Bundesliigan 13.kierroksen kierroskooste: Bayern voitti kärkiottelun, Mönchengladbachin voittoputki venyy

Kirjoittaja: — 24/11/2013

Bundesliigan 13. kierroksen ehdoton kohokohta oli saksalaisfutiksen klassikko Borussia Dortmundin ja puolustavan mestarin Bayernin välillä. Euroopan viime kauden kahden parhaan joukkueen kohtaaminen päättyi viimeksimainitun eduksi. Myös Bayer Leverkusenin ja Mönchengladbachin mainio vire jatkuu. Eintracht Braunschweig putosi takaisin sarjan hännänhuipuksi. Vain kaksi ottelua yhdeksästä päättyi kotivoittoon.

Mönchengladbachin vahva meno jatkuu

Borussia Mönchengladbach jatkaa mainiota peliotteitaan ja haki Stuttgartista jo neljännen perättäisen voittonsa. Stuttgartille tappio oli kotikentällä vasta kauden toinen. Samalla se jäi vasta toisen kerran kauden aikana ilman tehtyjä maaleja. Edellisen kerran kotitappio ja maaliton peli tapahtui kauden toisella kierroksella Stuttgartin isännöityä Bayer Leverkusenia 17.8. (lopputulos 0-1).

Hyvällä itseluottamuksella pelaava Mönchengladbach oli ottelussa selvästi hallitsevampi osapuoli. Kotijoukkueen maalipaikat olivat hyvin harvassa ja toisella puoliajalla Stuttgart sai aikaiseksi yhden ainoan maalilaukauksen. Isäntien paras pelaaja oli maalivahti Sven Ulreich, joka torjui yhdeksän kutia ja piti Stuttgartin edes jollain tapaa iskuetäisyydellä.

Mönchengladbachin tehopelaaja oli aktiivinen Patrick Herrmann, joka teki esityön joukkueensa molempiin maaleihin. Brassitähti Raffaelille osuma oli vierasottelussa ensimmäinen lähes kahteen vuoteen. Konkari Filip Daemsilta avauksen paikan riistänyt 28-vuotias ruotsalainen laitapuolustaja Oscar Wendt teki jo kauden kolmannen maalinsa. Wendt on ollut koko liigan maaliahnein puolustaja tällä kaudella.

Borussia Mönchengladbachilla on jo nyt koossa kolme pistettä enemmän kuin viime vuonna koko syyskaudella yhteensä. Kolmantena oleva Borussia Dortmund onkin enää kolmen pisteen päässä, joten Mönchengladbach kamppailee tosissaan jopa Mestarien Liiga-paikasta ensi kaudeksi.

getty_wendtoscar20131122
Ruotsalaispuolustaja Oscar Wendt johtaa kolmella maalillaan puolustajien maalitilastoa.
(Kuva: Getty Images/All Over Press)

VfB Stuttgart-Borussia Mönchengladbach 0-2 (0-1)
BM: Raffael (37.), Wendt (73.)

Nürnbergin tasapelisarake paisuu yhä

Nürnberg on tämänkin viikonlopun jälkeen Saksan ainoana ammattilaisjoukkueena yhä ilman voittoa, mutta kauden kahdeksannen tasapelipisteensä myötä se nousi sentään pois sarjajumbon paikalta ohi Braunschweigin. Joukkueen fanit eivät kuitenkaan anna periksi, vaan “Seisomme takanasi, tapahtui mitä vaan”-laulut raikuivat äänekkäästi Wolfsburgin johtomaalin jälkeenkin.

Sarjassa viidentenä olevalle Wolfsburgille tulos oli selkeä pettymys. Joukkue matkusti Nürnbergiin neljän ottelun voittoputkessa, mutta joutui tyytymään ensimmäistä kertaa kauden aikana tasapeliin. Vielä viime kaudella Nürnbergiä valmentaneen Dieter Heckingin miehistöllä onkin ollut huomattavia vaikeuksia nimen omaan häntäpään seuroja vastaan. Wolfsburg on kohdannut liigan jumbojoukkueen kauden aikana jo kahdesti ja se on saanut näistä otteluista vain yhden pisteen. Wolfsburg laukoi ottelussa kaikkiaan 23 kertaa, mutta maalinteossa se ei onnistunut kuin kerran. Valmentaja Hecking oli syystäkin tyytymätön:

– Ottelussa olisi pitänyt olla vain yksi voittaja. Tuhlasimme aivan liian monta paikkaa. Pääsimme Nürnbergin maalin eteen huippuvaarallisesti kerta toisensa jälkeen, mutta emme tehneet paikoista maaleja. Silloin ei ole ihme, että vastustaja pysyy vielä hengissä, Hecking manaili bundesliga.de-sivustolla.

