8. kierroksen kierroskooste – runsaasti tasapelejä, suurseurojen tehotonta hallintaa ja Braunschweigin palkkapäivä

Kirjoittaja: — 06/10/2013

Hertha Berlin katkaisi Hannoverin kotivoittoputken venymällä tasapeliin kovakuntoisen kotijoukkueen vieraana. Hannoverin osumasta vastasi flunssaisen Salif Sanén tilalle avauskokoonpanoon noussut toppari Christian Schulz, joka ampui pallon kulmapotkun jälkitilanteesta kuudentoista rajalta pömpeliin.

Avausjakson loppupuolella Hannover sai vielä huonoja uutisia, kun kärkimies Didier Ya Konan sai leikkaushoitoa vaativan nilkkavamman. Ya Konanin tilalle kentälle juoksi Edgar Prib ja miehen paikan kärjessä otti Jan Schlaudraff. Hertha pääsi toisella jaksolla paremmin ja paremmin pelin mukaan ja ehtipä Änis Ben-Hatira kolauttaa tolppaakin.

Tasoituksesta vastasi kuitenkin ensimmäisellä pallokosketuksellaan vaihtomies Ronny. Brassi tykitti kahdestakymmenestä metristä huiman vapaapotkun muurin läpi vasempaan ylänurkkaan. Laukaukselle mitattiin peräti 119 km:n/h tuntinopeus. Vahvaa alkukautta pelannut sarjanousija Hertha Berlin pääsikin maaottelutauolle hyvillä mielin.

Hannover 96-Hertha Berlin 1-1 (1-0)
H: Schulz (23.)
HB: Ronny (81.)

Stuttgart jäi hallinnastaan huolimatta tasapeliin

Hyvään vireeseen valmentajanvaihdoksensa myötä päässyt Stuttgart sai vieraita kaukaa pohjoisesta. Ottelu Werder Bremeniä vastaan eteni Stuttgartin täydellisessä hallinnassa, mutta maalinteossa joukkueet onnistuivat yhtä usein.

Kotijoukkueen ainokaisen iski jo alkuminuuteilla kulmapotkussa takatolpalle unohtunut Martin Harnik. Itävaltalainen oli noussut avauskokoonpanoon nuoren Timo Wernerin tilalle ja kiitti näin heti valmentajaa luottamuksesta. Itävaltalaispanos oli tärkeää myös Bremenin tasoitusmaalissa, kun Zlatko Junuzovic löysi keskityksellään maalin edestä Bremenin saksalaishyökkääjän Nils Petersenin. Petersenin kauden kolmas osuma syntyi miehen aiempien maalien tapaan vain parin metrin päästä maalista. Toisella jaksolla Stuttgart vyörytti, rakenteli ja laukoi, mutta Bremenin puolustuskamppailu palkittiin yhdellä sarjapisteellä.

VfB Stuttgart-Werder Bremen 1-1 (1-1)
S: Harnik (6.)
WB: Petersen (37.)

Tehottomalle Dortmundille kauden avaustappio

Borussia Dortmund kärsi Bundesliigan kauden avaustappionsa Borussioiden jäsentenvälisessä täydellisestä hallinnastaan huolimatta. Dortmund vei ottelun laukaustilaston murskalukemin 27-6, mutta kukaan joukkueen mahtavasta hyökkäyskalustosta ei pystynyt maalipaikkojaan hyödyntämään ja Mönchengladbachin mainio maalivahti Marc-André ter Stegen pelasi tolppien välissä huippuottelun.

Mönchengladbach ei paikoilla herkutellut, mutta sai tilaisuutensa, kun Dortmund-toppari Mats Hummels kaatoi myöhästyneellä taklauksellaan läpipäässeen Harald Nordtveitin 81.peliminuutilla. Tuomari vilautti Hummelsille punakorttia ja vei pallon rangaistuspilkulle. Liigan alkukauden supertähti Max Kruse ei rankkarista erehtynyt ja vei isännät täysin vastoin ottelun kulkua 1-0-johtoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin Raffael laittoi pelin lopullisesti pakettiin Juan Arangon esityöstä.

