Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Ennakko: Bayer Leverkusen-Shakhtar Donetsk

Kirjoittaja: — 23/10/2013

Sami Hyypiän valmentamalla Bayer Leverkusenilla on seuraavalla tuplakierroksella valtavat panokset. Shakhtar Donetsk on tehnyt todella vakuuttavaa jälkeä niin kansallisessa sarjassa kuin eurokentilläkin. Kahden kierroksen jälkeen Leverkusenin pistesaldo on kolme ja ukrainalaisvierailijan vastaavasti pisteen verran enemmän. Käytännössä Leverkusenin on tavoiteltava Donetskia pelattavista otteluista neljää pistettä, jotta jatkopaikka olisi omissa käsissä. Helpommin sanottu kuin tehty.

Loukkaantuneet

Bayer Leverkusen:
Lars Bender (lievä reisivamma)
Levin Öztunali (lievä vamma, paluu viikonloppuna)

Shakhtar Donetsk:
Ei ketään

Viimeiset ottelut

24.9. Arminia Bielefeld-Bayer Leverkusen 0-2 (Son, Sam)
28.9. Bayer Leverkusen-Hannover 2-0 (Rolfes, Sam)
2.10. Bayer Leverkusen-Real Sociedad 2-1 (Rolfes, Hegeler)
5.10. Bayer Leverkusen-Bayern München 1-1 (Sam)
18.10. Hoffenheim-Bayer Leverkusen 1-2 (Sam, Kießling)

25.9. Ilyichivets Mariupol-Shakhtar Donetsk 0-3 (Ilsinho, Eduardo, Luiz Adriano)
28.9. Metalurg Donetsk-Shakhtar Donetsk 2-2 (Alex Teixeira, Eduardo)
2.10. Shakhtar Donetsk-Manchester United 1-1 (Taison)
5.10. Shakhtar Donetsk-Arsenal Kiev 7-0 (Ferreyra 3, Alex Teixeira 2, Eduardo, Ismaily)
19.10. Ilyichivets Mariupol-Shakhtar Donetsk 1-3 (Srna 2, Luiz Adriano)

Seuraa heitä

Stefan Kießling, Bayer Leverkusen: Kießling oli Saksassa viikonlopun puhutuin pelaaja tehtyään Hoffenheimia vastaan voitto-osumaksi jääneen haamumaalin. Jo pelin aikana hyökkääjä saikin kuunnella rajuja herjauksia kotiyleisöstä ja sen jälkeen mediassa on myllytetty miestä siitä, kuinka hän ei tunne reilun pelin sääntöjä.

Näistä lähtökohdista tänään koetellaankin ensisijaisesti Kießlingin pääkopan kestävyyttä. Paras tapa hiljentää kriitikot olisi tietenkin komea ja kaikkien sääntöjen mukainen maali. Vaan pystyykö hyökkääjähujoppi siihen? Sivuverkko-osumaa lukuunottamatta ruuti on ollut viime aikoina märkää, sillä Kießlingin edellinen oikea maali syntyi 21.9. Sen jälkeen hän on pelannut jo 409 minuuttia saamatta palloa otteluissa tolppien väliin.

Darijo Srna, Shakhtar Donetsk: Vaikka Donetskin joukkue viliseekin brassitähtiä, on aiheellista nostaa framille yksi Euroopan aliarvostetuimmista pelaajista, Darijo Srna. Kroatialainen oikea laitapakki toimii sekä seura- että maajoukkueen kapteenina ja filantrooppi tunnetaan muutenkin sympaattisena kaverina kaikkialla, missä liikkuu. Neljät arvokisat käynyt Srna on hyvin lähellä toisia MM-kisojaan ensi kesänä.

31-vuotias vaparispesialisti on kantanut Shakhtarin pelipaitaa jo kymmenen vuotta eikä pelimannin merkitys ole likimainkaan vähenemään päin. Tällä kaudella Srna on tehnyt Ukrainan liigassa 12 ottelussa neljä maalia ja tehnyt niin ikään esityön neljään. Srnan vapaapotkujen kanssa saa Leverkusenkin olla varuillaan, mutta ei fiksu pakki puolustuspäätäkään unohda.

