Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Joel Pohjanpalon valmentaja on kemisti ja herrasmies

Kirjoittaja: — 23/09/2013

Hyökkääjälupaus Joel Pohjanpalon kakkosbundesliigassa pelaavaa seurajoukkuetta VfR Aalenia valmentava Stefan Ruthenbeck on tullut nopeasti tuntemattomuudesta parrasvaloihin. Vielä 15 kuukautta sitten Ruthenbeck hääri Saksan viidennellä sarjatasolla Oberligassa SpVgg EGC Wirgesin valmentajana. Huomenna 41-vuotiaalla koutsilla on edessään uransa suurin haaste, kun Aalen kohtaa cupin toisella kierroksella pääsarjaseura Wolfsburgin.

– Me olemme ottelussa selkeitä altavastaajia. Wolfsburgista ei ole helppo löytää heikkoja kohtia. Vieraissa haaste on erityisen suuri, Ruthenbeck määrittelee.

Ruthenbeck on unelma-ammatissaan

Joel Pohjanpalo parantelee yhä jalkavammaansa ja on Wolfsburg-kohtaamisessa korkeintaan katsojana paikan päällä. Toiveet jatkoonmenon suhteen ovat korkeat, mutta Ruthenbeck suhtautuu odotuksiin maltillisen realistisesti. Toiselle kierrokselle Aalen selvisi lyömällä regionalliigajoukkue Rosenheimin 2-0.

– Odotamme innolla kansainvälisten tähtien kuten DiegonLuiz Gustavon ja kumppanien kohtaamista. Tarvitsemme kuitenkin täydellisen päivän jatkoon selvitäksemme. Aion laatia pelisuunnitelman, jota käymme läpi kohta kohdalta. Lisäksi tarvitsemme sopivan annoksen onnea, Ruthenbeck sanelee.

Kakkosbundesliigaan keltanokkavalmentaja on jo puumerkkinsä jättänyt, sillä mm. hyvään vastaiskupelaamiseen perustunut 4-0-voitto Kaiserslauternista oli hieno taidonnäyte luotsin osaamisesta. Muutos aiempaan on kuitenkin ollut suuri.

– Työmäärä juniorien tai reservijoukkueen valmentajana oli suurempi, mutta päävalmentajana paine on valtava ja huomio taattu. Nyt joudun miettimään pelaajiani ja jalkapalloa ympäri vuorokauden. Kaikesta intensiteetistään huolimatta jalkapallovalmentajan työ on kuitenkin maailman hienoin ammatti.

Kemistin ura sai jäädä

Ruthenbeck ei koskaan pelannut jalkapalloa ammattilaisena, vaan palloili tuntemattomissa alasarjaseuroissa. Valmentajan tehtäviin hän tutustui Oberligan TuS Mayenissa, jota hän koutsasi kuuden vuoden ajan, mutta sarjatason tapoihin kuuluen sivutoimisesti. Ruthenbeckillä on kemistin koulutus. Hän työskentelikin kemistinä peräti 17 vuoden ajan, edeten harjoittelijan tehtävistä esimiesasemaan saakka.

Lopulta Ruthenbeck alkoi haluta jalkapallon saralla enemmän. Huhtikuussa 2010 hän sai valmiiksi Kölnin urheilukorkeakoulun jalkapallovalmentajan tutkinnon. Ruthenbeckin kurssikavereina oli entisiä bundesliiga- ja maajoukkuepelaajia, jotka ovat jo valmentajanakin mainetta niittäneet: Torsten Lieberknechtin (Eintracht Braunschweigin valmentaja), Markus Babbelin (ex- Herthan ja Hoffenheimin valmentaja) sekä Christian Ziegen (Saksan U19-maajoukkueen valmentaja) kanssa muodostui läheinen ystävyyssuhde.

