Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Näkökulma: Ballon d’Or unholaan – tilalle tähdistökentällinen

Kirjoittaja: — 12/01/2015

Maanantaina pidettävässä Ballon d’Or-gaalassa julistetaan vuoden paras jalkapalloilija. Kultaisesta pallosta kisaavat Bayern Münchenin Manuel Neuer, Barcelonan Lionel Messi ja Real Madridin Cristiano Ronaldo. Kuka tahansa kolmikosta voisi perustellusti voittaa. Mutta ei mennä tässä jutussa siihen.

Ballon d’Or on jaettu vuodesta 1956 lähtien. Vuonna 2010 palkinto yhdistettiin Fifan Vuoden pelaaja -palkintoon. Fuusiopalkinto sai nimekseen Fifa Ballon d’Or. Tarkastellaanpa palkintojen historiatilastoja.

Ballon d’Or tai Fifa Ballon d’Or on ennen tätä iltaa jaettu 58 kertaa. Edes jossain määrin puolustavaksi pelaajaksi laskettava jalkapalloilija on voittanut palkinnon yhdeksän kertaa. Loput 49 valintaa on kohdistunut hyökkääviin pelaajiin. Laitapakki ei ole koskaan voittanut palkintoa, maalivahtikin vain kerran – Lev Jashin vuonna 1963.

Onko todella niin, että reiluun 50 vuoteen maailma ei ole tuottanut maalivahtia, jonka voitaisiin katsoa olevan maailman paras pelaaja? Vai onko sittenkin kyse arvoista?

Näyttävät maalit, maalit, maalisyötöt, harhautukset

Jos pelaajat pisteytettäisiin eri osa-alueiden (myös puolustuspelaamiseen liittyvien) mukaan, Messi ja Ronaldo todennäköisesti pärjäisivät edelleen. Messi ja Ronaldo ovat poikkeuksellisia pelaajia, joille ei tunnu löytyvän vastusta. Mutta Messin ja Ronaldon ylivertaisuus ei selitä hyökkäyspään pelaajien ylivaltaa palkinnon historiatilastoissa.

Valitaanko Ballon d’Orin voittajaksi maailman paras pelaaja? Vai valitaanko vuodesta toiseen voittajaksi se kaikkein näyttävin pelaaja? Ja mikä on lopulta se arvo, jonka mukaan paremmuus määritellään? Jokainen äänestäjä saa päättää itse. Ja kun äänestäjä miettii, kenelle antaisi äänensä, mitä tulee mieleen? Näyttävät maalit, maalit, maalisyötöt, harhautukset. Todennäköisesti tuossa järjestyksessä.

Äänestäjinä toimivat maajoukkueiden päävalmentajat ja kapteenit sekä joukko toimittajia. Päävalmentajat osaavat todennäköisesti arvostaa myös näkymättömämpää työtä, joka on puolustuspään pelaajille leimallista. Mutta osaako muu joukko ottaa huomioon esimerkiksi puolustavan keskikenttäpelaajan pelinlukua, jolla hän katkaisee ottelun kannalta kenties ratkaisevan syötön?

Suuri osa pelin seuraajista arvostaa puolustajaa, jos hän tekee elämänsä liukutaklauksen. Mutta jos puolustaja joutuu liukumaan, hän on jo aiemmassa tilanteessa todennäköisesti tehnyt virheen. Siis virheen tehnyttä puolustajaa arvostetaan, virheettömän eleetöntä ei. Paradoksaalista.

Entä ne maalivahdit? Mikä on maalivahdin arvo joukkueelle? Päävalmentajat sanoisivat todennäköisesti, että suurempi kuin yhdenkään muun joukkueen pelaajan. Jos maalivahti tekee pahan virheen, omissa kolisee. Jos hyökkääjä tekee pahan virheen, selälle tulee muutama taputus ja “seuraavalla kerralla menee sisään”. Tilastotieteilijät ovat todistaneet, että jalkapallossa yksittäisen maalin estäminen on pitkällä aikavälillä joukkueen saaman pistesaldon kannalta arvokkaampaa kuin yksittäisen maalin tekeminen. Siitäkin huolimatta hyökkäävät pelaajat ovat niitä, jotka keräävät otsikot.

Ratkaisu jo olemassa

Moni on kritisoinut koko Ballon d’Oria. Ei mikään ihme. Muille kuin hyökkääjinä pelaaville koko palkinto on yksi vitsi. Koska YouTube -sukupolvi kaipaa niitä kymmenen sekunnin maagisia hetkiä, Fifa lanseerasi vuonna 2009 Ballon d’Orin kylkeen vuoden komeimman maalin tehneelle jaettavan Puskás-palkinnon. Ihan kuin Ballon d’Orissa ei olisi tarpeeksi tilaa näyttäville pelaajille.

Mitä jos Ballon d’or -gaala lopetettaisiin kokonaan? Ei ehkä kuitenkaan. Kannattajat rakastavat listauksia. Mutta mitä jos arvojärjestys laitettaisiin uusiksi? Ballon d’Orin voisi lakkauttaa. Näyttäville pelaajille jäisi kuitenkin Puskás-palkinto.

Gaalan todelliseksi ykköstähdeksi pitäisi nostaa jo olemassa oleva tähdistökentällinen (FIFPro World XI), jossa pelaajat äänestävät maalivahtia, neljää puolustajaa, kolmea keskikenttäpelaajaa ja kolmea hyökkääjää. Tässä palkinnossa myös puolustavien roolien pelaajat pääsevät ansaitusti esiin.

Pelaajat ovat valinneet viisi kertaa peräkkäin tähdistökentällisen maalivahdiksi Iker Casillasin. Onko Casillasilla koskaan ollut saumaa Ballon d’Oriin? Ei. Manuel Neuer valittiin viime kaudella tähdistökentällisen maalivahdiksi. Tänä vuonna tulee kaiken järjen mukaan toinen valinta putkeen. Onko Neuerilla realistista saumaa Ballon d’Oriin? Mitä todennäköisimmin ei. Ja nyt puhutaan kuitenkin maalivahdista, joka voitti kauden aikana sekä tuplamestaruuden Bundesligassa että maailmanmestaruuden Saksan paidassa. Puhutaan pelaajasta, joka on tämän vuoden aikana uudistanut tietyiltä osin maalivahdin pelaamista. Jos Neuer ei nyt voita Ballon d’Oria, voidaan aiheellisesti kysyä: mitä maalivahdin vielä pitäisi tehdä, jotta Ballon d’Or irtoaisi?

Muokkaus: Juttu on kirjoitettu alun perin 13.1.2014. Artikkelia on muutamilta soveltuvilta osin muokattu tähän vuoteen sopivaksi.

loading comments...