Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Joel Pohjanpalo siirtyy Saksaan – Millainen seura on VfR Aalen?

Kirjoittaja: — 02/09/2013

HJK:n 18-vuotias hyökkääjälupaus siirtyy Saksaan. Joel Pohjanpalo teki Bayer Leverkusenin kanssa 30.06.2014 saakka kestävän lainasopimuksen, johon kuuluu myös osto-optio. Leverkusen kuitenkin lainaa nuorukaisen kuluvan kauden ajaksi kakkosbundesliigan VfR Aaleniin.

Teemu Pukin muutettua Skotlantiin on valmentaja Sami Hyypiä Saksan pääsarjan ainoa suomalainen, mutta kakkosliigassa riittää kuhinaa kentänkin puolella. Pohjanpalosta tulee jo viides suomalaispelaaja tämän kauden kakkosbundeksessa. Nivelsidevamma pitää Pohjanpalon kuitenkin sivussa kentiltä ainakin lokakuun alkupuolelle saakka.

Aalenin neitsytmatka kakkosbundeksessa meni mainiosti

Vajaan 70 000 asukkaan Aalen sijaitsee Etelä-Saksassa Baden-Württembergin osavaltiossa vajaan tunnin ajomatkan päässä Stuttgartista. Kotiottelunsa VfR Aalen pelaa vuonna 1949 valmistuneella Scholz Arenalla, jonka yleisökapasiteetti on 13 271 katsojaa. Stadionilla on luonnonnurmi. Viime kaudella Aalenin yleisökeskiarvo oli 7 703.

Vuodesta 1999 lähtien VfR Aalen pelasi yhtä kautta lukuunottamatta Saksan kolmannella sarjatasolla, kunnes se nousi keväällä 2012 ensimmäistä kertaa historiassaan kakkosbundesliigaan. Ensimmäisellä kaudellaan seura sijoittui hienosti sarjassa yhdeksänneksi. Kuluvalla kaudella Aalen on saalistanut kuudesta ottelusta kahdeksan pistettä ja tuolla saldolla se on tasaisessa sarjassa sijalla 12.

Joukkuetta valmentaa kokematon 41-vuotias Stefan Ruthenbeck, joka on aiemmin valmentanut Aalenin U23-joukkuetta Saksan seitsemännellä sarjatasolla. Seuran urheilutoimenjohtajana häärii pelaajana kaksi saksanmestaruutta voittanut Markus Schupp.

Robert Lechleiter on joukkueen selkäranka

Pohjanpalo on Aalenin seitsemäs ulkomaalaispelaaja. Joukkueen kokoonpanosta löytyy kaksi brassia, yksi japanilainen, yksi kanadalainen, yksi bosnialainen sekä argentiinalainen Leandro, joka toimii myös joukkueen kapteenina.

Aalenin joukkue on muuttunut viime kauden jälkeen melko maltillisesti. Hyökkäyspään pelaajista on poistunut vain kymppipaikalla tai laitalinkkinä pelannut Martin Dausch, joka siirtyi täksi kaudeksi Union Berliniin. Viime kaudella Dausch teki Aalenille seitsemän maalia ollen seuran toiseksi paras maalintekijä.

Joukkueen sisäisen maalikuninkuuden on voittanut jo neljällä kaudella peräkkäin oikeana laitalinkkinä pelaava Robert Lechleiter. Viime kaudella hänen maalisarakkeeseensa kirjattiin numero yhdeksän. Lechleiter on ryhmän ehdottomia pelillisiä johtohahmoja, jonka myös Kicker valitsi viime kaudella kakkosbundeksen tähtikentälliseensä.

Kärkimiehet olleet erittäin tehottomia

Varsinaiset kärkipelaajat sen sijaan eivät ole maaleilla mässäilleet. 26-vuotias Marcel Reichwein teki viime kaudella viisi maalia ja 28-vuotias brassi Cidimar kaksi. Kärjen takana pelaava 24-vuotias japanilainen Takuma Abe osui niin ikään kaksi kertaa.

Odotukset Aalenia kohtaan uudelle kaudelle ovat erittäin maltilliset. Seuran pääsponsorin Imtechin katkaistua yhteistyön tarvittiin seuran johtohenkilöiden henkilökohtaista panostusta, jotta liigalisenssi saatiin varmistettua. Samalla pelaajabudjettia laskettiin 7,5 miljoonasta eurosta kuuteen miljoonaan.