Harvinainen reilun pelin teko toi mainetta ja kunniaa

Heti valmentajantutkinnon käsiin saatuaan Ruthenbeck sai valtakunnallista mainetta ja arvostusta osoittauduttuaan reilun pelin suurlähettilääksi. Kauden 2009-2010 lopulla TuS Mayen pelasi ottelua SV Alemannia Waldalgesheimia vastaan, ja Mayen siirtyi ottelussa 3-2-johtoon vastustajan pelaajan maatessa loukkaantuneena kentän pinnassa.

Kaikkien yllätykseksi Ruthenbeck antoi ottelun loppuhetkillä joukkueelleen komennon päästää vastustaja maalintekoon ilman Mayenin vastusteluja. Ruthenbeck palkittiin eleestään myöhemmin Saksan jalkapalloliiton fair play-palkinnolla, mutta Mayenille tasoitusmaali maksoi sarjapaikan.

– Minulle ratkaisu oli itsestäänselvä. Vain viikkoa aikaisemmin olimme puhuneet valmentajakurssilla valmentajan vastuusta jalkapallobisneksessä. Ottelussa oli paikalla myös Mayenin D-juniorijoukkue. Reagoin kuten reagoin, koska niin olin oppinut tehtävän ja pidin menettelyä täysin oikeana, Ruthenbeck muistelee.

– Totta kai on helpompaa toimia näin Oberliigassa kuin ykkös- tai kakkosliigassa, mutta kaikesta huolimatta joutuessani nyt vastaavaan tilanteeseen menettelisin yhä samoin. Monet katsojat ja vastustajat eivät käsittäneet ratkaisuani ja jopa kritisoivat minua äänekkäästi, mutta heidän mielipiteensä ei kiinnostanut minua. En halua saavuttaa menestystä vilpillä.

Tapauksen jälkeen myös media kiinnostui Ruthenbeckistä, ja Saksan valtakunnallinen tv-kanava ZDF kutsuikin hänet jalkapallostudioonsa keskustelemaan.

Vapaapäivät pyhitetään perheelle

Aaleniin Ruthenbeckin vei paitsi rehellinen tyyli ja vastustajan kunnioittaminen, myös hänen ja Aalenin urheilutoimenjohtajan Markus Schuppin yhteinen ystävä. Hän otti vastuulleen Aalenin juniorivalmennuskeskuksen ja nosti samalla seuran reservijoukkueen seitsemännen sarjaportaan Landesliigasta ylöspäin Verbandsliigaan. Kuitenkin jo heti Aalen-pestinsä alussa Ruthenbeck pääsi haistelemaan kentän rajalta pariksi viikoksi kakkosliigan tunnelmia, seuran silloisen päävalmentajan Ralph Hasenhüttlin sairastuttua virustautiin.

Eteläsaksalaisella kyläseuralla riittää ymmärrystä sille, että Ruthenbeck pitää viikottain puolentoista vuorokauden vapaan ajaakseen vaimonsa ja kahden tyttärensä luo vajaan 400 kilometrin päähän Kölnin seudulle. Poikkeuksen sääntöön tekee silloin tällöin viikolle osuva ottelu, kuten huominen kohtaaminen Wolfsburgia vastaan.

– Tästä ei kukaan ole kotona vihainen, Ruthenbeck sanoo, ja kertoo avoimesti toivovansa kotipeliä bundesliigajoukkuetta vastaan neljännesvälierissä, mikäli Aalen venyy jättiyllätykseen Wolfsburgia vastaan.

Sympaattinen Ruthenbeck on myös innokas ja aktiivinen hevimusiikin suurkuluttaja. Kenties yhteinen sävel Joel Pohjanpalonkin kanssa löytyy nopeasti, mikäli suomalainen joskus tuo muutaman levyllisen tuliaisia hevimusiikin Mekasta Suomesta.

Lähteenä jutussa on käytetty Saksan jalkapalloliiton DFB:n virallisten sivujen haastattelua.

loading comments...