Dortmund putosi tappionsa myötä sarjakärjestä Bayern Münchenin taakse. Mönchengladbach puolestaan lähti sarjatauolle “best of the rest”-kategorian ykkösenä eli sijalla 4 kovan kärkitrion takana.

Borussia Mönchengladbach-Borussia Dortmund 2-0 (0-0)
BM: Kruse (82.), Raffael (86.)

Mainz katkaisi tappioputkensa kreivin aikaan

Hoffenheimin ottelut ovat olleet kauden aikana yhtä huvipuistoa ja vuoristorataa eikä lauantainen vierailu Mainziin tuonut kaavaan poikkeusta. 19-vuotias Jeremy Toljan debytoi Bundesliigassa vieraiden laitapuolustajana loukkaantuneen Fabian Johnsonin paikalla. Hoffenheim aloitti pelin intoa puhkuen ja saavuttikin hienoa alkukautta pelaavien Kevin Vollandin ja Roberto Firminon johdolla kahden maalin johdon jo ennen avausjakson puoliväliä. Jobinpostia joukkue sai Anthony Modesten loukkaantumisesta, mutta tämän tilalle vaihdettu Sven Schipplock vastasi haasteeseen ja alusti Firminon osuman käytännössä ensimmäisellä kosketuksellaan.

Mainz-valmentaja ei jäänyt surkuttelemaan kehnoa alkua, vaan vaihtoi samantien kentälle Maxim Choupo-Motingin ja lähti hakemaan nousua kolmen kärjen taktiikalla. Vaihto olikin onnistunut, mutta kavennusta saatiin odottaa kauan. Häärittyään kentällä lähes tunnin Choupo-Moting toi Mainzin maalin päähän eikä se ollut edes Mainzin viimeinen sana. Lisäajalla vihelletyssä kulmapotkussa koko joukkue nousi Hoffenheimin maalille ja maalivahti Heinz Müller ponnisti kaikkein korkeimmalle. Müllerin puskun Hoffenheim-pakki Andreas Beck purki epäonnekseen toisen vaihtomiehen Yunus Mallin selkään, josta pallo vieri yli vierasjoukkueen maaliviivan. Tapa, jolla Mainz sai viiden ottelun tuskaisen tappioputkensa poikki, on varmasti omiaan nostamaan joukkueen mielialoja maaottelutauon ajaksi.

Mainz-Hoffenheim 2-2 (0-2)
M: Choupo-Moting (82.), Malli (90.+2)
H: Volland (14.), Firmino (22.)

Pirteä Augsburg putosi Schalken kyydistä miesvajauksella

Syyskauden valopilkku Augsburg aloitti pirteästi myös Gelsenkirchenissä ja dominoi ottelun ensimmäistä varttia mielin määrin. Se siirtyi johtoon 10. peliminuutilla ykköshyökkääjä Sascha Möldersin lauottua viimein bundesliigakauden avausmaalinsa. Ottelun kulku muuttui kuitenkin totaalisesti viitisen minuuttia myöhemmin virolaistoppari Ragnar Klavanin kaadettua rangaistusalueella edelleen ehtineen Schalke-kärki Ádám Szalain. Rankkari oli ymmärrettävä tuomio tuomarilta, mutta ulosajoa voi pitää jokseenkin kyseenalaisena.

Pilkun upotti verkon perille Schalken johtohahmo Kevin-Prince Boateng ja Schalke otti mielihyvin tämän jälkeen ottelun avaimet haltuunsa. Vielä toisen puoliajan alkupuolella löysäillyt Schalke päästi vieraansa vielä hetkeksi peliin mukaan, mutta viimeisellä vartilla numerot repesivät kohtuuttomankin tylyiksi. Unkarilaiskärki Szalai oli pelissä hyvin esillä ja teki kaksi maaliakin. Loppulukemista vastasi nuori Max Meyer. Augsburgin gelsenkircheniläissyntyinen Halil Altintop ehti touhuta kotikaupunkinsa kentällä vain 18 minuuttia, kunnes hänet vaihdettiin puolustavampaan pelaajaan Augsburgin miesvajeen takia.

