Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Viikon pelaaja: Klaas-Jan Huntelaar

Kirjoittaja: — 04/12/2014

Schalken kausi on ollut vaihteleva. Jens Kellerin kadottamaa punaista lankaa etsimään ryhtynyt Roberto Di Matteo on ollut vähintään yhtä hukassa. Viikonloppuna Gelsenkirchenissä nähtiin kuitenkin välähdys paremmasta, kun joukkue nuiji Mainzin maalein 4-1. Kannattajat ovat pelänneet, että Klaas-Jan Huntelaar olisi hyytymässä. Vastauksena tähän The Hunter paukutti lauantaina hattutempun. Se riitti myös perusteeksi Bundesliiga.comille, kun Viikon pelaajaa arvottiin.

Kuten sanottu, kausi ei ole ollut helppo Huntelaarille tai Schalkelle. Siitä huolimatta hollantilainen on iskenyt ihan kohtalaiset seitsemän maalia kotimaan sarjassa ja kolme Mestarien liigassa. Huntelaar on perinteisesti usein ollut suuren osan ottelusta pelin ulkopuolella, mutta tänä syksynä palloja on tullut tavallista vähemmän. Olisko viikonloppu ollut esimakua paremmasta tulevaisuudesta?

Huntelaarin ura on ollut värikäs, ja siitä voisi kirjoittaa sivutolkulla. Missä tahansa hollantilainen onkaan pelannut, on maaleja syntynyt. Mies on 12-vuotisella ammattilaisurallaan paukuttanut 450 ottelussa yhteensä 288 maalia. Maajoukkueessa hollantilainen on heilutellut verkkoja 39 kertaa. Kerrataan nopeasti minkälaisen tien hyökkääjä on kulkenut.

Hollannissa lahjakkuuksia kohdellaan hyvin, ja juuri sellainen Huntelaar oli. Mies on De Graafschapin kasvatti, vaikka hollantilainen olikin PSV:ssä kirjoilla vuodet 2000-2004. Ironista kyllä, kasvattajaseuroilleen The Hunter ei tehnyt ainuttakaan maalia aikuisjoukkueissa, vaikka junioreissa nuori hollantilainen pisti monet ennätykset uusiksi. Huntelaar alkoi lunastamaan potentiaaliaan vasta yli 20-vuotiaana Heereveenissä, missä mies iski 1,5 kaudessa 40 maalia. Ajaxilta ei tälläiset yksityiskohdat tunnetusti jää huomioimatta, joten pian mies pelasikin punavalkoisissa. Amsterdamissa Huntelaar teki lopullisen läpimurtonsa. Neljän vuoden aikana hollantilainen onnistui maalinteossa kaikissa kilpailuissa yhteensä 105 kertaa.

Tammikuussa 2009 Huntelaar siirtyi 20 miljoonan euron siirtokorvauksella Real Madridiin. Miehen puolen vuoden pituiseksi jäänyt ura Los Blancosissa ei varsinaisesti ollut fiasko, mutta ehkä se oli hollantilaiselle muistutus siitä, kuinka kovaa kilpailu huipulla on. Pääosin vaihdosta kentälle tullut Huntelaar iski kaikesta kritiikistä huolimatta puolessa kaudessa kahdeksan maalia.

Valkopaita vaihtui heti kauden päätteksi Milanin punamustaan nuttuun, mutta myös Serie A osoitti julmuutensa hollantilaiselle. Alku Italiassa oli kehno, ja mies jäi nopeasti valmentaja Leonardon suunnitelmien ulkopuolelle. AC Milanissa Huntelaar teki ainoalla kaudellaan seitsemän maalia 25 ottelussa.

Lopulta koti löytyi Gelsenkirchenistä. Huntelaar sai taas olla iso kala pienessä akvaariossa, mutta Schalke tarjosi kuitenkin loistavat puitteet ja tarpeeksi tasokkaita pelejä sen ratkaisevan askeleen ottamiseksi. Ensimmäinen vuosi Saksassa ei ollut paras mahdollinen, mutta kausi 2011-2012 lienee miehen uran paras. The Hunter iski 47 kilpailullisessa ottelussa huikeat 48 maalia. Bundesligassa häkki heilui 29 kertaa.

Kahdella edellisellä kaudella tahti on hitusen hiipunut, mutta The Hunter on edelleen elintärkeä pelaaja Schalkelle. Mies tekee maaleja oikealla ja vasemmalla, päällä, rinnalla ja reidellä. Huntelaarin maalinteko repertuaari on yksi maailman laajimmista. Tuskin menee hirveästi pieleen, jos väittää hollantilaisen olevan boksin sisällä maailman viiden parhaan hyökkääjän joukossa. Etenkin nyt, kun Kuninkaansiniset on kärsinyt lukuisista hyökkäyspään loukkaantumisista, on Huntelaarin kliinisyys tullut tarpeen.

Huntelaar on uskomaton maalintekijä, mutta siihen se usein jää. Hollantilaisen kontribuutio muualla kuin rangaistusalueen sisällä on usein olematon, ja se on myös Schalken yksi ongelmista. Kun Huntelaar ei tee maaleja, on mies lähes hyödytön, mutta toisaalta kynnys jättää hollantilaisen tasoisen maalintekijä penkille, on suuri. Ja edelleen voidaan syyttää kanssapelaajia ja/tai valmentajan pelitapaa siitä, että Huntelaar ei ole saanut tarpeeksi palloa. Siihen on tultava muutos, tai muuten mies ei kauaa Gelsenkirchenissä viihdy.

Eikä Schalke välttämättä muutenkaan nauti Huntelaarin palveluksista pitkään. Uusi sopimus on uutisten mukaan viritteillä, mutta ainakin nykyinen sopimus päättyy kesällä 2015. Huhut ovat vieneet miestä ties minne. Viimeisimpänä VfL Wolfsburgiin. 31-vuotiaalla Huntelaariilla on viivästyneen fyysisen kehityksensä myötä varmasti vielä useampi vuosi huipulla jäljellä. Ehkä kaikkein suurimmat seurat voidaan jättää pois laskuista, mutta kaiken järjen mukaan Huntelaarin nimeä saadaan viikonloppuisin lukea maalintekijätilastoista vielä pitkään.

loading comments...