Wolfsburgin ainoasta osumasta vastasi kauden neljännen maalinsa tehnyt nuorukainen Maximilian Arnold, joka yllätti kaukolaukauksellaan tilanteessa haparoineen Nürnberg-vahti Raphael Schäferin. Tätä kömmähdystä lukuun ottamatta Schäfer kuului isäntien suuriin sankareihin. Arnoldille maalisyötön tarjoili vatsalihasvammastaan toipunut Diego, joka on pelissä saamansa varoituksen takia sivussa ensi perjantain ottelusta HSV:tä vastaan.

Kotijoukkueen tasoitusmaali oli komea soolo-osuma. Kauden toisen maalinsa tehnyt Daniel Ginczek juoksi pallon kanssa keskiviivalta saakka ja narutti matkalla maalintekoon peräti viisi Wolfsburg-pelaajaa. Vaikka Nürnbergin maalipaikat olivatkin muutoin harvassa, ehti joukkue kolauttaa maalipuita jo yhdennentoista kerran tällä kaudella. Pienellä lisäonnella olisi joku lukuisista tasapeleistä voinut kääntyä voitoksikin.

1.FC Nürnberg-VfL Wolfsburg 1-1 (0-1)
N: Ginczek (72.)
W: Arnold (39.)

Halil Altintop ennätyksenhaltijaksi tyylillä

FC Augsburg otti tukevan niskalenkin ennen lauantaita sen kanssa tasapisteissä olleesta Hoffenheimista. Hoffenheim oli laiskempi, kurittomampi ja tehottomampi eikä isäntien paremmuudesta ollut missään vaiheessa epäselvyyttä. Kotijoukkueen sankariksi nousi 30-vuotias Halil Altintop, jonka kaksi maalia avausjakson puolivälissä jäivät ottelun ainoiksi.

– Minun on puhuttava joukkueeni kanssa selkeämmin. En halua nähdä toista kertaa samanlaista jaksoa kuin ensimmäinen puoliaikamme oli. Puolustimme surkeasti ja meillä oli onnea, että Augsburgin taukojohto oli vain 2-0. Sen jälkeen pelin suuntaa oli vaikeaa kääntää. Niin käy usein, kun pelin aloittaa väärällä asenteella, nyrpeä Hoffenheim-valmentaja Markus Gisdol surkutteli.

Tehopelaaja Altintop otti samalla haltuunsa Bundesliiga-ennätyksen, sillä hänestä tuli eniten Saksan pääsarjapelejä pelannut turkkilainen. 249:ttä otteluaan pelannut Altintop vei ennätyksen Yildiray Bastürkiltä ja tuuletteli samalla bundesliigauransa 50:ttä ja 51:tä maaliaan.

Augsburgilla on jo nyt koossa 16 sarjapistettä. Lukema on seuran uusi syyskauden ennätys. Ensi viikolla se tavoittelee Hertha Berlinin vieraana jo ylempää keskikastia, mutta harmikseen ilman syyskauden parasta pelaajaansa, pelikieltoon joutunutta André Hahnia. Joukkueella on kuitenkin hyökkäyspäähän uusia vaihtoehtoja, sillä nuori Arkadiusz Milik pääsi ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon ja Raúl Bobadillakin juoksi kentälle lisäajalla.

Hoffenheim on voittanut vain yhden viimeisestä kahdeksasta ottelustaan ja se valuukin kierros kierrokselta kohti putoamiskamppailua. Augsburg-ottelu oli sille vasta kauden ensimmäinen, jossa se jäi kokonaan ilman tehtyjä maaleja.

FC Augsburg v 1899 Hoffenheim - Bundesliga
Joukkuekaveritkin tykkäsivät Halil Altintopin kahdesta maalista.

Augsburg-Hoffenheim 2-0 (2-0)
A: Altintop (17., 23.)

