Unohditko salasanan? Rekisteröidy

Kauden avausneljänneksen yhteenveto, sijat 4-9: Ylempi keskikasti Gladbachin komennossa

Kirjoittaja: — 07/10/2013

Loimme katsauksen joukkueiden menestykseen viime kauteen verrattuna sekä seuroihin kohdistuneisiin odotuksiin nähden. Kahdeksan sarjakierrosta tarkoittaa, että pyöreästi neljäsosa kaudesta on pelattuna. Valitsimme lisäksi kunkin joukkueen alkukauden parhaan pelaajan sekä heitimme silmäyksen joukkueiden suurimpiin ongelmakohtiin. Julkaisemme katsauksen neljässä osassa. Tässä toisessa osassa tarkastellaan Bundesliigan tasaisen keskikastin ylempää puolikasta.

4) Max Kruse Mönchengladbachin johtotähtenä

Vuosi sitten Mönchengladbach oli kauden tässä vaiheessa vasta sijalla 13 ja nyt se on komeasti sijalla 4. Sarja on tosin kärjen takana erittäin tasainen, eikä eroa pistemäärässä ole viime kauteen verrattuna kuin neljän pisteen verran. Maaleja Mönchengladbach on kuitenkin tehnyt tällä kaudella jo 19 eli huimat 10 enemmän kuin vuosi sitten. Kotikentällä maaliero on komea 13-2 ja Gladbach onkin Bayernin ja Dortmundin ohella ainoa joukkue, joka ei ole menettänyt kotikentällään vielä pistettäkään.

Alkukauden paras: Max Krusea voi hyvällä syyllä pitää ehkä koko liigan alkukauden kirkkaimpana tähtenä ja parhaana kesähankintana. Kruse on pelannut jokaisen ottelun alusta loppuun ja sekä tehnyt että alustanut viisi osumaa. Mies on ollut Gladbachin menestyksen huipputerävä syömähammas ja seura saattaa olla melkein liiankin riippuvainen Krusesta. Joka tapauksessa mahtava hankinta naurettavalla 2,5 miljoonan euron siirtosummalla.

Ongelmakohta: Tiettyjen pelaajien korttiherkkyys. Granit Xhaka otti kuudessa pelissä viisi varoitusta ja ehti ensimmäisenä pelaajalla pelkillä keltaisilla pelikieltoon. Pelikielto uhkaa pian myös Tony Jantschkea ja Christoph Krameria. Joukkueen kokoonpanossa ei ihmeemmin leveyttä ole, joten pelikiellotkin voivat kauden jossain vaiheessa alkaa rasittaa.

5) Hannover täysin kotipeliensä varassa

Hannoverin pistemäärä 11 on tasan sama kuin vuosi sitten ja tällä kertaa se tarkoittaa pykälän parempaa sijoitusta viidentenä. Joukkue on jälleen hyvällä tiellä kohti sarjan ylempää keskikastia. Hannover on kuitenkin Mönchengladbachin tapaan sarjan kotiriippuvaisimpia joukkueita, sillä vieraissa se ei ole ampunut maaliakaan. Sen kotikentällä on kuitenkin kenellä tahansa vaikeaa.

Alkukauden paras: Lars Stindl. Monipuolinen keskikentän duunari pelaa uskottavasti molempiin suuntiin. Stindl tasapainottaa peliä mukavasti puolustuslinjan edessä ja on antanut useita maaliin johtaneita hyökkäyksiä käynnistäneitä syöttöjä. Stindl on pelannut alkukaudella jokaikisen peliminuutin.

Ongelmakohta: Tärkeiden kärkimiesten jatkuvat loukkaantumiset. Sekä Mame Dioufilla että Didier Ya Konanilla on suuria vaikeuksia pysyä terveenä ja näin Artur Sobiechille lankeaakin raskas vastuu maalinteosta. Hannover pelaa mielellään erittäin hyökkäävällä taktiikalla, mutta jos afrikkalaishyökkääjien poissaolot venyvät, eivät palaset tahdo riittää. Pystyykö konkari Jan Schlaudraff nostamaan tasoaan?