Arvio

Leverkusen roikkuu sisulla ja onnella Bundesliigassa edelleen aivan kärkikaksikon peesissä, mutta totuuden nimissä peliesitykset ovat olleet viime aikoina jokseenkin kaukana vakuuttavasta. Puolustuslinja tuntuu ajoittain hyvin haavoittuvalta ja kun Stefan Kießlingin maalijyvä on ollut kateissa, on Sidney Sam kannatellut joukkuetta ajoittain yksinään. Gonzalo Castron paluu kentille piristi kieltämättä joukkueen pelinrakentelua huomattavasti.

Tänään panokset ovat Hyypiän joukolle äärimmäisen kovat. Toisaalta kyse on pitkälti kasvojenpesusta mediassa epäreiluna haamumaalivoittona käsitellyn Hoffenheim-pelin jälkeen. Ja toisaalta varsinkin kotona Shakhtarilta olisi pikkupakko saada kolme pinnaa, mikäli Leverkusen mielii Mestarien Liiga-pelejään myös lohkovaiheen jälkeen jatkaa.

Sen ihmeempää suosikin viittaa ei Leverkusenin kannettavaksi kuitenkaan kannata asetella. Aiempien kierrosten otteluissa Shakhtar on ollut vakuuttavampi. Siinä, missä Leverkusen jäi pahasti ManU:n jyrän alle, piti ukrainalaisjoukkue manchesteriläiset tasapelissä. Leverkusen puolestaan kukisti kotonaan Real Sociedadin vain täpärästi Jens Hegelerin lisäajan osumalla, mutta Shakhtar haki baskeilta vakuuttavan 2-0-vierasvoiton. Eikä unohtaa sovi viime kauttakaan. Tuolloin Shakhtar Donetsk jätti komeasti puolustavan mestarin Chelsean lohkonsa kolmoseksi ja piti vielä neljännesvälierissäkin kotonaan Dortmundin 2-2-tasapelissä.

Vaikka Shakhtar menettikin viime kauden jälkeen muutamia avainpelaajiaan, on Etelä-Amerikasta löytynyt myös kovia paikkaajia. Kirsikkana kakussa on Shakhtarin kaikkien aikojen ennätyshankinta, 25 miljoonalla eurolla ostettu Brasilian 20-vuotias maajoukkuemies Bernard. Joukkueen rakenne on muutenkin vesiselvä: Puolustus koostuu käytännössä Ukrainan A-maajoukkueesta ja kroaatilegenda Srnasta, pelinrakentelusta ja maalinteosta vastaavat brasilialaistähdet.

Donetskin “kaivosmiesten” riveistä löytyykin peräti hulppeat 12 Brasilian passin omistajaa. Bernardin ohella myös keskikentän Fernando mahtuu keltapaitojen maajoukkueeseen, mutta kaikkein kuumimpia nimiä ovat viime aikoina olleet Alex Teixeira ja Luiz Adriano. Donetsk on erittäin järkevästi isoilla rahoilla rakennettu nippu ja seuran kykyjenetsintäosaston osumatarkkuus on tunnetusti korkea.

Shakhtar Donetsk ei tule varmasti koskaan herättämään likimainkaan samanlaista globaalia ihailua kuin vaikkapa Manchester United, mutta se on kivikova eurojoukkue ja varteenotettava jatkaja A-lohkosta. Tänään sekä vierasottelussa kahden viikon päästä Sami Hyypiä joutuukin ehkä valmentajauransa tähän asti kovimpaan testiin, sillä jatkopaikat ratkaistaan nyt. On toki mahdollista, että Valioliigassa vasta kahdeksantena oleva Manchester United jatkaa rypemistään ja pullahtaa ulos lohkosta. Alkuperäiseen käsikirjoitukseen on kuitenkin painettu, että jatkopaikat selvitetään Leverkusenin ja Shakhtarin keskinäisissä otteluissa.

Materiaalieroa joukkueiden välillä ei juurikaan ole, joten ottelut ratkaistaan pitkälti taktisella puolella. Tänään Leverkusen saa vielä nauttia kotiedusta, joten veikataan isännille niukkaa 2-1-voittoa.

Oletetut avauskokoonpanot

Bayer Leverkusen: Bernd Leno; Giulio Donati, Ömer Toprak, Emir Spahic, Emre Can; Simon Rolfes, Stefan Reinartz, Gonzalo Castro; Sidney Sam, Stefan Kießling, Heung-Min Son
Shakhtar Donetsk: Andriy Pyatov; Darijo Srna, Oleksandr Kucher, Yaroslav Rakitsky, Vyacheslav Shevchuk; Fernando, Tomas Hübschmann; Douglas Costa, Alex Teixeira, Taison ; Luiz Adriano

loading comments...