Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Bert van Marwijk: “Jokainen joukkue tarvitsee painetta”

Kirjoittaja: — 27/09/2013

Ensimmäisen lehdistötilaisuutensa keskiviikkona Hampurissa pitänyt tuore HSV-valmentaja Bert van Marwijk valmistautuu lauantaina tapahtuvaan debyyttiinsä Eintracht Frankfurtin vieraana. Odotukset uuden valmentajan suhteen ovat katossa ja niin urheilutoimenjohtaja Oliver Kreuzer kuin seurapomo Carl-Dieter Jarchowkin loistivatkin pressissä kuin Naantalin aurinko. Hollantilainen itse haluaa kuitenkin toppuutella persoonaansa kohdistuvaa suitsutusta.

– Saan kuulla paljon kohteliaisuuksia, vaikken ole vielä edes aloittanut, 61-vuotias van Marwijk hämmästelee.

Tehtävää bundesliigan iäkkäimmällä luotsilla piisaa. Yksikään joukkue ei ole päästänyt HSV:tä enempää maaleja eikä hyökkäyspään osaamisellaan vakuuta. Cup-voitto kakkosliigan sarjajohtaja Greuther Fürthistä antoi kuitenkin uskoa parempaan huomiseen.

Van Marwijk ei saanut HSV-uralleen parasta mahdollista starttia, sillä seura ei suostunut palkkaamaan hänen toivomaansa Andreas Mölleriä kakkosvalmentajan tehtävään. Tästä hän ei kuitenkaan kaunaa Sport1:n mukaan kanna, vaan keskittyy mieluummin työntekoon.

– Minun tehtäväni on tuoda joukkueeseen stabiliteettia ja työrauhaa. Meidän on harjoiteltava ahkerasti ja opittava puolustamaan joukkueena, naulaa van Marwijk ensimmäiset teesinsä.

HSV-hylkiöt saavat toisen tilaisuutensa

HSV erotteli joukostaan keskikesällä muutamia kallispalkkaisia pelureita, joille etsittiin ahkerasti uutta seuraa. Koska siirtoja ei saatu aikaiseksi, porukka sysättiin HSV:n reservijoukkueeseen. Nyt van Marwijk aikoo kuitenkin antaa armoa Michael ManciennelleSlobodan RajkovicilleRobert Teschelle ja Gojko Kacarille.

– Bert van Marwijk aikoo keskustella heidän kaikkien kanssa kahden kesken ja päättää, miten heidän kanssaan edetään. Se oli hänen selkeä toiveensa, Oliver Kreuzer selvittää.

Van Marwijk luottaa paineen voimaan

– Minä pidän paineesta. Jokainen joukkue tarvitsee painetta. Paineen pitää kuitenkin olla realistista, hollantilainen kuvaa filosofiaansa.

Suurin paine kohdistunee joukkueen hyökkääjätähteen ja kapteeniin Rafael van der Vaartiin, jota pelikenttien tuulien lisäksi ovat riepotelleet yksityiselämän myrskyt. Van der Vaart on pelaaja, jolta joukkue voi odottaa vaikeinakin hetkinä taitavia yksilöratkaisuja.

Miehellä on myös yhteistä historiaa valmentajansa kanssa Hollannin maajoukkueesta. Viime vuoden EM-kisojen aikaan van der Vaart kuitenkin valitti avoimesti mediassa vähäiseksi jäänyttä peliaikaansa. Tällä viikolla molemmat vakuuttelevat yhteistyön toimivan.

– Tunnen Rafaelin erittäin hyvin. Olemme viettäneet yhdessä monta hyvää vuotta Hollannin maajoukkueen kanssa, van Marwijk muistelee.

– Ajattelen hänestä hyvin positiivisesti, HSV-kippari van der Vaart puolestaan kuittaa.

Helpottaako Calhanoglu van der Vaartin taakkaa?

Joukkue kaipaa kipeästi kuitenkin myös muita vastuunkantajia ja monen katse kohdistuu Turkin A-maajoukkueeseen nousseeseen 19-vuotiaaseen Hakan Calhanogluun. Cup-otteluun Fürthiä vastaan Calhanoglu ja van der Vaart mahtuivat yhtä aikaa kentälle ja homma toimi. Urheilutoimenjohtaja Kreuzerilta riittää kehuja molemmille.

– Hakanilla on uskomattomasti laatua ja hän kykenee ratkaisemaan otteluita. Rafael suorastaan kukoisti hänen rinnallaan.

Van Marwijk sanoo tietävänsä, että HSV:ta odotellaan tavallisesti sarjassa kuuden parhaan joukkoon. Tämä kausi on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin normaali, joten tavoiteasettelukin on sen mukainen.

– Lyhyen aikavälin tavoite on lauantaissa. Meidän pitää jättää kriisi taaksemme pienin askelin, van Marwijk päättää jämäkästi.

loading comments...