Kovissa paikoissa karaistuneita pelaajia joukkueessa ei ole juurikaan. Pääsarjakokemusta on vain toppari Oliver Barthilla eikä seurasta löydy kuin yksi maajoukkueessakin esiintynyt pelimies, kanadalaistoppari André Hainault. Tosin Aalenin maalivahti Jasmin Fejzic valittiin juuri ensimmäistä kertaa urallaan Bosnia-Hertsegovinan maajoukkueeseen syyskuun kaksoismaaotteluun Slovakiaa vastaan. Fejzicillä on näin ollen ihan realistiset mahdollisuudet päästä jopa ensi kesän MM-kisoihin. Yli sadan kakkosbundesliigapelin kokemus on vain kahdella pelurilla, hyökkääjä Cidimarilla sekä Lechleiterilla.

Uuden kauden taktiikka aiempaa hyökkäävämpi

Viime kaudella erittäin puolustavalla 4-2-3-1-taktiikalla pelannut Aalen on käyttänyt tällä kaudella hyökkäävämpää 4-3-3-ryhmitystä. Kauden neljässä ensimmäisessä ottelussa syntyi vain kaksi maalia, mutta viidennen kierroksen 4-0-maali-iloittelu Kaiserslauternin kustannuksella johti hävinneen osapuolen valmentajan potkuihin. Sunnuntaina seura saavutti varmasti tyydyttäneen 1-1-vierastasapelin paikallisderbyssä Karlsruhea vastaan.

Piikissä aloitti alkukierroksilla Reichwein, joka kahdessa viimeisessä pelissä on pudonnut penkille. Vasemmalla laidalla aloittaa tavallisesti kahdella maalilla joukkueen sisäistä maalipörssiä johtava Enrico Valentini ja oikealla kerta toisensa jälkeen luottomies Lechleiter. Viimeisissä kahdessa ottelussa Lechleiter on tosin heitetty piikkiin ja toiseen laitaan on nostettu 26-vuotias Michael Klauß. Vaihdosta jämäminuutteja on hyökkääjistä saanut vuorollaan 21-vuotias Fabian Weiß, Cidimar ja Abe.

Käytännössä kolmesta hyökkääjäpelaajan paikasta Lechleiter ja Valentini tuntuvat nauttivan jokseenkin rajatonta luottamusta, mutta kolmas paikka vaikuttaisi olevan kilpailulle avoinna. Reichwein on menettänyt asemiaan tehottomien otteiden myötä eivätkä Weiß, Cidimar ja Abekaan ole vakuuttaneet. Pohjanpalolla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä rotaatioon sisään ja jos onnistumisia tulee, niin miksei hän voisi ottaa jopa avauspaikan piikistä, jolloin Lechleiter vapautuisi omalle paikalleen laitaan.

Tulisiko debyytti lokakuussa Bielefeldiä vastaan?

Aalen pelaa syyskuussa vielä kolme sarjapeliä – 1860 Müncheniä, Bochumia ja Kölniä vastaan – mutta noihin Pohjanpalo ei taida ehtiä vielä mitenkään mukaan. Myös 4.10. pelattava Dynamo Dresden-peli voi tulla liian aikaisin, mutta 18.10. pelattavassa kotipelissä Arminia Bielefeldiä vastaan voisi kuvitella Pohjanpalon viimeistään jo debytoivan. Siitä viikkoa myöhemmin onkin edessä vieraspeli Joni Kaukon edustamaa FSV Frankfurtia vastaan.

Saksan Cupin avauskierroksella VfR Aalen voitti Rosenheimin vieraissa maalein 2-0. Kolmen viikon päästä pelattavalla toisella kierroksella se kohtaa vieraskentällä pääsarjaseura VfL Wolfsburgin, mutta tuota ottelua pelattaessa Pohjanpalo on lähes varmasti yhä sairaslomalla.

Missä Pohjanpalo on ensi keväänä?

Sami Hyypiä ja Bayer-johto halusi suomalaisen Saksaan kehittymään, sillä kakkosbundeksesta tätä on helpompi tarkkailla. Leverkusenin käyttäessä osto-optionsa Pohjanpalo voisi pelata Werkselfin paidassa pysyvästi kaudesta 2014-2015 alkaen. Jos optiota ei kuitenkaan käytetä eikä mikään muu seura halua Pohjanpaloa ostaa, voi hän palata HJK:hon ensi kesänä. Nyt vain toivotaan, että ura Aalenin mustavalkopaidassa pääsee kunnolla käyntiin.

loading comments...