6) Hertha Berlin tehnyt näyttävän paluun pääsarjaan

Pääkaupunkilaisten alkukausi on ollut suurmenestys, sillä vuosi sitten Hertha löytyi samalta sijaluvulta kuin nytkin – kuudentena – mutta kakkosbundesliigan puolella. Herthan puolustus on ollut sarjan neljänneksi pitävin, joten valmentaja Jos Luhukaylla on reilusti syytä tyytyväisyyteen. Pientä ailahtelua lukuunottamatta paletti on pysynyt hyvin kasassa, mutta notkahduksen osuminen cup-otteluun söi varmasti miestä oravan lailla. Sarjasijoituksensa puolesta Hertha Berlin lähtee maajoukkuetauolle kuitenkin liigan suurimpana yllättäjänä.

Alkukauden paras: Thomas Kraft. Onnistujia joukkueesta löytyy useita, mutta myönnettäköön kunnia parin vuoden tauon jälkeen pääsarjaan palanneelle Kraftille. Kraft oli Bayern-hylkiö, joka ei saanut Münchenissä kunnon tilaisuutta Hans-Jörg Buttin takana, mutta nyt uudessa seurassa peli kulkee. Ilman kunnon maalivahtia ei Hertha nykyisillä sijoituksillaan keikkuisi.

Ongelmakohta: Paineensietokyky. Herthaa on riepoteltu keltaisessa lehdistössä alkukauden aikana niin “Lolita-skandaalilla”, valmentajan asettamilla kotiintuloajoilla ja joukkueen ja fanien välirikolla cup-tappion jälkeen. Toistaiseksi kriisinpoikaset eivät ole liiemmin vielä peliesityksiin vaikuttaneet, mutta hollantilaisluotsilla riittää varmasti työtä siinä, että pelaajien fokus pysyisi kevääseen saakka olennaisessa.

7) Stuttgartin valmentajanvaihto meni nappiin

VfB Stuttgartin kauden alku oli karmaiseva, sillä se oli kolmen kierroksen jälkeen vielä nollilla. Seura kiiruhtikin ensimmäisenä vaihtamaan valmentajaansa. Seuraavat viisi peliä ovat tuoneet tilille 11 sarjapistettä ja sijoituksen jo europaikkojen kynnykselle. Vuosi sitten pisteitä oli tähän aikaa kaudesta kaksi vähemmän ja sijoitus oli 12:s. Thomas Schneiderin astuttua remmiin on Stuttgart päästänyt omiin vain neljä maalia. Cup-kiireetkään eivät jatkossa vaivaa, joten Stuttgart taistelee hyvinkin sijoituksista sarjan ylemmässä puolikkaassa.

Alkukauden paras: Romanialainen Alexandru Maxim on suurin syyllinen Stuttgartin tehojen löytymiseen. Maxim on viimeistellyt itsekin kolme maalia, mutta etenkin hänen antamansa erikoistilanteet ovat Stuttgartille kullanarvoisia. Juuri tällä hetkellä Maxim taitaa olla koko liigan paras kulmapotkujen tarjoilija eikä Vedad Ibisevic olisi ilman moista matemaatikkoa vielä lähelläkään kuuden maalin saldoaan. Mahtava löytö Stuttgartilta tammikuun siirtoikkunassa, joka vieläpä viisaasti sidottiin seuraan neljän ja puolen vuoden sopimuksella.

Ongelmakohta: Vedad Ibisevicin viimeistelytarkkuus. Tuntuu typerältä nostaa kuuden maalin mies ongelmakohtiin, mutta totta on, että tarjoilu Ibisevicille on toiminut viime aikoina niin hyvin, että maalisaldon pitäisi olla vielä paljon suurempikin. Bosnialaisen kuti vain suuntautuu usein kohti taivaita ja ilman erästäkin ottelun lisäajalla katsomoon hassattua rankkaria Stuttgart olisi nyt sarjassa jopa neljäntenä. Niin, ja VfB:n valmentajanvaihdos on totuuden nimissä ollut niin onnistunut, että sen suurempia ongelmia ei Schneiderin aikakauden joukkueessa oikeastaan olekaan.

8) Schalke-puolustus ollut luvattoman kuriton

Schalke 04 oli haalinut vuosi sitten kahdeksan kierroksen jälkeen kuusi pistettä enemmän ja komeili sarjassa kolmantena. Nyt se on aloittanut Mestarien Liigan lähes täydellisesti, mutta Bundesliigassa on nihkeämpää. Schalken suurin ongelma on ollut pelin järkyttävä ailahtelu. Päivän kunto vaihtelee paljon ja se voi voittaa parempiaan ja hävitä heikommilleen kahdella peräkkäisellä kierroksella. Seurassa ei varmasti olla tyytyväisiä 17 päästettyyn maaliin, mutta neljäs sija ja Mestarien Liiga-paikka ei kuitenkaan ole karannut kuin kahden pisteen päähän.