Schalke-Augsburg 4-1 (2-1)
S: Boateng (16.), Szalai (28., 78.), Meyer (86.)
A: Mölders (10.)

Braunschweigille vihdoin vapauttava avausvoitto

Eintracht Braunschweigissa oli viikonloppuna aihetta juhlaan, sillä pahasti rämpinyt sarjanousija saavutti viimein kauden ensimmäisen voittonsa. Erityisen mieltäylentävää oli, että täysi pistepotti tarttui matkaan vain 35 kilometrin päässä sijaitsevasta Wolfsburgista.

Wolfsburg piti palloa ja hallitsi kenttätapahtumia, mutta maalinteossa onnistui vain vierasjoukkue Braunschweig. Ensin avausjaksolla Orhan Ademi ja Mirko Boland rakensivat upeasti avopaikan Karim Bellarabille, joka vei vieraat ensimmäistä kertaa koko kauden aikana johtoasemaan. Johdostaan Braunschweig ei sitten enää suostunutkaan luopumaan, vaan puolusti sinnikkäästi ja kurinalaisesti ja iski viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa vielä toisenkin osuman. Päätöslukemista vastasi viime kauden kakkosliigan maalikunkku Domi Kumbela, jolle maali oli tämän kauden ensimmäinen. Voitostaan huolimatta Braunschweig jatkaa edelleen Bundesliigan hännänhuippuna.

Wolfsburg-Braunschweig 0-2 (0-1)
B: Bellarabi (31.), Kumbela (86.)

Bayern tuhlasi paikkojaan Dortmundin tapaan

Jos Dortmund oli tuhlaillut paikkojaan aiemmin lauantaipäivänä, oli Bayernin tuhlailu kenties vielä komeampaa. Bayern Münchenin syöttöprosentti oli 92, pallonhallinta kirjattiin sille 78-22 ja laukaukset kohti maalia 10-3. Maalinteossa se ei kuitenkaan onnistunut kuin kerran ja kun kotijoukkue Bayer Leverkusen kuittasi Toni Kroosin tekemän johtomaalin heti seuraavassa hyökkäyksessä, päädyttiin kärkiottelussa pistejakoon. Sekin riitti kuitenkin viemään Bayernin sarjakärkeen ohi nollille jääneen Dortmundin.

Leverkusen saa olla tyytyväinen sarjapisteeseen, sillä niin pahasti se jäi jyrän alle. Maalivahti Bernd Leno pelasi vahvan ottelun, mutta eniten Bayernin tehottomuudesta pelaajat saavat syyttää itseään. Erityisesti Thomas Müller teki tuhlailusta suorastaan taidetta. Sarjalle tasapeli teki joka tapauksessa hyvää, sillä kolmen kärki kahden pisteen sisällä on herkullinen asetelma kauden toiselle neljännekselle lähdettäessä.

Bayer Leverkusen-Bayern München 1-1 (1-1)
BL: Sam (31.)
BM: Kroos (29.)

Van Marwijkin HSV pieksi onnettoman Nürnbergin

Kunniakasta taisteluilmettä kauden aiemmissa otteluissaan esittänyt Nürnberg nöyrtyi pahemman kerran Hamburger SV:n isäntänä, sillä avausvoittonsa uuden valmentajansa Bert van Marwijkin alaisuudessa ottanut HSV latoi maalivahti Raphael Schäferin selän taakse peräti viisi maalia. Vielä avausjaksolla mentiin tasaisissa merkeissä, sillä ainoastaan HSV-kapteeni Rafael van der Vaart onnistui Schäferin ohittamaan. Hollantilaisen maali oli komea hyppypotku rankkaripilkun kohdalta. Nürnbergin hyökkäysten rakentelu oli kovin laimeaa.

