Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Terveisiä koirankopista

Kirjoittaja: — 19/11/2013

Samaan aikaan, kun futistaivaalle nousee uusia tähtiä, jää joku toinen aina ilman peliaikaa. Osa eläköitymisen takia, mutta osa myös tahtomattaan. Valmentajan koirankoppi on tänäkin syksynä piinannut useita futareita. Toisia enemmän, toisia vähemmän. Joidenkin pelaajien uralle jatkuva penkitys tai katsomokomennus tarkoittaa vakavaa syöksykierrettä. Joku toinen voi sen sijaan ottaa tilanteen rennommin.

Hyökkääjäpelaajien Artjoms Rudnevsin (HSV), Srdjan Lakicin (Frankfurt) ja Cacaun (Stuttgart) syksy on ollut synkkä, sillä miesten saama peliaika on romahtanut viime kaudesta ja jaettu muille pelaajille. Nürnberg puolestaan on hyllyttänyt ongelmatapauksena Hanno Balitschin ja Timo Gebhartin. Esittelemme tässä koosteessamme tarkemmin viisi vielä kuuluisampaa tämän kauden hyllytystapausta.

5) Timm Klose, Wolfsburg

Vielä viime kaudella Klose pelasi Bundesliigassa kaikkiaan 30 90-minuuttista. Kicker-lehti arvioi Klosen Nürnbergin kauden parhaaksi keskikenttäpelaajaksi ja mies oli samojen arvioiden mukaan jopa koko liigan kahdeksanneksi paras toppari. Wolfsburg hankkikin kovin odotuksin saattelemana 25-vuotiaan Klosen joukkoihinsa kuudella miljoonalla eurolla. Heti kauden avausottelussaan Klose otti kuitenkin kaksi typerää keltaista korttia ja joutui ulosajetuksi 52 pelatun minuutin jälkeen.

Pelikiellolla oli kallis hinta. Pahasti epäonnistuneen debyytin jälkeen Klose on mahtunut Wolfsburgin avaukseen vain cup-otteluissa. Pitkän linjan wolfsburglainen Robin Knoche on riistänyt Kloselle suunnitellun roolin ja viimeisessä kymmenessä sarjapelissä sveitsiläinen on saanut peliaikaa vain säälittävät 16 minuuttia. Samalla haaveet paikasta MM-kisoihin Sveitsin joukkueessa tuntuvat aiempaa huomattavasti ohuemmilta.

VfL Wolfsburg v VfR Aalen - DFB Cup
Suurin toivein Wolfsburgiin saapunut Timm Klose on saanut osallistua tuuletteluun vain cupin puolella.
(Kuva: Getty Images/All Over Press)

4) Jermaine Jones, Schalke

Schalken 32-vuotiaan veteraanin lieka on pitkä, mutta tarkkailun alla tulisieluinen keskikentän taistelija on varmasti. Kauden aikana mies on penkitetty jo kahdesti. Elokuisessa Mestarien Liigan karsintaottelussa PAOK Thessalonikia vastaan Jonesin kerrotaan kritisoineen joukkuekaveri Christian Clemensin pelisuoritusta ohjeistamalla valmentaja Jens Kelleriä huudolla “Ota se sokea ulos kentältä”. Kelleriltä meni huuto ohi, mutta joukkuekaverit kantelivat Jonesista pelin jälkeen ja jenkki löysikin itsensä seuraavassa pelissä penkiltä. Syyskuun lopun Bundesliiga-ottelussa Hoffenheimin vieraana Jonesin löysäily puolestaan maksoi Schalkelle kaksi sarjapistettä ja hänet jätettiinkin kotiin tuumaustauolle muun joukkueen matkustettua Baseliin Mestarien Liiga-otteluun.

Jonesin värikkäällä uralla kurinpalautus ei ole uusi ilmiö, sillä myös Felix Magath on penkittänyt ailahtelevista otteistaan tunnetun rääväsuun. USA:n maajoukkuemiehen sopimus Schalken kanssa päättyy tämän kauden jälkeen. Mies on ilmoittanut avoimesti, että hän haluaisi päättää uransa Schalkessa, mutta tämän kauden esityksillä ja käytöksellä asia on kaikkea muuta kuin varma.

Darmstadt 98 v Schalke 04 - DFB Cup
Jermaine Jonesin asema Schalkessa on kaikkea muuta kuin vakaa.
(Kuva: Getty Images/All Over Press)

3) HSV:n rutinoitunut viisikko

Ehkä kauden kuuluisin koirankopitus tehtiin Hampurissa, jossa kokonainen viisikko suljettiin loppukesällä ulos ykkösjoukkueen toiminnasta. HSV on pyrkinyt kutistamaan pelaajarinkiään ja koska kyseisiä pelaajia ei saatu myytyäkään, heidät komennettiin neljännellä sarjatasolla pelaavaan HSV:n reservijoukkueeseen. Rajuimmin itseensä päätöksestä otti itävaltalainen Paul Scharner (33), joka lopetti koko uransa koettuaan reservikomennuksen loukkaukseksi. Robert Tesche (26) ja Gojko Kacar (26) sen sijaan ovat ahertaneet säännöllisesti Matias Ojalan kanssa ressujen keskikentällä. Puolustuslinjassa on nähty Englannin paidassa Suomea vastaan alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa vuonna 2009 pelannut Michael Mancienne (25). Viisikon täydentää Slobodan Rajkovic (24), jonka syyskauden pilasi lopullisesti polvivamma.

