ja Hannover 96.

Kotivoittoja nähtiin koko kierroksella vain kaksi. Hoffenheim voitti perjantaina viihdyttävässä trillerissä Eintracht Frankfurtin ja Borussia Dortmund kärsi tappion Berliinissä. Tilasto on harvinainen, muttei ainutlaatuinen. Toisena pelipäivänä Bayer Leverkusen oli ainoa joukkue, joka nappasi täydet pisteet kotonaan.

Tunnelmaltaan Euroopan kärkeen kuuluvien saksalaisstadioneiden kotitaika ei ole kuitenkaan katoamassa mihinkään. Keskimäärin isännät ovat tällä kaudella olleet vahvempia 4,33 ottelussa kierrosta kohden. Viime kaudella vastaava luku oli 4,26 ja toissakaudella vain 3,82.

Mainzin tasainen lasku

1.FSV Mainz 05 aloitti kautensa jokseenkin pirteästi. Shinji Okazaki komeili maalipörssin kärjessä, ja punapaidat marssivat tappioitta ottelusta toiseen aina yhdeksännelle kierrokselle asti. Parhaimmillaan joukkue oli sarjataulukossa toisena. Joulun lähestyessä kone on yskähdellyt pahemman kerran. Edellisestä 11 ottelusta Mainz on voittanut vain yhden; Augsburgin hikisesti kotonaan kaksi kuukautta sitten.

Viikonlopun ottelussa joukkueen oli tarkoitus palata voittokantaan Coface Arenalla sarjajumbo VfB Stuttgartia vastaan. Ilta eteni suunnitelmien mukaisesti, kun Johannes Geis vei isännät johtoon upealla vapaapotkulla 36. minuutilla. Mainz ei onnistunut hallinnastaan huolimatta tappamaan peliä, ja lopulta Stuttgart nousi tasoihin noin 20 minuuttia ennen loppua.

Mainz on tällä hetkellä sijalla 12. Se on jotakuinkin sellainen sijoitus, mitä joukkueelta saattoikin ennen kauden alkua odottaa. Muutamalla hyvällä yksilöllä ei nousta kärkikahinoihin, mutta materiaali on kuitenkin riittävä pitämään putoamispeikon loitolla. Jotain päävalmentaja Kasper Hjulmandin on keksittävä nykyisen kurssin kääntämiseksi. Tänään illalla Mainz vierailee Kölnissä, missä kotijoukkue on hävinnyt edelliset kolme otteluaan.

HSV:n suunta on arvoitus

Josef Zinnbauerin Hamburger SV on edelleen yksi liigan suurimpia mysteereitä. Joukkue on hakenut pisteen sieltä ja toisen täältä, mutta ei voisi sanoa, että peli olisi varsinaisesti lähtenyt rullaamaan.

Lauantaina HSV piti nollat Freiburgin vieraana. Toisaalta joukkue ei onnistunut itsekään maalinteossa, mikä ei ole suuri yllätys. Hampurilaiset ovat koko kauden aikana maalanneet surkeat yhdeksän kertaa. Se onkin hämmentävää joukkueessa, jonka hyökkäyskalusta kalpenee vain kouralliselle Bundesligan joukkueista. Jopa Köln on tehnyt lähes kaksi kertaa niin paljon maaleja kuin Rafael van der Vaartin, Pierre-Michel Lasoggan, Nicolai Müllerin tähdittämä HSV.

Ja vastaavasti paperilla vähintäänkin epävarmalta vaikuttava pakkiosasto on päästänyt neljänneksi vähiten maaleja koko liigassa. Ja vielä ilman ykkösvahti René Adleria. 35-vuotias Jaroslav Drobný on pelannut loistavan syksyn. Mysteerinen joukkue tosiaan. Mihinköhän Zinnbauerin miehistö kykenee, mikäli hyökkäyksiin saadaan hieman terävyyttä. Illalla HSV:lla on kannattajiensa edessä mahdollisuus näyttää kyntensä VfB Stuttgartia vastaan.

loading comments...