Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Ennakko: Puola – Saksa

Kirjoittaja: — 11/10/2014

EM-karsinnat jatkuvat Saksan osalta Puolaa vastaan. Kummatkin joukkueet voitivat ensimmäisen ottelunsa; Saksa voitti Skotlannin nihkeästi 2-1, ja Puola rökitti Giblartarin maalein 7-0. Ottelu pelataan Varsovassa klo 21:45.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Puola (4-3-3)
Szczęsny; Piszczek, Glik, Szukala, Boenisch; Jodłowiec, Krychowiak, Sobota; Grosicki, Lewandowski, Rybus

Saksa (4-2-3-1)
Neuer; Rudy, Hummels, Mustafi, Boateng; Kroos, Kramer; Draxler, Götze, Schürrle; Müller

Edelliset ottelut

Puola
Puola – Saksa 0-0 (ystävyysottelu)
Puola – Lieuttua 2-1 (ystävyysottelu)
Giblartar – Puola 0-7 (EM-karinsta)

Saksa
Saksa – Skotlanti 2-1 (EM-karsinta)
Saksa – Argentiina 2-4 (ystävyysottelu)
Saksa – Argentiina 1-0 ja. (MM-finaali)

Edellinen keskinäinen ottelu:

13.5.2014 Saksa – Puola 0-0 (ystävyysottelu)

Arvio

Ennakkoon ottelu on Saksalle karsintojen haastavin. Puola on Saksan jälkeen lohkon suurin ennakkosuosikki etenemään EM-kisoihin, ja joukkue on etenkin kotonaan kova. Puolalaisille kyseessä ei ole mikä tahansa peli, kun ottaa huomioon maiden välisen historian.

MM-karsinnat olivat Puolalle pettymys. Joukkue jäi lohkokakkoseksi päätyneestä Ukrainasta peräti kahdeksan pisteen päähän. Päävalmentaja Waldemar Fornalik potkittiin pihalle ja tilalle palkattiin Adam Nawałka, jonka alaisuudessa joukkue on hävinnyt vain kerran.

Kotijoukkueen kokoonpano koostuu suurissa eurooppalaisissa seuroista pelaavista pelaajista. Materiaali ei paperilla vedä vertoja Saksan vastaavalle, mutta se on riittävä haastamaan hallitsevat maailmanmestarit. Joukkueen suurin tähti on Bayern Münchenin Robert Lewandowski.

– Onko ottelu minulle erityinen? En sanoisi erityinen, pikemminkin erillainen. Tunnen monta pelaajaa Saksan joukkueesta. Pelasin monen kanssa Dortmundissa ja nyt Bayernissa. Olemme vitsailleet pelaajien kesken ottelusta, ja he ovat leikkisästi sanoneet tyytyvänsä tasapeliin Varsovasta, Lewandowski kertoi lehditötilaisuudessa perjantaina

Muiden muassa Saksan maalivahti Manuel Neuer on Lewandowskille tuttu Bayernista. Miesten välinen historia juontaa juurensa kuitenkin vuosien taakse.

– Minulla on hyviä muistoja välisistämme otteluista. Tein ensimmäisen Bundesliga-maalini Schalken verkkoon, ja tuolloin maalia vartio Neuer.

Toisaalta myös saksalaiset tuntevat Lewandowskin metkut, mikä voi olla jopa ratkaisevaa ottelun kannalta. Saksalta ovat loukkaantuneena mm. Bastian Schweinsteiger sekä Marco Reus, ja Phillipp Lahm lopetti maajoukkueuransa MM-kisojen jälkeen. Materiaali on kuitenkin niin leveä, että Saksa saa jalkeille varsin iskukykyisen ryhmän.

Realistisesti puntaroituna Saksalla on ollut lopputurnauspaikka taskussa jo arvonnoista lähtien. Paljon pitäisi tapahtua, että joukkue jäisi EM-kisojen ulkopuolelle. Kyseessä ei siis varsinaisesti ole mikään elämän ja kuoleman ottelu. Lisäksi vierailijoilla saattaa olla vielä maha täynnä MM-kisoista. Puola puolestaan joutuu taistelemaan tosissaan kisapaikasta. Tämä asetelma on eduksi Nawałkan miehistölle. Toki Saksa lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina, mutta kotivoitto ei olisi tosiaan mikään shokkitulos.

loading comments...