Freiburgille jumbofinaalissa tärkeä voitto

SC Freiburg haki tasapisteissä olleelta Braunschweigilta kauden toisen vierasvoittonsa ja jätti nousijajoukkueen jälleen sarjan jumbosijalle. Vaikka viime kauden sarjavitosen kausi on ollut yhtä tervanjuontia, on se napannut elintärkeät kuusi pistettä vieraspeleistä muilta putoamista vastaan taistelevilta joukkueilta Nürnbergiltä ja Braunschweigilta. Freiburg onkin hankkinut kahdeksan yhdestätoista pisteestään vieraskentältä.

Vaisutasoisessa ottelussa keskityttiin ensi sijassa virheiden välttelyyn. Ainoasta maalista vastasi sveitsiläinen Gelson Fernandes, jolle osuma oli ensimmäinen Bundesliigassa. 18. otteluaan Freiburg-paidassa pelannut Fernandes oli tehnyt edellisen liigamaalinsa huhtikuussa 2012 pelatessaan vielä Serie A:n Udinesen peliasussa. Braunschweigin paras maalipaikka osui Norman Theuerkaufille heti toisen puoliajan aluksi, mutta Freiburg-vahti Oliver Baumann venyi loistopelastukseen.

Braunschweigin valmentaja Torsten Lieberknecht komennettiin katsomoon jo toisen kerran kuluvan kauden aikana. Lieberknecht protestoi äänekkäästi Freiburgin maaliin johtanutta tilannetta, sillä hänestä pallo oli jo käynyt päätyrajan yli.

Braunschweig-Freiburg 0-1 (0-0)
F: Fernandes (52.)

Frankfurtissa vietettiin maalijuhlia

Kierroksen tapahtumarikkain ottelu pelattiin Frankfurtissa. Eintracht jäi edelleen ilman kauden ensimmäistä kotivoittoaan, mutta lienee silti jokseenkin tyytyväinen pisteeseen noustuaan puoliajalla vallinneesta kahden maalin takaa-ajoasemasta.

Ottelun ehdoton hahmo oli Eintrachtin keskikenttäpelaaja Johannes Flum, joka osui molempiin päihin kenttää. Flum puski avausmaalin epäonnekseen omaan verkkoon, mutta aloitti toisella jaksolla Eintrachtin kirin niin ikään puskumaalilla. Aikakirjoihin jääneiden maaliensa lisäksi Flum ehti myös tekaista yhden paitsiona hylätyn osuman sekä sohaista pallon tolppaan.

Eintrachtin suurin sankari oli espanjalaishyökkääjä Joselu, joka teki Frankfurt-uransa ensimmäiset kaksi osumaa. Kotijoukkueen kaikki kolme maalia syntyivät vain 12 minuutin sisällä, mutta Schalke toipui kuitenkin järkytyksestä ja puolustaja Benedikt Höwedes toi vielä ottelun lopussa vieraat tasoihin. Frankfurt on pelannut nyt kahdeksan ottelua peräkkäin ilman voittoa ja vain parempi maaliero nostaa sen karsijan paikalla olevan Freiburgin edelle sarjataulukossa.

Erityisen kivuliasta Frankfurtille on ollut se, että se on ottelusta toiseen lipsauttanut käsistään tärkeitä pisteitä ottelun viimeisellä varttitunnilla. Viimeisessä seitsemässä ottelussa kuudesta Frankfurtia vastaan on tehty maali tai maaleja aivan ottelun lopussa. Schalken ongelmana sen sijaan ovat ilmataistelut. Frankfurtin tekemät kaksi puskumaalia nostivat Schalkea vastaan tehtyjen päämaalien kokonaismäärän jo seitsemään. Lukema on koko sarjan korkein. Yhteensä Schalkea enemmän maaleja ovat liigassa päästäneet vain Hoffenheim ja HSV.

Eintracht Frankfurt v FC Schalke 04 - Bundesliga
Espanjalaishyökkääjä Joselu teki Frankfurtille kaksi tärkeää maalia.

Frankfurt-Schalke 3-3 (0-2)
F: Flum (56.), Joselu (61., 68.)
S: Flum, om. (14.), Matip (18.), Höwedes (86.)

Hyypiän joukot jo sarjan kakkosena

Sami Hyypiän valmentama Bayer Leverkusen voitti ottelun Hertha Berliniä vastaan ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Hertha oli ottelussa niskan päällä ja Leverkusenin maalipaikat todella harvassa. Vierasjoukkue kuitenkin puolusti todella uhrautuvaisesti ja kun maalivahti Bernd Lenokin venyi muutamiin paraatipelastuksiin, jäivät kolme pistettä Dortmundin ohi sarjan kakkoseksi nousseelle Leverkusenille. Saavutus sinänsä, sillä Leverkusen laukoi koko ottelussa vaivaiset neljä laukausta.

