Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Kommentti: Kuinka Lewandowskin tasoinen pelaaja liikahtaa ilmaiseksi huippuseurasta toiseen ja mitä siirto eri osapuolille tarkoittaa?

Kirjoittaja: — 08/01/2014

Siirtoikkuna on ollut auki vasta viikon, mutta se kaikkein merkittävin – joskin samalla vähiten yllättävä – siirtouutinen ehdittiin jo julkistaa. Bundesliigan maalipörssiä johtava Robert Lewandowski siirtyy kuluvan kauden jälkeen Borussia Dortmundista Bayern Müncheniin. Ilmaisella siirrolla. Bundesliiga.com selvitti, mistä siirrossa on oikein kyse.

Miksi Bayern?

Lewandowski siirtyi Borussia Dortmundiin 22-vuotiaana lupauksena Lech Poznanista vuonna 2010. Kolmen ja puolen vuoden aikana hän on pelannut Dortmundissa 165 kilpailullista ottelua ja tehnyt näissä peleissä 91 maalia. Puolalainen on saanut juhlia keltapaidoissa kahta Bundesliigan mestaruutta sekä yhtä cup-voittoa. Viimeisen kahden kauden aikana Lewandowski on noussut Dortmundin tärkeimmäksi pelaajaksi ja yhdeksi yleisön lemmikeistä.

Borussia Dortmund v Werder Bremen - Bundesliga
(Kuva: Getty Images)
Robert Lewandowskista on tullut yksi Dortmundilaisyleisön suurista suosikeista.

Silti Lewandowski halusi ottaa harppauksen vielä ylemmälle tasolle. Bayern München on juuri tällä hetkellä Pep Guardiolan johdolla kenties koko Euroopan vetovoimaisin seura, jonne on paljon halukkaita. Bayernin on vain poimittava parhaat päältä. Seura on todennäköisesti seuraavien kymmenenkin vuoden ajan Bundesliigan suurin voittajasuosikki ja luultavasti vuodesta toiseen myös yksi Mestarien liigan suurista. Samanlaista jatkuvuutta eivät muut saksalaisseurat kykene tarjoamaan.

Tuskin on kaukaa haettu arvaus, että rahallisestikaan Dortmund ei kyennyt vastaamaan lähellekään Bayernin tekemään huutoon. Bayernin kassanvartijoiden pakasta löytyy aina pari jokeria enemmän.

Huhujen mukaan Lewandowskin vuositulot Bayernissa lähentelevät 12 miljoonaa euroa. Vaikea uskoa, että Dortmundin paraskaan palkkatarjous olisi liikkunut lähellekään samassa suuruusluokassa. Ilmaisesta siirrosta puhuminen saakin toisenlaisen sävyn, kun lasketaan Lewandowskin sopimuksen kokonaiskustannusten nousevan yli 70 miljoonaan euroon. Maailman kallein vapaa agentti?

Totta kai Lewandowskin perässä oli monta muutakin rahaseuraa. Merkittävimmän kalasteluyrityksen teki Real Madrid, jonka viime hetken megatarjoukselle Lewandowski agentteineen kuitenkin viittasi kintaalla. Agentti perusteli tätä “Bayernille annetun kunniasanan pitämisellä”. Toinen hyväksyttävä peruste lienee, että Bayernissa tittelimahdollisuudet ovat vielä Realiakin suuremmat ja kilpailutilanne Lewandowskin kannalta suotuisampi.

Miksi vasta nyt?

Lewandowskin kohdalla ei puhuta mistään tähdenlennosta tai yhden kauden ihmeestä, vaan yhtenä viime vuosien kovimmista maalipyssyistä kautta Euroopan. Jo viime kaudella syntyi 24 bundesliigamaalia ja Real Madridin Lewandowski kaatoi Mestarien liigan välierissä miltei yksin. Kun viime kauden loppupuolella alkoi näyttää varmalta, ettei puolalainen ole halukas solmimaan jatkosopimusta, niin miksei Dortmund myynyt Lewandowskia jo viime kesänä?

