Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Hannover koventaa otteita soihduttajia vastaan

Kirjoittaja: — 05/02/2014
Tagit:

Hannover 96 aikoo ottaa tiukemman linjan jalkapallostadionille soihtuja ja paukkupanoksia tuovia kannattajiaan kohtaan. Hannover on yksi eniten näiden kiellettyjen esineiden käytöstä kärsineistä seuroista, mutta seura vakuuttaa, että jatkossa rangaistukset ovat entistä tiukemmat ja syylliset saadaan aiempaa paremmin selville.

Süddeutsche Zeitung kirjoitti viime viikolla Hannoverin uusista linjauksista. Vaikka kannattajien joukossa on runsaasti ihmisiä, joiden mielestä soihdut kuuluvat stadionille, ollaan seurassa täysin toista mieltä. Eikä soihtuhenkisten fanien agendaa auta lainkaan se, että viimeksi pelatussa Niedersachsenin derbyssä Wolfsburgia vastaan eräs pitkäaikainen kannattaja loukkaantui vakavasti paukkupanoksen seurauksena.

Heti ottelun toisen puoliajan alkaessa koki 30 000 jalkapallon ystävää ison säikähdyksen. 27-vuotias Hannover-fani sytytti paukkupanoksen, jonka ääni oli niin kova, että lähellä olleen 39-vuotiaan kannattajan korvan tärykalvo särkyi. Mies menetti kaksi kertaa tajuntansa ja tarvitsi välitöntä ensiapua. Myöhemmässä lääkärintarkastuksessa selvisi, että 30 vuoden ajan säännöllisesti Hannoverin peleissä käynyt kannattaja menetti kokonaan kuulonsa toisesta korvastaan ja toisen korvan kuulo paranee parhaassakin tapauksessa vain 20-30 prosentin tehoon.

– Tämänkin tapauksen takia pitäisi olla selvää, että kaikenlaiset pyrovälineet ovat erittäin vaarallisia, Hannoverin puheenjohtaja Martin Kind toteaa.

Kannattajat pitävät sakkotilastoa netissä

Soihduille löytyy kannattajia kautta maan kaikilta sarjatasoilta. Soihtuhenkiset fanit pitävätkin internetissä ns. “pyrometriä“, johon listataan kunkin seuran Saksan jalkapalloliitolta saamat sakot. Samassa yhteydessä ohjataan sivustoille, joilla voi antaa tukensa soihtujen sallimiseksi.

Hannover on saanut isoja sakkoja maksettavakseen ennenkin, mutta meno stadionilla tuntuu vain hurjistuneen. Poliisi onkin suorittanut kotietsintöjä epäiltyjen luo ja takavarikoinut useita soihtuja, paukkupanoksia, vaatekappaleita ja tietokoneita.

Hannoverin puheenjohtaja Kind on pyrovälineiden vannoutunut vastustaja. Hän onkin asennuttanut stadionille 300 000 euron arvoisen videolaitteiston, joka tuottaa riittävän tarkkaa kuvaa epäiltyjen tunnistamiseksi. Samanlainen laitteisto löytyy myös Wolfsburgin kotistadionilta.

– Kannattajien täytyy tietää, että meillä on koko ajan käytettävissämme enemmän ja enemmän tietoa, Kind sanoo.

Hannover sai luvan maksattaa sakkonsa häiriköillä

Hannover on ensimmäinen seura, joka sai oikeustuomioistuimelta luvan periä osan seuran saamista sakoista takaisin häiriökäyttäytyjiltä. Toinen oikeusjutun hävinneistä oli viuhahtanut kentällä ja viivästyttänyt ottelua ja toinen heitti yli 2000 asteen lämpötilassa hehkuvan soihdun alempaan katsomonosaan. Molempien tunnistamisessa stadionin videolaitteistollla oli keskeinen merkitys.

Saksan poliisien ammattiliitto kehuu estoitta Hannoverin käynnistämiä toimenpiteitä.

– Kun syylliset joutuvat maksamaan aiheuttamistaan vahingoista, alkavat ihmiset toivottavasti harkita tekosiaan ennen kuin viattomia loukkaantuu. Toivomme, että Hannoverin valitsemalla tiellä on jalkapallohäirikköjä säikäyttävä vaikutus. Toivottavasti muutkin seurat seuraavat Hannoverin antamaa esimerkkiä ja ryhtyvät kovempiin toimiin häirikköjä vastaan, poliisin edustaja Horst Pawlik kommentoi.

loading comments...