– Olimme Bayerin kanssa täysin samalla viivalla ja jopa dominoimme toista puoliaikaa. Leverkusen saattoi vain puolustaa. Olen suunnattoman vihainen, ettemme saaneet palkintoa ylivoimaisuudestamme, Herthan valmentaja Jos Luhukay voivotteli.

Ottelu ainoasta maalista vastasi Stefan Kießling, joka laittoi vaihtomies Jens Hegelerin keskityksen varmasti maaliin. Hegeler tuli jo neljännellä minuutilla maajoukkuemies Sidney Samin tilalle. Samin vasen reisilihas revähti ja mies jää sivuun myös keskiviikon tärkeästä Mestarien Liiga-ottelusta Manchester Unitedia vastaan. Joka tapauksessa Leverkusen saattaa olla nousemassa Bundesliigassa Bayern Münchenin ykköshaastajaksi, sillä ottelusta puolustavaa mestaria vastaan Leverkusenin käteen jäi yksi piste enemmän kuin Dortmundin.

Hertha Berlin-Bayer Leverkusen 0-1 (0-1)
BL: Kießling (28.)

Mario Götze ratkaisi kärkiottelun Bayernille

Koko syksyn odotetuin ottelu pelattiin lauantai-iltana Dortmundissa ja ottelun ratkaisijaksi nousi kukapas muu kuin kasvattajaseuraansa vastaan pelannut Mario Götze. Vaihdosta sisään tullut Götze tarvitsi kentällä vain kymmenen minuuttia ennen kuin hän rankaisi vanhaa kotiyleisöään. Myöhemmin loppunumeroita pääsivät vielä kaunistelemaan parin minuutin sisällä iskeneet Arjen Robben ja Thomas Müller. Robben on tehnyt viisi maalia neljässä viimeisessä ottelussaan Dortmundia vastaan, vähintään yhden kussakin.

– 0-3 kuulostaa selvältä tulokselta, mutta peli oli kuitenkin hyvin tasainen. Minä nautin näistä kamppailuista. Kuinka monet pikkupojat unelmoivatkaan siitä, että saisivat pelata tällaisia pelejä, Robben hehkutti ottelun jälkeen.

Bayernin 38. perättäinen tappioton ottelu ei tullut niin suvereenisti kuin numerot osoittavat, mutta vei joka tapauksessa seuran jo seitsemän pisteen karkumatkalle Dortmundiin nähden. Syyskauden loppuohjelma on helponlainen, joten Bayern lähtenee hyvissä asemissa kevätkaudellekin. Dortmundin hyökkäysarsenaalin pahin terä tuntuu haihtuneen ja etenkin Henrikh Mkhitaryan harmittelee luultavasti loistavaa tasoituspaikkaansa kauan.

Tuore sopimuspelaaja Manuel Friedrich pelasi täydet minuutit Dortmundin puolustuksessa, mutta miehen omien sanojen mukaan pelituntuman puute näkyi yhä selvästi. Tiistaisessa Mestarien Liigan kamppailussa Napolia vastaan Friedrichin pelituntuma ei kuitenkaan kartu, sillä pelilupaa hänellä ei ennen tammikuuta eurokentillä ole.

getty_götzemario20131123
Mario Götze ei tuulettanut maaliaan entistä seuraansa vastaan.

Borussia Dortmund-Bayern München 0-3 (0-0)
BM: Götze (66.), Robben (85.), Müller (87.)

Hannoverin syöksykierre pahenee

Sarjan ainoana joukkueena ilman pisteen pistettä vieraskentällä ollut Hannover jatkoi surkeita otteitaan. Hannoverin seitsemäs perättäinen voitoton ottelu tuli tällä kertaa 1-3-tappiolukemin ja joukkue löytyykin kuntopuntarin hänniltä. Hampuri on ollut vihreäpaidoille erityisen hankala paikka pelata, sillä Hannoverin edellisestä voitosta HSV:n vieraana on jo yhdeksän vuotta aikaa. HSV:n vaihtopenkillä nähtiin pitkästä aikaa alkukaudesta hyllytetyt Michael Mancienne ja Gojko Kacar, jolle valmentaja Bert van Marwijk on antamassa synninpäästön.