ESPN:n erinomainen artikkeli paljastaa, että Lewandowski taustajoukkoineen tunsi itsensä Dortmundin pettämäksi kesällä 2012. Hyökkääjä oli siinä uskossa, että Dortmund päästää miehen menemään kesällä 2013, jos jostain tulee vähintään 25 miljoonan euron suuruinen tarjous. Manchester United tarjosi Dortmundille vaadittua summaa, mutta seura suostuikin myymään vain Shinji Kagawan eikä Lewandowskia.

Vielä vuoden 2013 aikana useat Valioliiga-seurat lähestyivät Lewandowskia, mutta tällöin oli kuitenkin jo liian myöhäistä. Lewandowski oli tiettävästi valinnut uudeksi suunnakseen Bayern Münchenin jo viime tammi-helmikuussa. Esisopimuksen teon jälkeen pelaaja itse ja Bayern-johto saattoikin keskittyä harjoittelemaan kysymysten väistelyä ja naaman peruslukemilla pitämistä.

Tällöin kuvaan astui Dortmundin ammattiylpeys. Dortmund joutui päästämään kesällä jo Mario Götzen Bayern Müncheniin punapaitojen maksettua Götzen sopimuksessa olleen 37 miljoonan euron purkuhinnan. Mikäli toinenkin supertähti olisi päästetty samalla ovenavauksella pahimmalle kilpailijalle, olisi kannattajien luottamus ollut vakavasti koetuksella. Real Madrid taas heräsi toden teolla vasta, kun Lewandowski oli jo lyönyt Bayernin kanssa kättä päälle.

getty_götzemario20130702
(Kuva: Getty Images)
Tämä hetki oli viime kesänä todella kova paikka Dortmund-kannattajille.

Alkoi Dortmund-johton harkittu pokeripeli, jonka se lopulta hävisi. Seura ilmoitti alkukesästä, ettei se aio päästää Lewandowskia Bayerniin ja hyökkääjä itse teki tiedosta julkisen. Pelistä kulissien takana tuli likaista. Dortmundista ilmoitettiin, ettei Bayernista koskaan saatu virallista tarjousta, mutta ESPN:n tietojen mukaan Bayern tarjosi Lewandowskista viime kesänä 31 miljoonaa. Summa, jonka Dortmund olisi voinut puolalaisesta pankkitililleen tallentaa, mutta josta se kieltäytyi. Miksi?

Dortmund ei ollut halukas päästämään samalla ovenavauksella kahta avainpelaajaansa pahimman kilpailijansa leipiin ja päätti odottaa tarjouksia ulkomailta. Se otti riskin. Riski ei kannattanut, sillä Lewandowski oli jo päätöksensä tehnyt eikä kuunnellut enää muiden seurojen tarjouksia. Niinpä Dortmundille jäi vain kaksi vaihtoehtoa: Myydä Lewandowski Bayerniin tai päästää hänet ensi kesänä ilmaiseksi.

Dortmund päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon, sillä se ei ehtinyt enää löytää puolalaiselle sopivaa korvaajaa. Toivehankinta Edin Dzekon palkkapyyntö oli Dortmund-johdolle aivan liian korkea. Ja samalla Dortmund laski, että selviytyminen tälläkin kaudella Mestarien liigan pudotuspeleihin sekä ensi kaudella suoraan lohkovaiheeseen kompensoisi “menetetyt” 31 miljoonaa. Kylmä matematiikka johti Lewandowskin pelaamiseen sopimuskautensa loppuun saakka.

Manchester City v FC Viktoria Plzen - UEFA Champions League
(Kuva:Getty Images)
Manchester Cityn Edin Dzeko on yksi Valioliigan parhaiten palkatuista hyökkääjistä eikä Dortmund kyennyt tarjoamaan miehelle tyydyttävää palkkaa.

Tärkeä aspekti on sekin, että Dortmund pyrki varmasti haastamaan tällä kaudella Bayernin tosissaan mestaruustaisteluun. Tässä tavoitteessa Lewandowski oli ja on Dortmundin tärkein yksittäinen palanen. On harvinaista, että kärkimies on jonkin joukkueen suurin peliaikarohmu, mutta Dortmundin joukkueessa Lewandowski ei ole ollut korvattavissa.

