Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kuva: Getty Images

Viikon pelaaja: Eric Maxim Choupo-Moting

Kirjoittaja: — 27/11/2014

Schalken syksy on ollut surullinen. Jens Keller potkittiin huonojen esitysten myötä pihalle, ja tilalle palkattua Roberto Di Matteota ollaan jo nyt ulostamassa kannattajien toimesta. Eric Maxim Choupo-Moting on kuitenkin pelannut mainion syksyn. Kamerunlaishyökkääjää on kiittäminen siitä, ettei seuran tilanne tuloksellisesti ole tämän tukalampi. Viime viikonloppuna miehen kaksi upeaa maalia toivat tärkeän voiton gelsenkirchenläisille kovavireisestä VfL Wolfsburgista.

Kaikkiaan Choupo-Moting on tällä kaudella tehtaillut yhteensä viisi maalia ja antanut kaksi maalisyöttöä. Kolmesti mies on valittu ottelun parhaaksi pelaajaksi. Kun Jefferson Farfán, Julian Draxler ja Sidney Sam ovat kärsineet loukkaantumisista, on Choupo-Moting saanut paljon vastuuta. Mies on luultavasti ainoa Schalken hyökkäyspään pelaajista, jonka alkukautta voi pitää onnistuneena.

Kerrataanpa nopeasti, mistä kaveri on pinnalle pulpahtanut. Choupo-Moting edustaa Kamerunin maajoukkuetta, mutta 25-vuotias hyökkääjä on elänyt koko ikänsä Saksassa. Miehen isä on kamerunlainen. Choupo-Moting syntyi Hampurissa. Kaupungin pienemmät seurat Teutonia 05 ja Altona 93 vaihtuivat lopulta FC St.Paulin kautta Hamburger Sport-Vereiniin.

Ensimmäiset aikuisten ottelunsa mies pelasi 17-vuotiaana HSV:n kakkosjoukkueen riveissä. Vuotta myöhemmin Choupo-Moting debytoi ykkösjoukkueen riveissä. Kauden 2009-2010 mies vietti lainalla tuolloin 1. Bundesligassa pelanneessa FC Nürnbergissa tehden 25 ottelussa 5 maalia. Maalit olivat miehen ensimmäiseet Bundesligassa. Noihin aikoihin Choupo-Moting pelasi myös Saksan U19- ja U21-maajoukkueissa.

Vuonna 2010 mies pelasi ensimmäiset maaottelunsa Kamerunin riveissä. Nyt maaotteluita on kertynyt jo 33, ja Choupo-Moting on iskenyt niissä kiitettävät 12 maalia. Mies pelasi avauskokoonpanossa kaikissa Kamerunin kolmessa ottelussa viime kesän MM-kisoissa.

Seuraavalla kaudella kamerunlainen iski kaksi maalia HSV:lle 1. Bundesligassa, mutta pääosin kausi meni piloille loukkaantumisten vuoksi. Kesällä mies siirtyi ilmaisella siirrolla Mainz 05:n riveihin, mistä nousu otsikoihin varsinaisesti alkoi.

Debyyttikaudellaan Mainzissa Choupo-Moting iski kymmenen maalia. Loukkaantumiset pilasivat myös 2012-2013 kauden, mutta viime kaudella kamerunlainen palasi parrasvaloihin pamauttamalla jälleen kymmenen maalia Mainzille. Miehen sopimus punanuttujen kanssa päättyi kesällä, ja Schalke oli hereillä.

Choupo-Moting on 191-senttinen hujoppi ja pitkine jalkoineen ikävä vastus kaksinkamppailuissa. Maalinteko on yksi miehen suurimpia vahvuuksia, mutta kamerunlainen pystyy pelaamaan useissa erillaissa hyökkäyksen rooleissa. Tällä kaudella Choupo-Moting on pelannut kummallakin laidalla, piikissä ja kymppipaikalla. Miehen monipuolisuus on auttanut Schalkea paljon, kun joukkue on paininut loukkaantumishuolien kanssa. Choupo-Moting tunnetaan myös kovana työntekijänä.

Siinä missä miehellä ei ole merkittäviä heikkouksia, ei ns. hyökkäyksen yleismiehelle ole löytynyt vielä aivan sitä omaakaan roolia Kuninkaansinisissä. Kamerunlaisesta ei ole Klaas-Jan Huntelaarin korvaajaksi piikkipaikalla, eikä toisaalta Julian Draxlerin korvaajaksi pelinrakentamisen saralla. Laitapelaajaksi miehen keskitykset ovat keskimäärin liian heikkoja.

Choupo-Motingin pelaamisessa on kuitenkin tietynlaista yllätyksellisyyttä, mikä on tuonut Schalken muuten ideaköyhään hyökkäyspeliin uudenlaisia murtautumismalleja. Saa nähdä pystyykö Roberto Di Matteo ulosmittamaan kamerunlaisen puhkeamaisillaan olevan potentiaalin oikealla roolituksella. Sikäli, kun italialainen edes joukkueen peräsimessä jatkaa. Oli miten oli, seuraavan kerran Schalken ottelua katsoessa kannattaa tarkkailla Choupo-Motingin pelaamista.

loading comments...