Alkukauden paras: Kevin-Prince Boateng. Schalke etsi koko kesän kuumeisesti korvaajaa Mönchengladbachiin siirtyneelle Raffaelille ja onnistui brassin saappaiden täyttämisessä paremmin kuin hyvin. AC Milanista Gelsenkircheniin siirtynyt Boateng on loistanut kierroksesta toiseen ja on ollut heti saapumisensa jälkeen Schalken pelin selkäranka. Vieläkin parempaa on luvassa, jahka Klaas-Jan Huntelaar toipuu pelikuntoon. Huntelaar-Boateng-Draxler-Farfan-kvartetilla on aineksia olla jo koko liigan terävintä eliittiä.

Ongelmakohta: Pelikurin puute. Lapsuksia ja hölmöjä virheitä on tullut jokaiselle pelaajalle keskikentän pohjalta puolustuslinjan kautta maalivahti Timo Hildebrandiin. Schalke päästi nolosti Hoffenheimin nousemaan tasapeliin ottelun lopussa ja fokus ei tunnu kestävän täyttä 90 minuuttia. Jermaine Jones ei ole joukkueen kaipaama johtajatyyppi. Jens Kellerillä riittää työsarkaa joukkueen henkisessä valmentamisessa.

9) Werder Bremenin peleissä ei maaleilla juhlita

Werder Bremenin sarjasijoitus on tismalleen sama kuin vuosi sitten ja pisteitä on jopa yksi enemmän. Joukkueen ottelut ovat olleet Bayern Münchenin ja Wolfsburgin jälkeen sarjan vähämaalisimpia. Puolustus on toiminut hyökkäystä paremmin.

Alkukauden paras: Sebastian Mielitz. Werder Bremen on pelannut defensiivistä jalkapalloa, mutta silti Mielitzille kuuluu viime kädessä kunnia kolmesta nollapelistä. Ainoastaan Bayernin Manuel Neuerin lukema on tätä parempi. Seuran oman juniorikoulun kasvatti on pelaamassa vihreäpaitojen maalilla todellista läpimurtokauttaan ja voi sanoa, että vuoron odottaminen on kannattanut.

Ongelmakohta: Erittäin kapea hyökkääjämateriaali. Bremenin kärkimiesosasto on suorastaan pelottavan ohut. Nils Petersen on vastikään onnistunut iskemään kolme maalia, mutta hänkään ei vaikuta pelaajalta, joka osuisi maaliin useita kertoja kolmea metriä kauempaa maaliviivasta. Franco di Santo tuntuu menevän kategoriaan “katastrofihankinta” ja Marko Arnautovicin myynti tuntuu nykytilanteessa lähinnä typerältä. Vielä yhdeksän kierrosta kärvistellään Petersenin varassa, mutta tammikuussa voisi odotella Bremenin lähtevän hyökkääjäostoksille.

 

Sarjataulukko 8/34  kierroksen jälkeen:

Bayern München 8 6 2 0 15-3 20
Borussia Dortmund 8 6 1 1 21-7 19
Bayer Leverkusen 8 6 1 1 18-8 19
Borussia Mönchengladbach 8 4 1 3 19-13 13
Hannover 96 8 4 1 3 11-11 13
Hertha Berlin 8 3 3 2 14-9 12
VfB Stuttgart 8 3 2 3 16-10 11
Schalke 04 8 3 2 3 14-17 11
Werder Bremen 8 3 2 3 9-12 11
1899 Hoffenheim 8 2 4 2 20-20 10
FSV Mainz 05 8 3 1 4 12-17 10
FC Augsburg 8 3 1 4 9-15 10
Eintracht Frankfurt 8 2 3 3 11-13 9
VfL Wolfsburg 8 3 0 5 9-11 9
Hamburger SV 8 2 2 4 17-19 8
1.FC Nürnberg 8 0 5 3 9-17 5
SC Freiburg 8 0 4 4 9-18 4
Eintracht Braunschweig 8 1 1 6 5-18 4

loading comments...