Mestaruushaaveet karkasivat jo syksyn loukkaantumissumaan, mutta Dortmundilla on silti yhä hyvät mahdollisuudet voittaa tällä kaudella jotain. Cup-mestaruus on enää kolmen voiton päässä ja vedonlyöntikertoimien perusteella Dortmund on myös Mestarien liigassa neljänneksi suurin voittajasuosikki muiden viime kauden välieräjoukkueiden jälkeen.

Yksikin pytty tyydyttäisi seurajohtoa varmaan jo riittämiin, mutta etenkin, jos Lewandowski ratkaisisi Mestarien liigan loppuottelun toukokuussa Borussia Dortmundin eduksi, ei kukaan kyseenalaistaisi tehtyä ratkaisua pitää mies seurassa sopimuskauden loppuun. Kauden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin ehdottomasti tyytyväistä ja keskittynyttä Lewandowskia, joten Dortmund päätti kolminkertaistaa kauden alla miehen saaman palkan. Silti uusikin 4,5 miljoonan vuosipalkka kalpenee täysin Bayernista saatavan rahamäärän edessä.

Onnistuuko Lewandowski Bayernissa?

Robert Lewandowskin hintainen pelaaja tulee taatusti saamaan tilaisuuden Bayernissa heti alkukaudesta eikä kärsivällisyys lopu kovin nopeasti kesken. Silti edessä on nyt aivan uudenlainen kilpailutilanne. Ei tarvitse olla Timo Soini tietääkseen, että Mario Mandzukicilla ja Julian Schieberillä (Dortmundin tämän hetken kakkoskärjellä) on eroa enemmän kuin melonilla ja appelsiinilla.

Lewandowski on hyvin monipuolinen pelaaja, mutta jo alkukauden aikana alkoi liikkua juttuja siitä, että hän ei välttämättä ole valmentaja Pep Guardiolan toivepelaaja. Kaupasta kun oli kenties kulisseissa sovittu jo kauan ennen Guardiolan palkkaamista. Tällainen mutuilu on hyvin arvailujen varaista, mutta sitäkin selvempää on Guardiolan mieltymys (korkeintaan) yhden kärkimiehen taktiikkaan.

getty_guardiolapep20131102
(Kuva: Getty Images)
Saako Pep Guardiola Robert Lewandowskista kaiken haluamansa irti?

Lewandowskia ja Mandzukicia ei tulla luultavasti näkemään montaakaan kertaa yhtä aikaa kentällä, joten kilpailusta tulee armoton. Tarjoilu Bayernissa tulee vuorenvarmasti pelaamaan. Mandzukicilla on jo näyttöjä siitä, että yhteispeli riberyiden, robbeneiden ja kumppaneiden kanssa toimii. Lewandowskilla ei.

Mitä tekee Mandzukic?

Kymmenen maalia tällä kaudella viimeistellyt Mario Mandzukic sai koko syyskauden ajan vastata uteluihin asemastaan Lewandowskin saapuessa samaan seuraan. Samat utelut jatkunevat koko tämän kalenterivuoden ajan. Mandzukic on yksi koko Bundesliigan parhaista pääpelaajista eikä hänen ole tällä kaudella tarvinnut asemansa puolesta jännittää. Nyt seuraan saapuu huomattavasti kroaattia kalliimpi kärkimies, joka lienee jo lähtökohtaisesti hyökkääjähierarkian ykkönen.

Mandzukicilla on tämän kevään jälkeen Bayern-sopimusta vielä kaksi vuotta jäljellä. Juuri nyt miehellä ei ole ainuttakaan syytä tyytymättömyyteen, mutta entäpä jos peliaika putoaa ensi syksynä vaikkapa neljäsosaan nykyisestä? Kuinka nopeasti Mandzukic alkaa hinguta siirtolistalle ja malttaako hän istua penkillä kiukuttelematta?

getty_mandzukicmario20131105
(Kuva: Getty Images)
Mario Mandzukic jätti kärkimieskisassa taakseen Mario Gomezin, mutta kuinka käy Robert Lewandowskin kanssa?