Hamburger SV - Training Session
Michael Manciennen rooli ykkösjoukkueen harjoituksissa on ollut huolehtia harjoitusvälineistä.
(Kuva: Getty Images/All Over Press)

2) Luuk de Jong, Mönchengladbach

23-vuotias de Jong on haastatteluissa kiistänyt jyrkästi olevansa floppi. Ymmärrettävästi, sillä kukapa tuollaista lisänimeä itselleen kaipaisikaan. Lehdistön utelut on kuitenkin helppo käsittää, kun muistaa, että hollantilainen rikkoi vuosi sitten yli kuuden miljoonan euron erolla Borussia Mönchengladbachin kaikkien aikojen siirtoennätyksen, sillä miehestä maksettiin Twentelle peräti 15 miljoonaa.

Hollannin Eredivisien maalikuninkaana Bundesliigaan saapunut de Jong teki debyyttikaudellaan runsaasta luottamuksesta huolimatta vain kuusi maalia ja kauden loppua kohden peliaika alkoikin huveta. Uuden kauden 12 peliä ovat tarjonneet hollantilaiselle surkeat 67 peliminuuttia, eikä olisi ihmekään, jos de Jong olisi jo pyytänyt siirtoa. Huhuissa mies on yhdistetty jo käytännössä kaikkiin Hollannin suurseuroihin. Mahtavassa vireessä oleva Max Kruse on osoittautunut nappihankinnaksi ja mies maksoi vain kuudesosan de Jongin hinnasta. Krusen takana nuori ruotsalainen Branimir Hrgota on onnistunut kohtuullisesti, joten de Jongilla tuskin on toivoakaan peliajasta. Käyttämiään rahoja Mönchengladbach ei varmasti kotiuta, mutta pienemmälläkin hinnalla se voi haluta de Jongista luopua piankin.

getty_dejongluuk20130301
Aneleeko de Jong jo siirtoa muualle vai vielä yhtä kunnon näyttöpaikkaa Gladbachissa?
(Kuva: Getty Images/All Over Press)

1) Tim Wiese, Hoffenheim

Listamme kärkinimi Tim Wiese on koirankoppimiesten ehdoton kuningas ja kuin itsevarma jengin johtaja. Siinä missä muiden mainittujen pelaajien koirankopista kuuluu raivoisaa räksytystä tai surkeaa ulinaa, tyytyy Wiese paistattelemaan päivää koppinsa katolla kuin sarjakuva-Tenavien Ressu. Yhdentoista bundesliigakauden veteraani ja MM-kisojen pronssimitalisti kieltäytyi menemästä muiden pelaajien kanssa Hoffenheimin reservijoukkueen harjoituksiin ja vaati treenata mieluummin yksikseen. Hoffenheimin VIP-aitiossa Wiese on kuitenkin tuttu näky.

Wiese saapui Sinsheimiin kesällä 2012. Kausi oli loukkaantumisten rasittama ja koska kymmenestä Wiesen pelaamasta ottelusta Hoffenheim voitti vain yhden, hyllytettiin 32-vuotias Wiese jo tammikuussa loppukauden ajaksi. Fanitkin käänsivät miehelle selkänsä ja pilkkasivat veteraana avoimesti mm. katsomolakanoissaan. Täksi kaudeksi ei mikään ole muuttunut ja kun ostajaakaan ei Wieselle ole löytynyt, on mies tyytynyt rentoon oloneuvoksen elämäänsä. Sopimuksen purusta Wiese on määrätietoisesti kieltäytynyt.

Wiese kieltäytyi elokuun siirtoikkunassa tarjouksista siirtyä ulkomaille eivätkä alasarjatkaan houkuttele. Werder Bremen-fanit olisivat tiettäväst halunneet vanhan sankarinsa takaisin ja tämä ratkaisu olisi maalivahdille itselleenkin kelvannut, mutta Werderin manageri toimitusjohtaja Thomas Eichin ilmoitti Wiesen parasta ennen-päiväyksen menneen jo umpeen. Bildin tietojen mukaan Wiese tienaa Hoffenheimissa muhkeat 3,6 miljoonaa euroa vuodessa ja mikä parasta, miehen sopimus jatkuu tämän kauden jälkeenkin vielä kaksi kautta lisää. Melko hyvä hinta katsomomaalivahdista. Wiese ei kuitenkaan valita, nostaa palkkaansa ja valmistautuu eläkepäiviinsä. Uran suurimmat ambitiot ovat jo takanapäin ja Rhein-Neckar-Arenan koirankopin katolla loikoilee hyvätuloinen ja onnellinen mies.

1899 Hoffenheim v Borussia Moenchengladbach - Bundesliga
Saksan vuoden 2010 MM-joukkueen kakkosvahti Tim Wiese viettää mukavaa vapaaherran elämää. Kello näkyy ja tukka on hyvin.
(Kuva: Getty Images/All Over Press)

loading comments...