Toiselle jaksolle HSV saapui kuin myrkyn nielleenä eikä aiemmissa peleissään sisua ja määrätietoisuutta osoittaneesta Nürnbergistä ollut tietoakaan. Murskavoiton kapellimestarina hääri Hertha Berlinista lainattu Pierre-Michel Lasogga, joka latoi kahdeksassa minuutissa tyylipuhtaan hattutempun. Ottelu oli HSV:n 1704:s bundesliigapeli, mutta 21-vuotiaan Lasoggan kolmen maalin ilta oli vasta seurahistorian toinen hattutemppu.

HSV:n neljäs ja viides osuma olivat isäntien kannalta erityisen noloja, sillä molemmat syntyivät karkeista virheistä. Lasoggan kolmanteen osumaan namusyötön tarjosi Nürnbergin ruotsalaistoppari Per Nilsson, ja toki Lasoggan tolpan kautta sisään mennyt kutikin 25 metristä oli valtavan komea. Illan viimeisen maalin puolestaan lahjoitti maalivahti Schäfer, jonka purku meni suoraan Tolgay Arslanille. Arslan roikotti loppunumerot yli 40 metristä tyhjään maaliin ja Nürnbergin selkänahka oli enemmän kuin vereslihalle ruoskittu. HSV pudotti voittonsa myötä edelleen ilman kolmen pisteen pottia olevan Nürnbergin karsijan paikalle.

Lasoggan hattutemppu siirtyi samalla bundesliigahistoriaan. Se oli “vasta” historian viidenneksi nopein, mutta kaikkein nopein vieraskentällä tehty hattutemppu.

Nürnberg-Hamburger SV 0-5 (0-1)
H: van der Vaart (17.), Lasogga (59., 63., 67.), Arslan (74.)

Freiburg edelleen ilman ainuttakaan voittoa

Eurooppa-Liigassa torstaina tositoimissa olleet Freiburg ja Frankfurt eivät saaneet paremmuudestaan selvää ja lopputuloksena oli kierroksen neljäs 1-1-ottelu. Ensimmäinen puoliaika mentiin vahvasti vierasjoukkueen merkeissä ja paras paikka siunaantui jo toisella peliminuutilla irtipäässeelle Vaclac Kadlecille. Freiburg-vahti Oliver Baumannin pokerikäsi oli kuitenkin tsekkihyökkääjän vastaavaa hitusen parempi.

Toiselle puoliajalle Freiburg tuli piristyneempänä, mutta maalipaikoilla ei herkuteltu vieläkään. Hetken aikaa oli aihetta jo pelätä bundesliigakauden ensimmäistä 0-0-tulostakin, mutta Frankfurtin johto-osuma syntyi lopulta täysin tyhjästä. Frankfurtin laitapakki Constantin Djakpa heitti laidasta matalan keskityksen maalin edustalle ja jostain syystä maalivahti Baumann ei edes yrittänyt vangita palloa käsillään, vaan tönäisi sen varovasti jalallaan eteenpäin. Pallo kuitenkin pomppasi suoraan Freiburg-pelaaja Christian Günterin jalkaan ja siitä omaan maaliin. Baumann ei missään nimessä näyttänyt tilanteessa hyvältä.

Freiburg vaihtoi tämän jälkeen hyökkäykseen Mike Hanken ja Nicolas Höflerin. Ratkaisu poiki myös hedelmää, sillä Höfler pukkasi kotijoukkueen tasoihin Jonathan Schmidin kulmapotkusta. Kovin kiire ottelun lopussa oli kuitenkin ottelun erotuomarilla, jonka käsi kävi korttitaskulla viimeisen vartin aikana peräti kuusi kertaa. Varoituksista kaksi osui vaihtomies Johannes Flumille, joten mies on Frankfurtin seuraavassa ottelussa pelikiellossa. Flum otettiin kentälle reitensä loukanneen Sebastian Roden tilalle, joten Frankfurtin keskikentän poissaolosuma ei ota talttuakseen. Freiburg joutuu syystauolle ilman ainuttakaan merkintää voittosarakkeessaan, mutta nousu tappioasemasta on varmasti pieni piristysruiske.

Freiburg-Frankfurt 1-1 (0-0)
Fre: Höfler (85.)
Fra: Günter, om. (64.)

Jutun lähteenä on käytetty näköhavaintojen ohella myös Kickeriä.