Mandzukicille löytyisi roppakaupalla ottajia vaikka heti niin Italiasta, Englannista kuin luultavasti Espanjastakin, mutta ennen kesää Bayernilla ei ole varaa päästää miestä menemään. Hintalappukin saattaa nousta, mikäli MM-kisat menevät kroatialaiselta putkeen.

Lewandowski sai Bayernilta peräti viisivuotisen sopimuksen, joten on jopa todennäköistä, että uutta jatkopahvia ei Mandzukicille enää tarjota. Lähtö lienee siis edessä viimeistään kesällä 2015, mutta tuleeko myynti kyseeseen jo aiemmin, jos Mandzukic ei ole peliaikaansa tyytyväinen? Luultavasti. Tässä artikkelissa on perusteltu hyvin, miksei Mandzukic pärjää Lewandowskille monipuolisuudessa alkuunkaan ja miksi kroatialaisen kohtaloksi jää todennäköisesti soittaa ensi kaudella kakkosviulua.

Kuka korvaa Lewandowskin?

Borussia Dortmundin suurimmat ongelmat tällä kaudella ovat olleet aivan jossain muualla kuin hyökkäyksessä, mutta vain, koska Lewandowski on pysynyt koko kauden ajan terveenä. Puolalaisen poistuessa seuraan ei jää yhtään maailmanluokan joukkueelle riittävän laadukasta kärkimiestä. Toki Marco Reus ja Pierre-Emerick Aubameyang kykenevät pelaamaan piikissäkin, mutta suurin hyöty heistä saadaan kuitenkin laidassa.

Lewandowskin tasoisia hyökkääjiä ei koko maailmasta löydy montaa, joten pätevän korvaajan löytäminen ei ole helppo tehtävä. Yksi tällainen voisi olla Atlético Madridin Diego Costa, joka on yhdistetty huhuissa toistuvasti Borussia Dortmundiin.

Costan sopimuksessa on tiettävästi 38 miljoonan euron ulosostoklausuuli ja kieltämättä summa kuulostaa Dortmundin pelaajapolitiikan tuntien turhan korkealta. Olkoonkin, että kyseessä on poikkeustilanne. Costan hankinta edellyttäisi kuitenkin kenties esim. Ilkay Gündoganin myymistä ja siltikin voi olla, että esimerkiksi Valioliigan vetovoima vie voiton Dortmundista Costan ajatusmaailmassa.

getty_costadiego20130818
(Kuva: Getty Images)
Diego Costa on yksi harvoista hyökkääjistä maailmassa, jonka tuoreet näytöt eivät kalpene Robert Lewandowskille lainkaan. Mutta riittääkö Dortmundin vetovoima ja kassa Espanjan kansalaisuuden saaneen maalitykin hankintaan?

Todennäköisempää onkin, että Dortmund ei edes yritä paikata puolalaista vain yhdellä miehellä, vaan hakee mieluummin kahta edullisempaa, nousevaa talenttia. Lopullinen vastaus voi löytyä tyystin huhumyllyn ulkopuoleltakin, mutta realistisimmilta kuulostavat vaihtoehdot juuri nyt lienevät Hoffenheimin Kevin Volland, Hertha Berlinin Adrian Ramos ja Brasilian maajoukkuekärki Leandro Damiao.

Miksi aina Dortmund?

Juuri nyt monesta saattaa tuntua siltä, että Bayern München käy jatkuvasti syömässä juuri Borussia Dortmundin kuormasta. Historia kuitenkin osoittaa, että väittämä ei pidä paikkaansa. Bildin mukaan koko 50-vuotisen Bundesliigan historiassa Bayern München on hankkinut pelaajan Dortmundista vain neljä kertaa. Ennen Lewandowskia keltapaidan Bayernin punanuttuun olivat vaihtaneet Thomas HelmerTorsten Frings sekä viime kesänä loikannut Mario Götze.