Johtoon vierasjoukkue pääsi isäntien suosiollisella avustuksella. Maalivahti René Adler antoi ikävän “kaverisyötön” ahdistettuna olleelle Tomás Rinconille, jolta Hannoverin Szabolcs Huszti karvasi helposti pallon. HSV:n vastaus tuli kuitenkin vain kolme minuuttia myöhemmin, kun kroatialainen Milan Badelj pamautti komealla kaukolaukauksella joukkueen tasoihin. Badeljin edellisestä maalista oli ehtinyt kulua jo 362 päivää.

Välittömästi tauon jälkeen Hannoverin mieliala synkkeni lopullisesti. Maximilian Beisterin viimeistelemä voittomaali syntyi vain joitain sekunteja alkupotkun jälkeen. Beisterille ilta oli tehokas, sillä hän teki lisäksi esityön Hakan Calhanoglun tekemään pelin viimeiseen maaliin. Kaikissa maaleissa oli vahvasti mukana myös hyvän ottelun pelannut Badelj. Myös Pierre-Michel Lasogga ehti useasti maalipaikkaan, mutta tällä kertaa syyskauden sensaatiokärki jäi maaleitta.

Hannoverille ottelu toi huonoja uutisia enemmänkin, sillä niin Lars Stindl kuin Christian Schulzkin joutuivat jättämään kentän ennen aikojaan loukkaantumisen takia. Turhautuminen huipentui ottelun lisäajalla, kun Hannover-toppari Salif Sané otti tarpeettoman toisen varoituksen ja joutui seuraavaan otteluun pelikieltoon. Tuttua puuhaa senegalilaiselle, sillä Sané oli vasta vapautunut edellisestä pelikiellostaan. Hannoveria on valmentanut jo kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden ajan Mirko Slomka, mutta mikäli peliotteet eivät pian kohene, saattaa Slomkakin joutua jännittämään työpaikkansa puolesta.

Hamburger SV-Hannover 3-1 (1-1)
HSV: Badelj (31.), Beister (46.), Calhanoglu (84.)
Han: Huszti (28.)

Mainzin etumatka riitti Bremenin loppukiriä vastaan

Mainz jatkoi kierroksen päätösottelussa viime viikkojen pirteitä otteitaan ja nousi jo sarjataulukon seitsemänneksi haettuaan 3-2-vierasvoiton Bremenistä. Joukkueen maalia vartioi toistamiseen 20-vuotias kolmosveskari Loris Karius kokeneiden luottovahtien ollessa eri syistä sivussa. Nollapeliin Karius ei tällä kertaa pystynyt, mutta hienot torjunnat pitivät Mainzin mukana pelissä kesken pahimman painostuksen.

Werder Bremenin joukkueessa 18-vuotias kärkimies Davie Selke pääsi ensimmäistä kertaa urallaan avauskokoonpanoon. Mainz puolestaan sai takaisin edellisestä ottelusta pikkuvamman takia syrjässä olleen Nicolai Müllerin, joka vastasikin komealla nostolla joukkueen johtomaalista jo seitsemännellä peliminuutilla. Kymmenen minuuttia myöhemmin Shinji Okazaki tuplasi Mainzin johdon Zdenek Pospechin ylärimalaukauksen kimmottua suoraan kärkkäänä paikalla olleelle japanilaiselle. Lähimmäksi kavennusta pääsi avausjaksolla Werder Bremenin toppari Assani Lukimya, jonka pusku pysähtyi Mainz-maalin tolppaan.

Toiselle jaksolle Werder tuli ahnaasti, mutta Mainzin kokenut puolustus kesti isäntien painostuksen. Jakson edetessä vieraatkin saivat taas juonen päästä kiinni ja Okazakin illan toinen maali tuntui katkaisseen lopullisesti Werdan selkärangan. Mainz oli kuitenkin tuulettaa ennen aikojaan. Ensin Eljero Elia toi isännät peliin mukaan paluupallosta. Lisäajalla lyhyen Bundesliiga-uransa ensimmäiset täydet peliminuutit pelannut argentiinalaiskärki Franco di Santo teki ensimmäisen maalinsa Saksassa, mutta tasoitukseen asti ei aika enää riittänyt.