Huomattavasti Dortmundia useammin Bayern on tehnyt hankintoja Nürnbergistä (9), Schalkesta, Karlsruhesta, Bayer Leverkusenista ja Werder Bremenistä (8 kustakin). Tämän vuosituhannen puolella erityisesti Leverkusen ja Werder Bremen ovat olleet suosittuja kohteita Baijerin jättiläisten ostosmatkoille.

Bayern Munich Training Session
(Kuva: Getty Images)
Miroslav Klosen ensimmäiset Bayern-harjoitukset olivat aikanaan valtava mediatapahtuma. Klose siirtyi kesällä 2007 Werder Bremenistä Bayern Müncheniin 15 miljoonan euron siirtosummalla.

Selvää kuitenkin on, että Bayernin katseet siirtomarkkinoilla kohdistetaan jo perinteisesti aina ensisijaisesti oman maan rajojen sisäpuolelle. Näin on jo vuosikymmenien ajan heikennetty pahimpia kilpakumppaneita. Toinen etu tässä hankintapolitiikassa on, että pelaajien ei tarvitse erikseen totutella Bundesliigan tavoille eikä Bayernin toimistoon kanneta sikoja säkeissä.

Mitä siirto merkitsee Bundesliigalle?

Moni jalkapallofani sekä saksalaisen jalkapalloilun silmäätekevä on jo ehtinyt ilmaista huolensa siitä, että Bayern München menee lopullisesti menojaan ja koko sarjasta katoaa mielenkiinto. Lyhyellä aikavälillä pelko voikin olla aiheellinen.

Bayern voitti viime kaudella Saksan-mestaruuden murskaavalla 25 pisteen erolla eikä vastaava ero ole epärealistinen tälläkään sesongilla. Lewandowskin saapuminen tekee itsevaltiaasta entistäkin suvereenimman ja mikä pahinta, Dortmund ei nettoa tähtensä lähdöstä senttiäkään. Tätä taustaa vasten voikin ihmetellä, kannattiko todella jättää maalipyssy viime kesänä myymättä?

Bayernin tulevaisuus näyttää juuri nyt erittäin ruusuiselta, mutta yksikään urheilun dynastia ei ole kestänyt ikuisesti. Paletti on juuri nyt likimain täydellinen, mutta vielä on täysi arvoitus, miten Bayern paikkaa aikanaan Arjen RobbeninFranck Ribéryn tai Bastian Schweinsteigerin jättämät aukot. Eikä nytkään esimerkiksi Manuel Neuerin aikaavievään loukkaantumiseen olisi varaa. Fiksulla ja onnekkaalla hankintapolitiikalla voivat haastajat onnistua kompensoimaan takaa-ajoasemaansa, ja etenkin Bayer Leverkusen tuntuu olevan hyvällä tiellä.

Todennäköiseltä kompuroinnit eivät kuitenkaan vaikuta ja Bayernin pohjaton kassa antaa sille melkoisen etulyöntiaseman Bundesliigan kilpakumppaneihin nähden. Juuri tällä hetkellä Bayernin pahimmat vastustajat eivät olekaan Borussia Dortmund ja Bayer Leverkusen, vaan Mestarien liigan kestosuosikit FC Barcelona ja Real Madrid. Vertailuja suoritetaan jatkossa ensisijaisesti näihin kahteen ja siksikin Uli Hoeneß äityi luonnehtimaan Real Madridin Lewandowski-kosiskeluja “sodanjulistukseksi”.

Kuvaavaa onkin Dortmundin valmentajan Jürgen Kloppin lausunto Lewandowskin siirron varmistuttua. Klopp myönsi suoraan, että olisi ollut paljon kovempi paikka, jos Lewa olisi lähtenyt Bayern Münchenin sijasta Bayer Leverkuseniin. Bayern Münchenille kakkossija on tämän hetken Bundesliigassa katastrofi. Samaan aikaan kaikille muille kakkossija on mestaruus.

getty_kloppjürgen20091018
(Kuva: Getty Images)
Jürgen Klopp tunnusti jo realiteetit ja myönsi Dortmundin pelaavan tällä hetkellä lähinnä kakkossijasta Leverkusenia vastaan.

loading comments...